Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
 

Kamaszok veszélyben!

Megdöbbentő eredményt hozott egy közelmúltban végzett hazai közlekedésbiztonsági felmérés: a kamaszok közel fele szerint biztonságos ittasan a volán mögé ülni. Ugyanakkor 90%-uk fontosnak tartja a biztonságos használatát.

 

Skót törekvések

A fiatal járművezetők közlekedésbiztonsági helyzetének javítását tűzték ki célul Skóciában.

 

A motorosok nehezebben észlelhetők!

A motorkerékpáros közlekedés egyik legnagyobb kockázati tényezőjére, a nehezebb észlelhetőségre hívják fel a figyelmet az Egyesült Királyságban.

 

Járművezetés? Csak kipihenten!

A fáradtan, illetve kimerült állapotban történő járművezetés egyike a legveszélyesebb, s a leginkább alulértékelt baleseti kockázatoknak.

 

Több alkoholszondás indításgátló Belgiumban!

Belgiumban szigorítják az alcohol interlock program előírásait. A cél: minél több ittas járművezetővel szemben rendeljék el az alkoholos indításgátló használatát.

 

Mert az élet szép!

A legújabb német közlekedésbiztonsági kampány aktív részvételre hívja a közlekedőket. Az autópályák mentén kihelyezett kampányképek (óriásplakátok) újszerűek, ötletesek, és látszólag semmi közük a közlekedéshez.

 

Egy Üzenet!

A szolnoki lánycsapat egy közúti balesetet és annak valós, lehetséges következményeit mutatja be. Mindezt egyetlen szó nélkül, tánccal. A hatás megdöbbentő!

 

Vigyázat, szarvas veszély!

Szeptemberben és októberben különösen nagy a legnagyobb testű hazai erdei vadak, a szarvasok elütésének veszélye.

 

Hölgy a kamionos versenyen

Folyamatosan érkeznek a nevezések a kamionos vetélkedőre

 

10 000 új áltrafi Franciaországban

A riasztó baleseti statisztikák ellenlépéseként a francia kormány ál-sebességmérők nagyszámú telepítését kezdte meg, de a jelenlegi aktív kamerarendszert is bővíteni kívánja.

 

Veszélyes trend: okostelefon a közúti közlekedésben

A figyelemelvonás veszélyei a gyalogos közlekedés esetében is kimagaslóak – ezt mutatja ki a DEKRA felmérése.

 

Igazi férfiak és erős nők

Az idei Hamburgi Motoros Napokon vette kezdetét az új német motorkerékpáros kampány, mely jelmondata: az igazi férfiak és az erős nők nem száguldoznak.

 

Sebességkorlátozás a Porsche hazájában?

Négy éven át tartó projekt keretében két autópálya meghatározott szakaszain 120 km/h-re csökkentik a megengedett sebesség felső határát Baden-Württemberg tartományban. Emellett a 30 km/h-s belterületi útszakaszok és zónák számát is növelni kívánják Németországban.

 

A sebességkorlátozás hatásai

Az Egyesült Államokban az 1973. évi olajár robbanást követően jelentős sebességkorlátozásokat rendeltek el. Ennek következtében az első évben csaknem 9 000 fővel csökkent a közúti halálos áldozatok száma.

 

Ünnepi dupla büntetőpontok

Érdekes megoldás a közúti balesetek és tragédiák megelőzésére a karácsonyi ünnepek időszakában. Ausztráliában az ötlet bevált, mindez statisztikai adatokkal is igazolható. 2015-ben már a vezetés közben jogsértő módon telefonáló járművezető is dupla pontot kapott.

 

Gyorshajtásért 28 hónap!

Jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek egy angol férfi, aki nagy teljesítményű gépkocsit vezetve 309 km/h sebességgel száguldozott egy autópályán.

 

Fizetnek a kerékpározóknak

Egy olasz város éves szinten 30.000 eurót fizet azoknak, akik gépkocsi helyett kerékpárral járnak munkába.

 

Rövid zebratörténet

Már több mint hat évtizede töltöttek be meghatározó szerepet a gépjárművek a közúti közlekedésben, amikor az első kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megjelentek.

 

Kétdimenziós sebességmérő Zalában

A fehér rendőrségi Skoda-illusztráció a megtévesztésig hasonlít az eredeti változatra. A cél: a személysérüléses közúti balesetek számának visszaszorítása a gyorshajtással különösen érintett útszakaszokon.

 

Jelzőlámpák körforgalomban?

Németországban döntés született arról, hogy egyes körforgalmakat forgalomirányító fényjelző készülékekkel látják el. Cél: az áthaladás biztonságának fokozása, a balesetek és torlódások megelőzése.

 

Egyetlen női pályázó a kamionos versenyen

Egyetlen női jelentkező vállalta csak az 5 tengelyen-biztos kézzel közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai megmérettetést az idei országos kamionversenyen, amelyet a NiT Hungary, azaz a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és az ORFK-OBB közösen hirdetett meg.

 

Autonóm Vészfékező Rendszer (AEB)

Nagyszerű megoldás a figyelmetlenségre visszavezethető ráfutásos balesetek elkerülésére, különösen városi közlekedésben. Az AEB akár az Euro NCAP minősítések részévé is válhat.

 

Így közlekedünk az ovival, sulival

A Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület (KöBE) gyermek rajzpályázatot hirdet. Az óvodások és iskolások értékes nyereményekre számíthatnak. A rajzok beküldési határideje: 2013. október 06.

 

Gerhard Berger is kampányol

A Forma 1 legendája a súlyos sérüléses közúti balesetek számának visszaszorítása érdekében szállt síkra.

 

Fejben dől el a győzelem!

Legalábbis az olyan versenyeken, mint az 5 tengelyen - biztos kézzel! vetélkedőn, a sportpszichológus véleménye szerint. A tét nem kicsi: a kamionosok egymillió forintos főnyereményért szállhatnak versenybe.

 

Friss motoros adatok

A hazai motorkerékpár állomány bővült ugyan, de az átlagéletkor tekintetében a motorok a legidősebb gépjárművek. Fél évszázada jóval többen közlekedtek motorkerékpárral, mint napjainkban.

 

A kerékpározás kockázatai

A nemzetközi felmérés szerint a halálos kerékpáros balesetek többsége lakott területen belül következik be, leggyakoribbak a személygépkocsival való ütközések, továbbá az idős kerékpárosok áldozattá válásának kockázata kiemelkedik.

 

Hazánkban is terjed a finn módszer

Az alkohol-szondáztatás gyors és hatékony módszerét a finn rendőrség dolgozta ki, s alkalmazta elsőként. A módszert más európai országok rendőrségei is átvették, s hazánkban is több megyében, legutóbb Nógrádban szerveztek ilyen akciókat.

 

Egyre jobb gumiabroncsokkal autózunk?

Érdekes adatokat tartalmaz az úgynevezett Téligumi Kommandó legújabb, 2015. januári felmérése.

 

ITS megoldások az elalvásos balesetek ellen

A fáradt állapotban történő járművezetés egyike a legveszélyesebb, s a mai napig extrém módon alulértékelt baleseti kockázatoknak.

 

Intenzív alkohol és drog ellenőrzések Belgiumban

Minden járművezetőt leállítanak, aki a szórakozóhelyet a hajlani órákban elhagyja, s gépjármű kormánya mögé ül. Menekülési útvonal kizárva!

 

Új típusú Super Blitzer Németországban

Már 11 db új fejlesztésű VAG Digital áll szolgálatban Bajorország útjain. A két kamerával működő berendezés a haladási sebességet és a követési távolságot egyaránt méri.

 

Jogsi nélkül vezetett 40 tonnás járműszerelvényt

A TISPOL 2014. szeptemberi „Seatbelt” nemzetközi akciója idején hazánkban egy közúti ellenőrzés nem mindennapi hiányosságot tárt fel.

 

Jó kis munkaeszközök

A BMW a lipcsei Rendőrségi Felszerelések Szakkiállításán mutatja be új speciálisan kialakított járműpalettáját.

 

75 éves a fényvisszaverő tábla

Nem is gondolnánk, hogy már 75 év telt el az első fényvisszaverő bevonatú közlekedési táblák bevezetése óta.

 

215 km/h 120 km/h helyett!

Luxusautót koboztak el gyorshajtás miatt Svájcban. Az ok: megengedett sebesség jelentős túllépése.

 

Rendszámfelismerés szemüveggel

A körözés alatt álló, vagy éppen a parkolóhelyen nem fizető gépjárművek kiszűrésének gyors és egyszerű módja – természetesen csak feltételekkel!

 

Lovaskocsi tragédiák Németországban

Az elmúlt időszakban két súlyos kimenetelű lovaskocsis baleset is történt a németországi Szászország útjain.

 

Gyorshajtásért börtön

240 km/h-val száguldott egy férfi az Egyesült Királyságban, miközben négy kisgyermek ült a gépkocsiban – biztosítatlanul! Börtönbe került!

 

Kötelező lett a biztonsági mellény Németországban

Július 01-től valamennyi gépjárműben kötelező legalább egy darab fényvisszaverő védőmellényt tartani. A szabály megszegője pénzbírságra, és egyéb joghátrányokra számíthat.

 

A mikroaalvás veszélyei

Legfeljebb néhány másodperces mély, öntudatlan állapot, amikor a szem néha le sem csukódik. Az utasok észre sem veszik, hogy a gépjármű vezetője elaludt – miközben a jármű halad tovább.

 

Biztonságos közlekedés gyermekszemmel

Átadták az ORFK-OBB országos gyermekrajzpályázatának díjait. Óvodás, valamint alsó és felső tagozatos általános iskolás korcsoportban hirdettek nyerteseket.

 

Fényvisszaverő mellények biztonsága

Két-háromszorosára növelhetjük láthatóságunkat, ha késő este, éjszaka, vagy rossz látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt viselünk!

 

50 000 diákpilóta Németországban

A közlekedési segítők több mint hat évtizede biztosítják a gyermekek iskolába járását. Hat évtized alatt egyetlen gyermek sem sérült meg, vagy vesztette életét a „Schülerlotsen”-ek által biztosított gyalogos-átkelőhelyen.

 

eCall: egy lépéssel közelebb!

Javaslat készült az egységes elektronikus segélyhívó rendszerek technikai követelményeire és más fejlemények is történtek 2013. decemberében.

 

Korai közlekedési jelzőlámpák

Csaknem másfél évszázaddal ezelőtt telepítették történelmünk első jelzőlámpáját. A gázlámpás szerkezet pályafutása idő előtt tragikus véget ért, de a történet tovább folytatódott.

 

2014-ben is: Közlekedik a család

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2014-be is meghirdeti a nagy sikerű, Közlekedik a család nevű vetélkedősorozatot. A területi versenyekről lehet bejutni az országos döntőbe. Fődíj: az új Skoda Octavia Spaceback!

 

Új Audi rendőrautó

Az Audi Hungária egy magyar gyártású Audi A3 Limousine típusú rendőrautót adott át.

 

Traffi Hunter – bővítve!

A 2013-ban közönségdíjat elnyert alkalmazás preventív üzenetekkel egészült ki, elérhetők rajta az autópálya rendőri szervek, továbbá a „Látni és látszani” kampányban részt vevő szervizeket és optikusokat is tartalmazza.

 

Amikor a kutya kirepül a szélvédőn!

Megdöbbentő, s egyben tanulságos az ADAC rövidfilmje, amely 50 km/h ütközési sebességnél mutatja be, mi történik a háziállattal nem kellő biztosítás melletti szállítás esetén.

 

Motoros rendőri emlékek

Milyen volt a motoros rendőri szolgálat az 50-es évek végén, és a 60-as évek elején? Már kevesen tudják! Éppen ezért ajánljuk figyelmébe Kemenes Miklós ny. r. ezredes feljegyzéseit, aki 1958-ban lett tagja a motoros rendőrök csapatának!

 

Koszorúzás a Bartal emlékműnél

A „Bartal” emlékművet 1937-ben állították fel a Tolna megyei Kölesden. A fiatal motorversenyző emlékére a tragédia helyszínén felállított obeliszk 2004. óta a balesetben meghalt áldozatokra történő megemlékezés helyszíne.

 

1915-ös Ford T-modell halálos balesete

Nem mindennapi közúti tragédia történt az Egyesült Államokban. Egy veterán autó borult fel, egy ember halálát, s három másik sérülését okozva.

 

IPMC: ismét szép magyar eredmények!

Bár a motorkerékpáros rendőrök Olaszországban megrendezett Európa Bajnokságán nem sok babér jutott a külföldi résztvevőknek, a magyar csapat jó helyezéseket ért el.

 

Autópálya kisokos

Az ORFK-OBB új kiadványt bocsát ki a gyorsforgalmi utakon történő közlekedéssel kapcsolatban. A négy nyelven megjelenő, számos információt tartalmazó kiadvány a főszezonra készül el, és segíti a közlekedőket.

 

Rendőrségi Pannóniák

A legendás magyar Pannónia motorkerékpárokból 100 darab készült kifejezetten rendőr célokra a 70-es évek elején. Kék-fehér szín, nagyobb teljesítmény és egyéb egyedi megoldások jellemezték.

 

Az első áldozatok

A közúti balesetek első áldozata egy ír hölgy volt, aki 1869-ben esett egy kanyarodó gépkocsi kereke alá. A hölgyet Mary Wardnak hívták, s korának híres tudósa volt.

 

Az első gépkocsi baleset

Cougnot gőzmeghajtású kocsija 1771-ben egy bemutatón falnak ütközött. Személyi sérülés nem történt, ugyanakkor az esemény az első gépkocsi-balesetként került be a történelembe.

 

Innovatív és biztonságos

Hollandiában világító útburkolati jelzésekkel látják el a nagy forgalmat lebonyolító autópályákat 2013 közepétől. Biztonság és esztétikum!

 

Teljes alkoholtilalom Németországban?

A Német Közlekedésbiztonsági Tanács kezdeményezte a zéró tolerancia bevezetését, valamennyi járművezető vonatkozásában.

 

Újra Opel Astra lesz a járőrkocsi

Skodák és Fordok után ismét Opel rendőrautók lesznek megszokottak a magyarországi utakon.

 

Skandináv úti sajátosságok

Jávorszarvast ábrázoló táblák, többszörösen bordázott felfestések, szöges gumik, motorháztető alól kilógó elektromos csatlakozók – mindezek mindennaposak a skandináv országok közlekedésében.

 

Légalkoholmérővel Franciaországba

Franciaországban új jogszabály lépett hatályba. Ezentúl minden járműben kötelező tartani légalkoholmérőt. A rendelkezés megsértői bírságra számíthatnak, függetlenül attól, hogy francia állampolgárok, vagy külföldiek.

 

A jövő sebességmérője?

A Trafistar SR 590 egyszerre 4 forgalmi sávot képes ellenőrzés alá vonni, egyidejűleg 22 gépjármű megfigyelésére alkalmas, s tíz különböző szabályszegést deríthet fel.

 

Rendőrök és hírességek versenye

Celebek rendőrökkel együtt vetélkedtek a balesetmentes közlekedésért folyó kampány keretében. A helyszín: Hungaroring, Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum.

 

Adatok a motorkerékpározás hőskorából

Ön tudta, hogy a motorkerékpáros bukósisak feltalálója az amerikei C. F. “Red” Lombard (a University of Southern California professzora)? Lombard úr már korábban is készített védősisakot, eleinte a United States Air Force pilótái részére.

 

Indul a Nemek harca!

Kik a jobb sofőrök? A férfiak, vagy éppen a nők? Mondd el a véleményed és vegyél Te is részt a játékban!

 

A motorosok tízparancsolata 1927-ből

Kíméld a motort s tartsd szem előtt, hogy a gyors start, hirtelen fékezés árt a gépnek. – javasolja a jótanács-gyűjtemény, amely 85 évvel ezelőtt, a motorozás hőskorában látott napvilágot.

 

Spanyol megoldás a külföldi gyorshajtókkal szemben

A rendszer először kiválogatja a megengedett sebességnél gyorsabban haladó külföldi rendszámú járműveket, majd kódolt üzenetet küld a közelben lévő rendőrjárőrnek.

 

Melyik a legbiztonságosabb autószín?

Ausztrál kutatók szerint egyértelmű a válasz: a fehér!

 

Rally-csíkos járőrautók

A hamburgi rendőrök hetekkel ezelőtt vehették át a legújabb járőrgépkocsikat. Az ezüst színű BMW-k rally-jellegű kék csíkozást kaptak

 

A gyalogos közlekedés tízparancsolata 1929-ből

Egy érdekesség, amelyet 83 évvel ezelőtt vetettek papírra. A „tízparancsolat” ez esetben nem más, mint azoknak a szabályoknak a tömör megfogalmazása, amelyet minden gyalogosnak érdemes megszívlelnie.

 

Aktív vezetés segítő eszköz

A korszerű autókban egymás után jelennek meg a vezetést segítő eszközök: követési távolság figyelmeztetők, táblafelismerők. És mi a helyzet a régi autókkal, hátrányban maradnak?

 

Nőnapi rally – csak csajoknak!

Veszprémben, március 10-én kissé szokatlan rally-t szervez a megyei balesetmegelőzési bizottság. A versenyzők és a „mitfárerek” csak csajok lehetnek

 

Mentősáv Ausztriában is

Január elsején életben lépett az osztrák közlekedési szabályok módosítása, így szigorúbb számíthatnak a közlekedők. Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovéniában már működő kötelező mentősávot az osztrák utakon is bevezették.

 

Amikor a tények beszélnek

A Crash Cube projekt keretében olyan készülék kerülhet beépítésre a gépjárművekbe, amely közúti baleset bekövetkezése esetén objektív tényeket, bizonyítékokat szolgáltat a vizsgálathoz.

 

Mennyit „ér” az emberi élet?

Éves szinten a közúti balesetek sokmilliárd eurós veszteséget okoznak az Európai Uniónak, hiszen a balesetből eredő károk a GNP mintegy 2 %-át teszik ki.

 

Gyorshajtásért autó bezúzás!

Drasztikus bírságok várnak a gyorshajtókra a szomszédos Szlovéniában. A tetemes bírság megfizetése és a vezetői engedély elvétele mellett akár a gépkocsit is elveszíthetik a száguldozók. Még akkor is, ha azt kölcsönkapták!

 

Ittas volt az iskolabusz sofőr

A megengedett véralkoholszint hatszorosát mérték a finn iskolabusz vezetőjénél, aki éppen gyermekeket szállított a járművel. Az „alcolock” készülék nem működött.

 

Első rendszám motorkerékpárokra?

A hír igaz, noha nem Magyarországról, még csak nem is Európából, hanem a távoli Ausztráliából származik. Az indok: a sebességet túllépő, ám a szankcióktól megmenekülő motorkerékpárosok elleni hatékony fellépés.

 

Fekete szombat Franciaországban

Hosszú évek óta július utolsó szombatján tapasztalhatók a legnagyobb forgalmi dugók Franciaországban. Mindenki nyaralni indul.

 

Álomkóros sofőr

A visszaeső ittas járművezető a bíróság előtt azzal védekezett, hogy a balesetet álomkóros állapotban okozta.

 

Önkényes táblacsere Finnországban

Ilyet még aligha olvashattunk! Finn táblatolvajok a 80 km/h sebességkorlátozó táblát 100 km/h táblára cserélték ki.

 

Ilyen a tipikus ittas sofőr

18 év tapasztalatai rajzolták meg a tipikus ittas járművezető fantomképét Finnországban. Íme az eredmény.

 

Halált okozó sms olvasás

Egy brit tinédzsert börtönbüntetésre ítéltek halálos baleset okozása miatt. A baleset azért következett be, mert a jármű vezetésekor egy sms-t olvasott.

 

Kerékpáros fejvédők biztonsága

Magyarországon ma még nem kötelező kerékpározás közben fejvédő sisakot használni. Ugyanakkor a gyakran bringázók körében egyre többen használnak fejvédőt.

 

Gyorshajtó bajnokok 2011. első negyedévében

A gyorshajtás a leggyakoribb közlekedési szabályszegés. A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) felmérése szerint az autósok több, mint fele közlekedik gyorsabban a megengedettnél.

 

Gumiabroncs vizsgálat 130 km/h-nál

Útburkolatba építhető lézer elven működő készülék teszi lehetővé a gumiabroncsok vizsgálatát a jármű menete közben.

 

Új járőrautók a francia autópályákon

Február közepe óta vadonatúj Renault Megane 300 RS járőrautók vigyázzák az autópályák forgalmát Franciaországban

 

Műkátyúk Amerikából

3D-s fóliák életszerűen jelenítik meg a közúti kátyúkat. Vajon mi a szerepük a műkátyúknak?

 

Légzsákos fejvédő kerékpárosoknak

A találmány a biztonsági fejlesztéseiről híres Svédországból származik. A „láthatatlan” fejvédő légzsák módjára fúvódik fel, ha a kerékpárost nagy erejű ütés éri, ill. hirtelen kibillen az egyensúlyából.

 

Gyorshajtás csak a pályán

A FIA Motorsport Világtanács kezdeményezése alapján a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak a Forma-1 versenyzőkre. Gyorshajtás esetén a versenyen való részvételük is kérdésessé válhat.

 

1 km/h mínusz, 2200 élet plusz

1 km/h sebességcsökkentés 2.200 életet ér? Kutatások szerint eennyit számít a sebességcsökkentés.

 

Living Road – a biztonságos útburkolat

Veszélyes útszakaszokon felvitt speciális útburkolat jelentősen csökkentheti a féktávolságot, és segít a veszélyhelyzet észlelésében.

 

Nanobionikus szélvédőkezelés

A nano-technológia alkalmazásával esőben megakadályozható a szélvédőkön a „vízfátyol” kialakulása, amely a kocsiból való kilátást erősen korlátozza.

 

Halálos motoros baleset

Márciusban gyakorlatilag minden motoros kitolja a járművét a garázsból, a motoros szezonkezdet azonban gyakran jár tragédiákkal. Cikkünk is egy ilyen esetről számol be.

 

Francia rendőrautó tenderen indul a Focus RS

Magyarországon a múlt héten adtak át újabb 500 rendőrségi Focus-t, Amerikában jövőre cserélik az új Ford Police Interceptor-ra a klasszikus Ford Crown Victoria-kat, most pedig a Francia rendőrségnél esélyes a Ford.

 

Elfogóautó a Fordtól

Új autókat fejlesztett ki a Ford az Egyesült Államok rendőrsége számára: 2011-től 263 és 365 lóerős motorral ellátott modelleket hajthatnak az amerikai rendőrök.

 

Sokkoló baleset Svédországban

A Stockholmi Motorkerékpár Vásáron megtörtént baleset rekonstrukciójaként, egy személyautóba csapódott motorkerékpárt is kiállítottak.

 

Ittas vezetés hármas tragédiával

Az ittas járművezetés a közutak második legfőbb gyilkosa. A kockázatot növeli, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik. Ez történt Pest megyében is.

 

Életet mentett a gyermekülés

Történetünkben a közelmúlt egyik közúti balesetét dolgoztuk fel. Az eset egyértelműen bizonyítja, hogy a szabályosan használt gyermekbiztonsági rendszer életet ment.

 

Böllérkés az anyósülésben!

A tél a disznóölések időszaka. Ez sok helyütt kisebb ünnepségnek számít, ahol csak a „sértettnek” nincs oka ünnepelni. Esetünkben a disznótor csaknem eggyel több áldozattal járt.

 

Autónyomkövetés havidíj nélkül

A Pekatronic GPS-GSM alapon működő adatközlő készüléket mutatott be, amely riasztás esetén a megadott telefonszámra küldi sms-ben az autó helyzetadatait.

 

Elfogóvadász

Egy BMW rendőrautó már önmagában jó képlet, főképp, ha az egyik legnevesebb német tuningcsapat készítette fel a bevetésre.

 

Nem semmi! – Egy kezdő vezető 201 km/h-val száguldozott

Az eset Skóciában történt. Egy 17 éves fiatalember 12 napos „friss” jogosítvánnyal 201 km/h-val száguldozott az autópályán. Vesztére egy rendőrautó rögzítette az eseményt.

 

A nők, vagy a férfiak vezetnek biztonságosabban?

A férfiak szerint a női sofőrök bizonytalanok, lassúak és kiszámíthatatlanok. A hölgyek ugyanakkor a férfi vezetőket tartják agresszívnak, türelmetlennek, és veszélyesnek. De mit mutatnak a közúti baleseti statisztikai adatok? Ennek néztünk utána.

 

Hihetetlen, mégis igaz! Fóbia az automata sebességmérőktől!

Egy angol autós évekig fóbiában szenvedett az utak mentén elhelyezett fix kameráktól. Sikerült őt kigyógyítani – méghozzá meglepően egyszerű módon.

 

Börtönbüntetés egy motorkerékpárosnak! Az ok: gyorshajtás.

Mintegy 196 km/h-val száguldott egy motorkerékpáros, saját fiával a háta mögött. Büntetése: 18 hónap börtön.

 

Agresszív vezetés

Csak rajtunk múlik, hogy az autózás ne legyen napi rémálom. Agresszivitás helyett ésszel kell megoldani a nehéz helyzeteket, hiszen az indulat csak újabb dühöt szül.

 

„Közlekedésbiztonság gyermekszemmel” rajzpályázat

A hazai balesetmegelőzés tradicionálisnak számító vetélkedőjén hirdettek eredményt 2009. június 04-én az ORFK Teve utcai székházában. Három korcsoport legjobb 6-6 munkáját díjazták.

 

Motoros közlekedésbiztonsági nyílt nap Egerben

2009. 05.09-én nyílt motorkerékpáros rendezvényt tartottak Egerben. A cél: a motorkerékpáros balesetek számának visszaszorítása.

 

Lehet kötelező a motorkerékpáros védőruha?

A motorosok védelmét szolgáló speciális ruhák elterjedőben vannak, de jelenleg a viseletükkel kapcsolatosos kötelező jellegű előírások sem itthon, sem más EU tagállamban nem léteznek.

 

Iskolatáska által vezérelt jelzőrendszer

Egy nagyszerű biztonsági eszköz a gyermektragédiák elkerüléséért. Az új technikai megoldás figyelmezteti a járművezetőket, amennyiben gyermekek közelítik meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet.

 

Zéro tolerancia és misebor

Írországban is probléma a misebor fogyasztás, nem csak nálunk vert port a téma.

 

Stresszoldó autó

A „beszélgető autó” csökkenti a sofőr feszültségét - a kutatók azt remélik, hogy a járművezető felé kommunikálni képes autó segíthet biztonságosabbá tenni a közúti közlekedést.

 

Német titkos fegyver

Rejtettkamerás motorkerékpárok Hamburgban, a német rendőrség szolgálatában.

 

Légzsák a kerékpárosok és gyalogosok védelmére

A gépjárművek külső elemeire szerelt rejtett légzsákok megóvhatják a közlekedési balesetet szenvedő kerékpárosok és gyalogosok életét.

 

Még nem lesz általános sebességkorlátozás a német autópályákon

Angela Merkel asszony, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja kitart amellett, hogy változatlanul hagyják a sebességre vonatkozó szabályokat a német sztrádákon, mindezt a szociáldemokrata koalíciós partnere (SPD) felhívása ellenére.

 

Dugófigyelő hi-tech buszok

Tudósok és szakemberek véleménye szerint az információs központként is üzemelő autóbuszok szabadíthatják meg a torlódásoktól az európai városokat.

 

A hírnév ára

A Forma 1 napjainkban egyik legnevesebb pilótája, Lewis Hamilton 240.000 Euro-t fizetett egyetlen (pár) rendszámtábláért.

 

A rádióhallgatás hasonló kockázattal jár, mint az ittas járművezetés?

Egy új közlekedésbiztonsági kutatás szerint a beszélgetésre, ill. a zenére történő koncentrált figyelés ugyanolyan veszélyt idézhet elő, mint az ittas járművezetés.

 

Búcsú az ablaktörlőtől?

Az ablaktörlő lapát örökre a múzeumba kerülhet egy olasz tervező csoportnak köszönhetően

 

Egy érdekes ír kampány ? a szebbik nem védelme érdekében

Az ír Közúti Közlekedésbiztonsági Hatóság egy új preventív kampányt indított 2008. nyarán.

 

Takarékos üzemeltetés

A gazdasági visszaesésre mind az egyén, mind a társadalom gyorsan reagál. Azonnal megfordul a fejekben, hogy hogyan lehet túlélni, vagy legalábbis a megszokott szintet tartani életszínvonalunkat, mert ma már például autó nélkül szinte nem is tudunk élni.

 

Gyalogosvédelmi spoilerteszt

Az Irmscher volt az első a tuningcégek közül, amely gyalogosvédelmi szempontból töréstesztnek vetette alá a termékeit.

 

 
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság