Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
 

Tehetségek támogatása

A DUE Médiahálózat, a diákújságíró egyesület idén a Várkert Bazárban rendezte meg a 24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált.

 

Hatásos megelőzési kampány

Az ittas- vagy bódult állapotban történő gépjárművezetés visszaszorítására indított értékes kampányt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

 

Fókuszban a kerékpárosok

Békés megyében a balesetek megelőzése érdekében a rendőrkapitányságok fokozottan ellenőrzik a kerékpárral közlekedőket.

 

MOTOFEST 2017

Suzuki ORFK-OBB Motofest motoros fesztivál 2017. május 20-án a Hungaroringen.

 

Baleseti helyzet 2017. első négy havában

2017. január 01. és április 30. között 8,6%-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma, ugyanakkor 13 fővel többen haltak meg közútjainkon, mint az elmúlt év azonos időszakában.

 

Sok a gyorshajtás!

Két nap alatt 2 750 gyorshajtó ellen indult eljárás a legutóbbi európai szintű ellenőrzés magyarországi végrehajtása során.

 

Márciusi baleseti helyzet

Az ittasan okozott balesetek aránya még soha nem volt ilyen alacsony! Ezen túlmenően az év első negyedévében kevesebb személysérüléses közúti balesetet okoztak, míg a halálos áldozatok száma 6 fővel több, mint egy évvel ezelőtt.

 

Hatezerrel kevesebb közúti áldozat!

A közúti halálos áldozatok száma ismét csökkent az EU közútjain. Két év stagnálás után a balesetben meghalt személyek száma tavaly 2%-kal csökkent. Az évtizedfordulóhoz képest mintegy 6 000 fővel kevesebben haltak meg balesetben az Európai Unióban.

 

Védtelen gyermekek!

Több mint 3 600-an nem csatolták be biztonsági öveiket és – érthetetlen módon - 67 gyermek utazott teljesen védtelenül a gépkocsiban Magyarországon a legutóbbi nemzetközi szintű TISPOL akció idején.

 

Februári baleseti helyzet

Az év első két havában csökkent a személysérüléses közúti balesetek és az ittasan okozott balesetek száma, ugyanakkor két fővel többen haltak meg a hazai közutakon.

 

A felelősség-biztosítás igazolása

Hogyan kell a közúti ellenőrzés helyszínen igazolnunk, hogy a járművünk érvényes kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik? Erről szól a cikkünk.

 

Európai szintű ellenőrzések

A tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrizték Európa 28 országában, közöttük Magyarországon is.

 

Célkeresztben a motorkerékpáros közlekedés

A Budapesti Motor Fesztiválon a BRFK Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság konferenciát tartott a motorkerékpáros közlekedés jelenlegi helyzetéről, biztonságáról, és a balesetek megelőzésének lehetőségéről.

 

Drónnal ütközött a személygépkocsi

A baleset egy németországi autópályán történt, de máshol is megtörténhetett volna. Rendőrség a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt indított eljárást.

 

Európai szintű ellenőrzések

A tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik Európa 28 országában, közöttük Magyarországon is.

 

Biztonságosabb hazai utak!

2016-ban a közúti halálos áldozatok száma több mint 7%-kal csökkent az előző évhez képest, míg 2010-hez képest csaknem 20%-os a csökkenés.

 

Ónos eső!

Ónos eső esetén az útburkolat felszíne gyakorlatilag tükörjéggé válik, és ez extrém óvatosságot követel meg mindazoktól, akik ilyenkor indulnak útnak.

 

Idősödő közlekedők!

A társadalomban egyre nő az idősek aránya, ennek megfelelően a 65 év felettiek a közúti közlekedésben is egyre nagyobb arányban vesznek részt. Nyilvánvaló, hogy az aggasztó trendek és a speciális kockázatok hatékony beavatkozásokat követelnek. A miértről cikkünkben olvashat.

 

Hogyan vezessünk jégen?

Néhány hasznos tanács jeges, csúszós úton való közlekedés esetére, melyeket megtartva biztonságosan juthat el úti céljához.

 

Két áldozat az évfordulón

Szilveszterkor és Újév napján ketten vesztették életüket közúti balesetben hazánk útjain.

 

Józanabbul közlekedünk!

Több mint tízezren csatlakoztak idén a „Soha ne igyál ha vezetsz!” kampányhoz.

 

KSH: javuló baleseti adatok

A Központi Statisztikai Hivatal véglegesített baleseti adatai alapján csökkent a balesetek súlyossága a hazai utakon 2016. I-III. negyedévében.

 

EDWARD Day souvenir video

Az Európai Bizottság videót készített az első olyan programról, mely célja az volt, hogy senki ne veszítse életét közúti balesetben 2016. szeptember 21-én az európai utakon.

 

Készüljön az ünnepekre biztonságban!

Bűn- és balesetmegelőzési tanácsok az év végi ünnepekkel kapcsolatban: az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség 2016. november 25-én közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a veszélyekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire.

 

Téli autópálya kisokos

Járművezetők figyelem! Készüljenek fel időben a téli közlekedésre. A biztonságos közlekedésben segít Önöknek az ORFK-OBB kiadványa, a téli Autópálya kisokos.

 

Truck&Bus tapasztalatok

Véget ért az európai szintű közúti ellenőrző akció, mely az autóbuszok és tehergépkocsik forgalmát érintette.

 

102 nap halálos áldozat nélkül!

Idén október végéig a halálos áldozatok és a súlyosan sérültek száma csökkent, ugyanakkor valamivel több személysérüléses balesetet regisztráltak.

 

Felkészülés a télre!

Téli vezetéstechnikai nap lesz 2016. november 05-én Budapesten, hiszen elérkezett az idő az autók megfelelő téli felkészítésére.

 

Áldozatokra emlékeztünk!

Az ORFK-OBB 2016. október 28-án koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a budapesti Flórián téren a Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművénél.

 

EDWARD Nap: nagy siker volt!

Az első Közúti Áldozat Nélküli Európai Nap a világ legfelkapottabb 50 témája között szerepelt a Twitteren, több mint 19 millióan tekintették meg az eseményről szóló cikket, és a TISPOL honlapján több mint 103 ezren írták alá a fogadalmat.

 

94 nap halálos áldozat nélkül!

Az év eddig eltelt kilenc havában csökkent a halálos áldozatok száma, és kevesebben sérültek meg súlyosan közútjainkon az elmúlt év azonos időszakához képest.

 

Közúti ellenőrzések Székesfehérváron

A segédmotoros kerékpárokat ellenőrizték a rendőrök Fejér megye székhelyén, munkájukat a Nemzeti Közlekedési Hatóság mobil próbapadja és munkatársai segítették a vizsgált járművek kategóriájának megállapításában

 

Speed ellenőrzés eredménye

Több mint négyezer gyorshajtó ellen indult eljárás a legutóbbi európai szintű ellenőrzés magyarországi végrehajtása során.

 

Indul a BRINGAMAX program

A cél, hogy új kerékpárt saját biztonsága érdekében mindenki csak a kötelező felszerelési tárgyakkal együtt vásárolja meg.

 

EDWARD nap Magyarországon

Az első Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül keretében Budapesten KRESZ-Szafarit tartottak a gyermekeknek, majd este fáklyás megemlékezésre került sor a Közlekedési Balesete Áldozatainak Emlékművénél.

 

Javuló baleseti adatok

A 2016. évi I-VIII havi előzetes baleseti adatok a közúti közlekedésbiztonság javulásáról számolnak be.

 

ITT AZ EDWARD DAY!

Egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2016. szeptember 21-én! Szánjon rá egy percet és csatlakozzon Ön is a 2016. év talán legnemesebb közlekedésbiztonsági kezdeményezéséhez, mely az emberi életek megmentésére irányul.

 

EDWARD Day videók

2016. szeptember 21-én senki ne veszítse életét a közutakon. Az úgynevezett EDWARD Day, keretében, a nemes cél elérése érdekében tíz közlekedésbiztonsági rövidfilm készült.

 

Tovább csökkent a halálos áldozatok száma

Július hónapban a személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, a súlyos sérültek és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt csökkent. A júliusi adatok az egész éves baleseti adatok is kedvezően befolyásolták.

 

Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül

Egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2016. szeptember 21-én! Ez a célja annak az új közlekedésbiztonsági kezdeményezésnek, az EDWARD projektnek, melyet a TISPOL hirdetett meg.

 

Féléves baleseti helyzetértékelés

Idén a közúti közlekedés kevesebb halálos áldozatot követelt, mint 2015. első félévében, s ugyancsak kedvező, hogy eddig mindössze egy gyermek vesztette életét balesetben – bár ez éppen eggyel több a kívánatosnál.

 

Nyáron nyári gumiabroncsot!

Az autók több mint negyede most is téli gumival jár. Kockázatos stratégia nyáron „lejárni” a már elkopott téli gumit.

 

Norvégia nyerte a PIN Award 2016 díjat

Az elmúlt öt évben Norvégia közúti közlekedésbiztonsága kimagasló mértékben javult. Ezért a skandináv országnak méltán ítélték oda a legmagasabb szintű európai közúti biztonsági díjat.

 

Közlekedett a család! És nyert!

365 család vett részt az idei Közlekedik a család országos közlekedésbiztonsági vetélkedőn. A két napos verseny fődíja Vas megyébe került.

 

Tovább csökkent az áldozatok száma

Május hónapban ismét csökkent a közúti balesetben meghalt személyek száma. A halálos áldozatszám terén mérhető, két hónapja tartó jelentős csökkenés hátterében minden bizonnyal a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat fix ellenőrző pontjainak átadása áll.

 

Adj utat a segítségnek!

A biztonsági folyosó fontosságára hívják fel a közlekedők figyelmét az M1-es autópályán.

 

Előzzük meg a motorkerékpáros baleseteket!

Március közepe óta hat motorkerékpáros életét követelte a közúti közlekedés, azt megelőzően – január 01-ig – egyet sem! Jó időben többen motoroznak az utakon, és nő a motorosokat érintő balesetek száma is. Az eddigi hat motoros tragédia mindegyike emberi hibára vezethető vissza, azaz ezek a balesetek megelőzhetők lettek volna!

 

Történelmet írt a baleseti statisztika!

Az elmúlt évtizedekben soha nem volt példa arra, hogy egyetlen hónap alatt ilyen kevesen veszítsék életüket hazánk közútjain.

 

Gyermekkönyvek újranyomtatva

Újra kiadásra került Nógrádi Gábor és Cakó Ferenc négy közlekedésbiztonsági témájú gyermekkönyve. Ennek jegyében az ORFK-OBB ünnepélyes sajtótájékoztatót tartott.

 

Speedmarathon eredmények

2016. április 22-én reggel 06 órakor véget ért a TISPOL által szervezett, 24 európai ország részvételével rendezett Speedmarathon sebességellenőrzés.

 

Baleseti helyzet 2016. I. negyedévében

A legfontosabb, hogy a közúti balesetben meghalt személyek száma csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest.

 

Élesben a VÉDA!

Élesítette a rendőrség a fix telepítésű VÉDA kamerákat.

 

Kerékpáros fejvédő: 14 év alatt legyen kötelező!

Az ORFK-OBB álláspontja szerint hazánkban is indokolt a kerékpáros fejvédő kötelező használata a 14. év alattiak körében. Cikkünkben a kapcsolódó nemzetközi szabályozásokat is áttekintjük.

 

Gyalogosok és kerékpárosok védelme

A kerékpárosok és a gyalogosok közlekedésének biztonságával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót az ORFK-OBB.

 

Kevesebb sérült az utakon

Idén február végéig csökkent a közúti balesetben meghalt, illetve súlyosan sérült személyek száma az elmúlt év azonos időszakához képest

 

Közlekedik a család 2016-ban is!

A nagy sikerű, egész családokat megmozgató országos közlekedésbiztonsági vetélkedő-sorozat idén is folytatódik. Emellett bárki részt vehet abban az öt fordulós internetes közlekedésbiztonsági játékban, ahol ugyancsak nyeremények várnak gazdáikra!

 

Think Once, Think Twice, Think Bikes!

Napjaink sikeres, számos díjat nyert közlekedésbiztonsági kampánya az Egyesült Királyságból.

 

Januári baleseti helyzet

Az új év első havában csaknem 29%-kal csökkent a közúti halálos áldozatok száma, de a személysérüléses közúti balesetek számában is több mint 7%-os csökkenés mutatható ki tavaly januárhoz képest.

 

Sok a gyalogos gázolás

Esős, csapadékos időszakban hirtelen megnövekszik a gyalogos elütések száma. Mindez alapvetően a megváltozott látási- és útviszonyokra, a gyalogosok korlátozottabb észlelhetőségére, a féktávolság megnövekedésére, valamint megváltozott körülményekhez nem igazodó közlekedői magatartásra vezethetők vissza.

 

644 közúti áldozat

2015-ben a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma nőtt, míg az ittasan okozott balesetek száma évtizedek óta nem volt ilyen alacsony.

 

Óvd a gyalogost!

Az új év első három hetében nyolc gyalogos vesztette életét közúti balesetben. Ez is mutatja, hogy a téli időszak a gyalogosok közlekedésére az átlagosnál is nagyobb kockázatot jelent. A gyalogos balesetek megelőzése érdekében megfogalmaztunk néhány jó tanácsot!

 

Elhunyt Duma Viktor

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság fájdalommal tudatja, hogy Duma Viktor (1954-2016) a Magyar Közút NZrt. Üzemeltetési igazgatója, méltósággal viselt halálos betegségében 2016. január 10-én békésen elhunyt.

 

Fagyveszély az utakon!

A meteorológiai előjelzések szerint az Óév búcsúzó és az Újév első időszakában fagyos napok köszöntenek ránk.

 

Elhunyt László János

2015. december 23-án hosszú betegség után elhunyt László János, a magyar kerékpáros mozgalom egyik legismertebb alakja.

 

Jelentősen csökkent az áldozatszám novemberben

Idén november hónapban jelentősen kevesebben vesztették életüket közúti balesetben, mint tavaly a XI. hónapban. Az év összességét alapul véve azonban a balesetek és az áldozatok száma még mindig magasabb, mint tavaly ilyenkor.

 

Advent és Karácsony biztonsága

A rendőrség és a polgárőrség fokozott közterületi jelenlétet biztosít az adventi és karácsonyi időszakban a lakosság biztonsága, nyugalma érdekében.

 

Téligumi Kommandó

Téligumi-használat: az autósok 70 százaléka már felkészült a télre.

 

Kerékpárok átadása

Az ORFK-OBB kerékpárok átadásával is kívánja támogatni a polgárőrök munkáját. Cél: a közbiztonság és ezen belül a közlekedésbiztonság javítása a polgárőrök munkájának hatékonyabbá tétele által.

 

Átadták az év iskolarendőre díjakat

A II. Országos Iskolarendőr Szakmai Napon az előadásokat követően összesen 21 rendőr vehette át Az év iskolarendőre díjat.

 

Music FM RoadShow és Hungaroring

Az idei Látni és látszani kampányba a Music FM is beszállt: országos RoadShow vitte az ORFK-OBB kampányának hírét, majd a Hungaroringen megtartott sajtótájékoztatót követően speciális vezetéstechnika pályán lehetett vezetni.

 

Több baleset, több áldozat

2015. eddig eltelt tíz havában a személysérüléses balesetek, a baleseti sérültek és halálos áldozatok száma egyaránt nőtt, ugyanakkor csökkent az ittasan okozott balesetek száma.

 

Emlékezés a közúti áldozatokra

Az ORFK-OBB koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Budapesten, a Közlekedési Balesetek Áldozatainak emlékművénél.

 

Labdarúgó nyerte az Arany Pedál díjat!

A hat héten át tartó verseny végére kiderült, melyik magyar híresség közlekedett a legbiztonságosabban.

 

Őszi és téli balesetek megelőzése

A közlekedést befolyásoló viszonyok megváltozásáról, a járművek felkészítéséről, a láthatóság fontosságáról, közúti ellenőrzésekről és hasznos tanácsokról olvashat cikkünkben.

 

Megvilágosodás napja Zalában is

Kerékpáros közlekedésbiztonsági kampány a láthatóság jegyében Zala megyében.

 

Több halálos áldozat, kevesebb ittas baleset

Idén szeptember végéig a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma nőtt, az ittasan okozott balesetek száma pedig csökkent az előző év azonos időszakához képest.

 

Látni és látszani kampány 2015-ben is!

Immár negyedik alkalommal szervezte meg az ORFK-OBB együttműködő partnereivel a „Látni és Látszani” nevű kampányt, mely lényege: térítésmentes gépjármű átvizsgálás, ingyenes látásellenőrzés, majd azt követően egy hónapig tartó intenzív rendőri ellenőrzés.

 

Zebraavatás a ligetben

Ezentúl három új, a korábbiaknál biztonságosabb kijelölt gyalogosátkelőhely áll a Városligetet látogatók rendelkezésére.

 

KRESZ-FESZT Veszprém és Baranya megyében

Harmadik alkalommal került megrendezésre a KRESZ-FESZT elnevezésű országos rendezvénysorozat, mely a tanévkezdeti kampány záróeseménye és egyben a közlekedésbiztonsági tanév” kezdete.

 

Együttműködési megállapodás

A Rendőrség és Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetői új együttműködési megállapodást írtak alá az ORFK-Országos Balesetmeglőzési Bizottság szeptember 22-i elnökségi ülésén.

 

Kevesebben sérültek meg balesetben augusztusban

Az elmúlt hónapban a személysérüléses közúti balesetek száma nőtt, ugyanakkor a halálos áldozatok, a súlyos sérülések és az ittasan okozott balesetek száma csökkent. A 2015. év első nyolc havának baleseti mutatói azonban kedvezőtlenebbek az elmúlt évhez képest.

 

TISPOL SPEED országos akció eredményei

A rendőrség legutóbbi, 2015. augusztus 18-19. közötti és 23-i európai szintű fokozott ellenőrzésének mérlege.

 

Tanévkezdési piknik és őszi programok

A Rendőrség tanévkezdési piknikkel kezdte a 2015/2016. tanévet, majd következnek a KRESZ-FESZT, a D.A.D.A és az ELLEN-SZER programok.

 

Közúti baleseti helyzet 2015 július végéig

2015. eddig eltelt hét hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, valamint a balesetekben meghalt személyek száma nőtt, az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor csökkent.

 

Átadták a főnyereményt

A Közlekedik a család 2015. évi országos döntőjének fődíját, a Skoda Fabia Combi személygépkocsit átvehette a nyertes család.

 

Tíz éves a Soha ne igyál, ha vezetsz kampány Magyarországon

Idén ünnepli tizedik évfordulóját a Johnnie Walker Soha ne igyál, ha vezetsz kezdeményezése Magyarországon, melyhez eddig 25 ezren csatlakoztak személyesen vagy Facebookon.

 

Európa Bajnok motoros rendőrök

Kiválóan szerepeltek a magyar rendőrmotorosok az IPMC 68. Csillagtúrán, valamint a kapcsolódó Európa Bajnokságon.

 

Kedvezően alakultak a júniusi baleseti adatok

2015. június hónapban a személysérüléses közúti közlekedési balesetek legfontosabb statisztikai adatai kedvező irányba mozdultak el. Az ittasan okozott balesetek számában korábban tapasztalt csökkenés folytatódott.

 

Új Sulimoped autók

20 db SuliMoped logóval ellátott új Skoda Octaviát adtak át a megyei és fővárosi balesetmegelőzési bizottságok képviselői 2015. június 30-án az ORFK-OBB munkatársaitól

 

Az EU közlekedésbiztonsága

A közúti halálos áldozatok száma lassabban csökken Európában. 2014-ben mindössze 0,6%-os áldozatszám csökkenés történt, az előző év megfelelő adatával összehasonlítva.

 

Közlekedik a család országos döntő

A Hungaroringen zajlott le a családi vetélkedő országos döntője. A fődíj, a Skoda Fabia Combi Baranya megyébe került. A 90-es évek legendás közlekedésbiztonsági vetélkedőjét az ORFK-OBB négy éve élesztette újjá. Sokak örömére!

 

16 motorkerékpáros haláleset

Az Open Road Fest sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy idén eddig 16 motorkerékpáros életét követelte a közúti közlekedés.

 

Nőtt a halálos áldozatok száma

Idén május végéig a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma nőtt. A súlyosan sérültek és az ittasan okozott balesetek számában viszont csökkenés mutatható ki.

 

Mindjárt itt van a vakáció!

A nyári hónapokban a gyermekek fokozott baleseti veszélyeknek vannak kitéve. Írásunkban erről ejtünk szót, fontos tanácsokat adva a nyári gyermekbalesetek elkerülése érdekében.

 

Fokozott ittas ellenőrzések Európában

Egy héten át az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak Európában, mintegy 25 ország területén.

 

Szigorítanak a franciák

Sebességcsökkentés, vezetés közbeni telefonálás további korlátozása, ittas vezetés legális szintjének csökkentése a kezdő vezetők körében – mindezek a francia kormány legutóbbi közlekedésbiztonsági csomagjának részét képezik.

 

Csökkenő baleset-és áldozatszám!

Az április hónap a közúti balesetek szempontjából kedvezően alakult, s ez a 2015. évi teljesítményre is kedvezően hatott.

 

Speedmarathon előzetes!

Megérkeztek az előzetes eredmények az első 24 órás páneurópai sebességellenőrző akció végrehajtásáról: több mint négymillió ellenőrzött gépjármű, 122 ezer gyorshajtó járművezető.

 

Közúti balesetek alakulása – 2015. első negyedév

2015. első negyedévében – a márciusi kedvező adatok ellenére - a személysérüléses közúti balesetek, valamint a balesetekben meghalt, illetve megsérült személyek száma nőtt, az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor csökkent.

 

Speedmarathon Európában, Magyarországon

Az ORFK sajtótájékoztatón jelentette be az európai szintű, 24 órás maratoni sebességellenőrző kampány végrehajtását 2015. április 16-án 06.00 órai kezdettel.

 

Húsvéti közúti ellenőrzések tapasztalatai

Egy halálos áldozatot követelt a húsvéti közlekedés, míg 302 ittas vezetőt értek tetten az ünnepek időszakában.

 

Végleges: 626 halálos áldozat a hazai közutakon!

A KSH közzétette a 2014. évi végleges adatokat a személysérüléses közúti balesetekkel kapcsolatban. Összesen 15 847 személysérüléses közúti balesetben 626 fő vesztette életét.

 

Ne legyen kevesebb közlekedési rendőr!

A TISPOL a közlekedési rendőrök létszámának megtűrt, vagy megengedett csökkentése ellen lép fel. Ruth Purdie főtitkár asszony szerint ellenkező esetben a baleseti helyzet romlásával kell számolni.

 

25 700 haláleset az európai utakon!

2014 egy nagyon rossz év volt! - nyilatkozta az elmúlt évi európai baleseti helyzetről Violeta Bulc asszony, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa.

 

Csütörtöktől élesben!

A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat tesztüzeme sikeresen ért véget. Az országos közútfelügyeleti hálózat március 26-tól „élesben” működik.

 

Csaknem 3000-en nem csatoltak!

A legutóbbi TISPOL „Seatbelt” akció során hazánkban három nap alatt 3 463 eljárás vette kezdetét passzív biztonsági eszköz használatának elmulasztása miatt.

 

Közúti balesetek alakulása – 2015. február

2015. első két havában a személysérüléses közúti balesetek, valamint a balesetekben megsérült, illetve meghalt személyek száma nőtt, az ittasan okozott balesetek száma csökkent.

 

Védtelen közlekedőkről az Egészség Könyvben

Évente két alkalommal, 75 000 példányban jelenik meg az ingyenes Egészség Könyv, mely a gyalogos és kerékpáros közlekedés fokozott veszélyeire is felhívja a figyelmet.

 

Fődíjas a Traffi Hunter!

Két éve indult, s eddig már több százezren töltötték le az autósok közlekedését segítő alkalmazást, mely legutóbb az Appra Magyar! verseny fődíját is elnyerte.

 

Évértékelő röviden

Interjú Óberling József r. ezredes úrral, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetőjével, az ORFK-OBB ügyvezető elnökével

 

I BOB YOU!

Télen hagyományosan az ittas vezetés visszaszorítására kampányolnak Európa több országában, például Dániában, az Egyesült Királyságban és Belgiumban.

 

Baleseti helyzet januárban

Az új év első hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, valamint a balesetekben meghalt személyek száma nőtt, az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor csökkent.

 

Előzetes baleseti adatok 2014-ből

Az elmúlt évi előzetes adatok változatos képet mutatnak. Egyes közúti baleseti adatok kedvezőtlenebbek, mint 2013-ban voltak, míg más adatok vonatkozásában folytatódott a korábbi évek kedvező trendje.

 

VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat

Az új országos forgalomfelügyeleti hálózat működése 160 db mobil KKEP rendszerbe állításával veszi kezdetét. A készülékek egyidejűleg számos jogsértés felderítésére lesznek alkalmasak. Az év végére várhatóan a fix kamerarendszer telepítése is megtörténik.

 

Ittas vezetés értékei Európában

Nem árt tudni! Az ittas járművezetés jogszabály által meghatározott felső értékeit mutatjuk be 29 európai országban, a 2015. január elsejei állapotnak megfelelően

 

Hogyan vezessünk ködben?

Tanácsaink az alábbiak: lassúbb haladás, nagyobb követési távolság, előzéstől tartózkodás, ködfényszóró alkalmazása, távolsági fényszórók mellőzése stb. A szem pihentetése érdekében iktassunk be több pihenőt.

 

Okostelefonra is: téli autópálya kisokos!

Az ORFK-OBB az aktualizálást követően megjelentette téli Autópálya kisokos kiadványát. Elkészült az azonos nevű okostelefon applikáció is, jóval bővebb tartalommal. Minden gépjárművezetőnek ajánljuk!

 

Tarts követési távolságot!

Ausztria gyorsforgalmi útjain a ráfutásos balesetek visszaszorítása érdekében folytatnak országos közlekedésbiztonsági kampányt.

 

Év végén is biztonságosan!

Közlekedjünk körültekintően, szabályokat megtartva és türelmesen annak érdekében, hogy az ünnepeket mindenki békességben, szerettei körében tölthesse!

 

Javuló baleseti adatok

Év vége előtt a balesetei adatok kedvező változásokat mutatnak. Az évben a személysérüléses közúti balesetek, a halálozások, és az ittas balesetek száma egyaránt csökkent.

 

A Látni és látszani valósága

Fontos megjegyezni, hogy a Látni és látszani kampány két pillére a járművek világító és jelző berendezéseinek térítésmentes átvizsgálása, valamint az ingyenes látásellenőrzés biztosítása.

 

Megemlékezés Világnapja

A Közúti Áldozatokra Megemlékezés Napját 1993 óta minden évben november hónap harmadik vasárnapján tartják. A globális program idén – 2014. november 16-án - a gyorshajtás és következményei elleni fellépést tűzte zászlajára, a járműtervezés eszközeivel.

 

Feleannyi áldozat, mint tíz éve

Az év első tíz hónapjában 477 fő vesztette életét hazánk közútjain, tíz évvel ezelőtt 1059 fő. Idén október végéig 13115 személysérüléses balesetet regisztráltak, míg 2004 azonos időszakában 17469 balesetet.

 

A megemlékezés napja

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2014. október 31-én 10.00 órai kezdettel koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a budapesti Flórián téren a Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművénél. Várjuk Önt is!

 

Alagútbiztonsági gyakorlat az M6-os autópályán

Alagútbiztonsági gyakorlatot tartanak az M6 autópálya alagútjaiban, az érintett segélyszervezetek együttműködésével.

 

Őszi-téli veszélyek

A közúti közlekedésnek az őszi és téli hónapban speciális veszélyei vannak. Ezek alapvetően a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra vezethető vissza.

 

Tanácsok motorkerékpárosoknak és gyalogosoknak

Az elmúlt napokban több olyan halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt közútjainkon, mely során motorkerékpáros, illetve gyalogos vesztette életét.

 

Nem volt ittas vezető

Csaknem 11 000 tehergépkocsit és autóbuszt ellenőriztek a rendőrök és a közúti ellenőrök három nap alatt. Az ellenőrzöttek között nem volt ittas senki.

 

Megvan a legjobb kamionsofőr

Az - 5 tengelyen biztos kézzel - verseny országos döntőjét Baranya megyei kamionsofőr nyerte.

 

Kevesebb halálos áldozat!

Idén szeptember végéig a halálos áldozatok, valamint az ittasan okozott balesetek száma csökkent az előző év azonos időszakához képest.

 

Látni és Látszani! 2014-ben is

Már harmadszor indul az ORFK-OBB őszi kampánya, amely a láthatóság, észlelhetőség fontosságára hívja fel a figyelmet. Az őszi hónapokban ugyanis számos személysérüléses (közöttük halálos) közúti baleset következik be az észlelhetőség hiánya miatt.

 

Kamionsofőrök döntője

Idén is folytatódik az - 5 tengelyen - biztos kézzel - vetélkedő, amelyben a hazai kamionsofőrök mérik össze tudásukat, képességüket. Az október 04-i országos döntő nyílt családi nap, ahol minden korosztályt érdekes programok várják.

 

Motoros tragédia rendőrségi videón

Az Egyesült Királyságban a rendőrség megdöbbentő, sokkoló videofilmet készített a motoros balesetek megelőzése érdekében. A filmben látható tragédia sajnos valódi!

 

Új sebességhatárok Spanyolországban

A spanyol Közlekedési Főigazgatóság jelzése alapján hamarosan, a nyári idegenforgalmi szezon befejezését követően új sebességhatárok lépnek életbe a dél-európai országban. A leendő szabályozás gyakorlatilag minden úttípusra kiterjed.

 

Veszélyes a szelfizés

Egy tanulmány szerint minden harmadik fiatal elismerte, hogy már szelfizett gépjármű vezetése közben.

 

TISPOL Seatbelt eredmények

Naponta 1 100 intézkedés történt övhasználat elmulasztása miatt Magyarországon a legutóbbi nemzetközi szintű akció keretében.

 

Magyar rendőrtiszt a TISPOL Irányító Testületében

Szász Zsófia r. alezredes asszony személyében először került a Közép és Kelet-európai térségből képviselő TISPOL Executice Comittee-be.

 

Kismértékű KRESZ-módosítás

Az iskolakezdéshez időzítve egyértelművé válnak és a változó nemzetközi rendelkezésekhez igazodnak a gyermekek közlekedésének biztonságát szolgáló előírások.

 

Kevesebb baleset és haláleset augusztusban

Az idei augusztus baleseti szempontból jóval kedvezőbben alakult az elmúlt évihez képest. Az elmúlt hónap eredményei 2014. eddig eltelt időszakának alakulására is kedvezően hatottak.

 

Tanévnyitó 2014

Szeptember 01-től ismét fokozottan kell figyelni az iskolába, óvodába igyekvő gyerekekre, türelmesebbnek és körültekintőbbnek kell lenni a gyermek-intézmények közelében.

 

3 800 gyorshajtó két nap alatt

A TISPOL (European Traffic Police Network) augusztusi kampánya során hazánkban két nap alatt több mint 3 800 gyorshajtóval szemben indult eljárás.

 

Júliusi közlekedés-biztonsági helyzetértékelő

Az idei július baleseti szempontból jóval kedvezőbben alakult az elmúlt évihez képest. Az elmúlt hónap eredményei 2014. eddig eltelt időszakának alakulására is hatást gyakoroltak, bár a tavalyi összesített értékek még mindig kedvezőbbek.

 

Őzveszély az utakon!

Megkezdődött az őzek párzási időszaka. Ilyenkor az őzek bármikor kirohanhatnak az úttestre, mindenféle veszélyérzet nélkül. Nem véletlen, hogy a vadelütések száma ilyenkor átlag feletti. Vigyázzunk rájuk – és természetesen magunkra is!

 

Az első félév baleseti statisztikája

Az év első hat hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint az ittasan okozott balesetek száma egyaránt nőtt.

 

PIN Award 2014 Szlovákiának

A közúti közlekedésbiztonság terén 2010. óta elért jelentős eredményeire tekintettel az ETSC 2014. évi PIN AWARD díját egyedüli tagállamként Szlovákia nyerte el.

 

Autópályán közlekedők figyelmébe!

Az ORFK-OBB a nyári főszezonra új kiadványt bocsát ki a gyorsforgalmi utakon közlekedők részére. A kiadvány mobil telefon alkalmazás által is elérhető lesz.

 

Letöltése minden közlekedőnek ajánlott!

Going Abroad – egy új okostelefon alkalmazás az uniós tagállamok legfontosabb közlekedési szabályaival, valamint más szolgáltatásokkal.

 

Nyáron több a gyermekbaleset!

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nyári vakáció hónapjaiban történik a legtöbb gyermek baleset. A tavalyi nyolc gyermek áldozatból öten nyáron vesztették életüket. Vigyázzunk rájuk!

 

Sikerrel zárult a SuliMoped program

Véget értek a járművezetői vizsgák. Országos szinten mintegy 600 diák részére adják át a segédmtoros kerékpár vezetésére feljogosító okmányt, melyet az érintettek az ORFK-OBB támogatása által térítésmentesen szereztek meg.

 

Kevesebb tragédia májusban

Az előző hónapban csökkent a közúti balesetek száma, s 20 fővel kevesebben vesztették életüket közútjainkon, mint egy évvel ezelőtt. Az I-V. hónap összesített adatai ugyanakkor még kedvezőtlenek tavalyhoz képest, bár a hátrány csökkenőben van.

 

Új pontrendszer Németországban

Az új rendszerben 8 pont lett a maximum, meghatározott közlekedési szabályszegések elkövetésekor a járművezető 1-3 pontot kap. Az egyszerűsítés és hatékonyság növelés mellett számos szabály szigorodott.

 

Nőtt a gépjárművek átlagéletkora

A KSH adatai szerint 2013. december 31-én a forgalomba helyezett közúti gépjárművek száma 3 690 599 volt, ami csaknem 2%-os növekedést jelent 2012-hez képest. Az átlagéletkor 13,1 év lett, a legidősebbek a motorkerékpárok és az autóbuszok.

 

Nőtt a balesetek száma! Ideje jobban figyelni

Január elseje és április 30. között több mint 10%-kal nőtt a személysérüléses közúti balesetek száma, s 25 fővel többen haltak meg közútjainkon, mint a elmúlt év hasonló időszakában. Kimagasló a kerékpáros áldozatok száma!

 

Speed akció: 5 301 gyorshajtó

A TISPOL (European Traffic Police Network) április közepére szervezett nemzetközi sebességellenőrző kampánya során hazánkban három nap alatt több mint 5 000 gyorshajtóval szemben indult eljárás.

 

Egy halálos baleset történt Húsvétkor

Az átlagos hétvégékhez képest kevesebb baleset történt Húsvétkor. Egy 44 éves férfi vesztette életét közúti balesetben, amikor motorkerékpárjával ívelő útkanyarulatban fának ütközött.

 

Óvatosan és józanul Húsvétkor!

Az ittas vezetők kiszűrése, a közúti balesetek megelőzése, a forgalom folyamatosságának biztosítása érdekében 2014. április 17. és 21. között fokozott közúti ellenőrzéseket tart.

 

Együtt közlekedünk

2014. április 10-én „Együtt közlekedünk!” címmel új országos közlekedésbiztonsági kampány indult a közlekedési morál javítása érdekében.

 

Több baleset, több haláleset

Megérkeztek az első negyedévi statisztikai adatok. Elemezhető a közúti közlekedésbiztonsági helyzet alakulása 2014 első negyedévében.

 

Sebességellenőrzések Európa-szerte

Április 14-től egy héten át fokozott sebességellenőrzéseket tartanak Európa szinte minden szegletében. A nemzetközi akció keretében Magyarországon hétfőtől szerdáig számíthatnak a közlekedők aktívabb rendőri jelenlétre.

 

Kerékpár kivilágítása és szállítása

Előlre fehér, hátrafelé piros színt adó lámpák, valamint hasonló színű prizmák együttes használata a kötelező. Ha vonóhorogra szerelt alkalmatosságon szállítjuk a kerékpárt, a hatósági jelzésnek és a világító berendezéseknek látszódniuk kell!

 

Elhunyt Ian Hamill, a TISPOL főtitkára

A TISPOL (European Traffic Police Network) az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy Ian Hamill úr, a TISPOL főtitkára Londonban 2014. március 20-án tragikus hirtelenséggel elhunyt.

 

Közlekedik a család – újraindítva!

A 2014. március 24-én megtartott sajtótájékoztatóval vette kezdetét az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság nagy sikerű családi vetélkedője. A selejtezők után szeptemberben lesz az országos döntő. Fődíj: egy új Skoda Octavia Spaceback!

 

Aranytoll közlekedésbiztonsági kommunikáció végzésért

A Magyar Sajtó Napja, március 15. alkalmából kiemelkedő munkavégzésük elismeréséül Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány rendőrségi aranytollat, valamint Petőfi Emlékplakettet adott át. A jutalmazottak között van Kiss Csaba r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára

 

Első motoros tragédiák 2014-ben!

Az év első két hónapjában motoros tragédia szerencsére nem történt. Március második hétvégéjén azonban két motoros is életét vesztette. Mindketten kanyarodó gépkocsival ütköztek.

 

Baleseti helyzetkép: 2014. február

Az előzetes adatok alapján az év első két hónapjában a személysérüléses közúti balesetek száma, a halálos áldozatok száma, és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest.

 

Csökkent a közlekedési bűncselekmények száma

2013-ban csaknem ötödével kevesebb közlekedési bűncselekmény történt, mint 2012-ben. A közigazgatási eljárások száma meghaladta a 200 ezret, leggyakrabban a megengedett sebességet lépték túl a járművezetők.

 

Enyhe január – több baleset!

Az új év első hónapjában nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a balesetben meghalt személyek száma. Többen okoztak ittas állapotban balesetet, és sok gyalogos gázolás történt.

 

2013. évi mérleg: kevesebben haltak meg több balesetben

A személysérüléses közúti balesetek száma növekedett, de a halálos áldozatok száma és az ittasan okozott esetek száma csökkent. A kerékpárosok részaránya a közúti balesetek okozóin belül 13% lett.

 

Itt a Tél! Tanácsaink a közlekedőknek!

Jól felkészített gépkocsi, fokozott óvatosság, hosszabb utazási idő, sok türelem, teli tank, pokróc, némi étel és ital, valamint a nélkülözhetetlen gyógyszerek – mindezekre szükségünk van, ha a téli időszakban indulunk útnak.

 

Óvd a gyalogost!

A gyalogosoknak - mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek –a téli szürkületi és sötét időszakokban való közlekedése nagyobb kockázatot jelent, mint az év egyéb időszakaiban.

 

Két nap alatt 167 ittas vezető

A Karácsony előtti közúti ellenőrzésén Magyarországon 167 ittas vezetőt értek tetten, míg hárman kábítószer hatása alatti vezetéssel gyanusíthatók. Íme a részletek!

 

Jobban indult 2014

Az új esztendő első hetében három olyan napot jegyezhettünk, amikor nem történt halálos kimenetelű közúti baleset. Két fővel kevesebben haltak meg balesetben, mint 2013. első hetében.

 

Novemberben több baleset történt

Idén november végéig a személysérüléses közúti balesetek száma nőtt az előző év azonos időszakához képest. A halálos áldozatok száma ugyanakkor két fővel kevesebb, mint tavaly ilyenkor, továbbá csökkenés mutatható ki az ittasan okozott balesetek számában is.

 

Téli közlekedés az autópályákon

Az ORFK-OBB új kiadványt bocsátott ki. A szóróanyag a téli közlekedéssel kapcsolatban ad tanácsokat, amennyiben gyorsforgalmi úton közlekedünk. A kiadvány hat nyelven érhető el.

 

Gumiabroncs ellenőrzés Pest Megyében

A Pest Megyei Rendőr Főkapitányság munkatársai a gumiabroncsok állapotát vizsgálták. Az akció során 2000 járművezető számára adtak hasznos tanácsokat.

 

Őszi-téli kvíz játék

Már a második feladvánnyal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Pest MBB által szervezett, hat hétig tartó kvíz játékban, mely végén értékes, és „célirányos” ajándékok várnak gazdáikra.

 

TISPOL Truck&Bus ellenőrzés eredményei

A TISPOL (European Traffic Police Network) 2013. október 8. és 14. között – egy hét időtartamban – szervezte meg legutóbbi, „European Operation Truck&Bus” megnevezésű akcióját.

 

Több baleset – kevesebb áldozat

Idén október 31-ig a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma kis mértékben nőtt, míg a halálos áldozatok száma csökkent az előző év azonos időszakához képest.

 

Emlékezzen velünk a közúti balesetek áldozataira!

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság november 5-én 11 órai kezdettel megemlékezést tart a budapesti Flórián téren a Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművénél.

 

A hétvégén is biztonságosan!

A Mindenszentek és a Halottak Napja időszakában útra kél az ország. Az átlagosnál is nagyobb közlekedési kockázatok miatt a rendőrség fokozottan felügyeli a közutak forgalmát. Továbbá néhány jó tanács arról, hogy ez a hétvége valóban a kegyeleté legyen!

 

Lavina sebességellenőrző akció

Október végétől december közepéig demonstratív jellegű sebességellenőrző akciót hajt végre a rendőrség a közutak első számú gyilkosának tartott gyorshajtások visszaszorítására.

 

Drogos autósok: minden ötödik!

Megdöbbentő: ötből egy sofőr már vezetett drogosan! Az Egyesült Királyságban magas a drog hatása alatt vezetők száma, mégis az elkövetőknek csak a töredékét érik tetten.

 

Célkeresztben a gumiabroncs

Stratégiai megállapodást írt alá a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) és a GRSP Magyarország – Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarországi Egyesület.

 

Kevesebb az ittas baleset!

Szeptember végéig a személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint az ittasan okozott balesetek száma is csökkent. A kerékpárosok részaránya elérte a korábban nem tapasztalt 14%-ot a balesetet okozók körében.

 

Közlekedik a család - 2013 országos döntő

A Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedő országos döntőjét a Huszár család nyerte Békés megyéből. Jó hangulat, nagyszerű szervezés, értékes nyeremények – ezek jellemezték a hétvégi programot.

 

Elkerülhető az e-útdíj bírság

2013. július 01-i hatállyal vezették be a megtett úttal arányos elektronikus útdíjfizetési rendszert, mely a 3,5t össztömeget meghaladó tehergépjárműveket érinti. Információk az eddigi tapasztalatokról.

 

Kevesebb a halálos baleset!

Csökkent az év első nyolc hónapjában a közúti balesetben meghalt személyek száma. Kedvező trend tapasztalható az ittasan okozott balesetek számában is.

 

Becsöngettek!

Szeptember 02-án kezdetét vette az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság tradicionális tanévkezdési kampánya. Emellett bevezetésre kerül az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó hálózat, és bővül a tavaly meghirdetett „Sulimoped” program.

 

A gyerekek és a jobbkéz-szabály

A közelmúltban végzett felmérés során kiderült, hogy a 8-18 éves korosztályból csak minden ötödik gyermek ismerte a „jobkéz-szabály” lényegét!

 

Rendőrségi motorkerékpárok átadása

48 db szolgálati motorkerékpárral gyarapodott a rendőrség járműparkja. Az új BMW motorkerékpárokat az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője ünnepélyes keretek között adta át.

 

Júliusi közlekedésbiztonsági értékelés

Az előzetes adatok szerint az év első hét hónapjában csökkent a balesetben meghalt személyek, valamint az ittasan okozott balesetek száma, míg az összes személysérüléses közúti balesetszám csekély mértékű emelkedést mutat.

 

Mezőgazdasági gépek az utakon

Elkezdődtek a nyári mezőgazdasági munkák. A nehéz munkagépek időszakos jelenléte az utakon speciális veszélyeket jelentenek a személykocsi-vezetők részére.

 

9 százalékkal kevesebb halálos áldozat az EU-ban

A véglegesített adatok szerint az Európai Unió közútjain tavaly 2661 fővel kevesebben vesztették életüket, mint 2011-ben.

 

Csökkenő balesetszám kevesebb áldozattal

Az év első hat hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, a balesetben meghalt személyek, valamint az ittasan okozott balesetek száma tovább csökkent.

 

Kerékpárral a Teve utcába

Megnyílt a főváros egyik legnagyobb kerékpár tárolója. A mintegy 60 kerékpár szabadtéri, mégis fedett helyen történő tárolását lehetővé tévő parkolót a rendőrség Teve utcai székházának árkádsora alatt alakították ki.

 

Kedvező májusi baleseti statisztika

Az első öt hónapban a személysérüléses közúti balesetek, az azokban meghaltak, és az ittasan okozott balesetek száma is csökkent a 2012. esztendő azonos időszakához képest.

 

3 245 védtelen gyermek a gépkocsiban!

Egy hét alatt több mint százezren nem csatoltak övet, míg a védtelenül utazó gyermekek száma meghaladta a 3000-et!

 

Balesetben elvesztett gyermekek

Annál nagyobb megrázkódtatást el sem lehet képzelni, amikor egy gyermek veszíti életét közúti balesetben. A rövid cikkben a 2001. óta eltelt helyzetet mutatjuk be a számadatok tükrében.

 

Az első 4 hónap balesetei

2012. január 01. és április 30. között több mint 5 %-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma, 27-tel kevesebben haltak meg közútjainkon, mint a elmúlt év hasonló időszakában.

 

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek!

2013. május 1-jei hatállyal módosult a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ. A változásokat a 129/2013. (IV. 30.) Korm. rendelet összesen 9 §-ban foglalta össze. Alapvetően a közlekedő gyermekek kaptak nagyobb védelmet. Változtak a gyermekszállítással kapcsolatos előírások, de egyéb szabályok is módosultak.

 

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek!

2013. május 01-i hatállyal módosult a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ. A változásokat a 129/2013 (IV.30.) Korm. rendelet 9 pontban foglalta össze. Főleg a közlekedő gyermekek kapnak nagyobb védelmet, de egyéb szabályok is módosultak.

 

0,5 ezreléktől bűncselekmény lesz!

Hamarosan megváltozik az ittas, valamint a bódult állapotban történő járművezetés szabályozása. A két tényállás különválik, a módosítások szigorítást jelentenek.

 

Kedvező első negyedév

2013. január 01. és március 31. között 31-el kevesebben vesztették életüket balesetben hazánk közútjain. A személysérüléses közúti balesetek és az ittasan okozott balesetek száma is csökkent.

 

Szezonnyitó Motoros Nap

Hagyományteremtő jelleggel indul útjára a „Motoros Nap”, amely a motoros szezon kezdetén igyekszik kicsalni a motorkerékpárosokat a Hungaroringre.

 

Példátlan uniós közlekedésbiztonsági sikerek; Magyarország jól teljesített

EU szakértők szerint a közúti halálesetek száma 2012-ben volt a legalacsonyabb az adatgyűjtés megkezdése óta. A közösség elkezdte a sérülések csökkentését célzó stratégia kidolgozását is.

 

Közlekedésbiztonsági helyzetkép – 2013. február

Az év első két hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt csökkent.

 

Öt éves az objektív felelősség

Magyarországon az objektív felelősség elvét a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (továbbiakban: Kkt.) 2008. január 01-én hatályba lépő módosítása vezette be.

 

Konferencia a Közlekedési Múzeumban

A 2013. február 7-én megtartott konferenciát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közlekedési Operatív Programok irányító hatósága szervezte. A rendezvény a „KÖZOP -célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztések” címet viselte.

 

Jó kezdet! Közlekedésbiztonsági helyzetkép – 2013. január

Az év első hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, a balesetben meghalt személyek és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt csökkent.

 

SOL – szakmai fórum a V4-ek keretében

A Save Our Lives program nemzetközi szintű rendezvényére 2013. január 25-én került sor a Zsámbék melletti DrivindCamp vezetéstechnikai központ területén.

 

Percenként 120 alkoholszondás ellenőrzés!

A TISPOL legutóbbi akciója során egy hét alatt több mint 1,2 millió alkoholszondát alkalmaztak az európai rendőrök. Az ittas vezetőkön kívül drogosokat és más bűnelkövetőket is tetten értek.

 

2012. évi értékelés: 40 fővel kevesebb közúti áldozat

Ismertté váltak a 2012. évi előzetes baleseti statisztikai adatok, melyek azt mutatják, hogy hazánkban a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma tovább csökkent.

 

Karácsony – közúti tragédiák nélkül!

Ami évtizedek óta nem fordult elő: idén a karácsonyi ünnepek időszakában senki nem vesztette életét közúti balesetben!

 

Vigyázzunk egymásra és magunkra, hogy szép ünnepünk legyen!

Soha ne érje ilyen meglepetés – ezzel a szlogennel indított kampányt az ORFK-OBB. A posztereken egy feldíszített fenyőfa, mellette egy masnival átkötött roncsautó látható.

 

Tovább csökkent a balesetek száma

2012. január 01. és november 30. között több, mint 4 %-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma, s 28 fővel kevesebben haltak meg közútjainkon, mint a elmúlt év hasonló időszakában.

 

30 000 élet megmentése

Az Európai Közúti Biztonsági Charta legújabb kampánya nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy egyetlen ember se veszítse életét közúti balesetben kontinensünk útjain.

 

Indul a KöZop projekt

A nagyszabású fejlesztés keretében egy új, Európában is egyedülálló, preventív ITS rendszer kerül kiépítésre, amely különösen nagy hatékonysággal biztosítja a közúti balesetek számának csökkenését és a közlekedési szabályok fokozottabb betartását.

 

Óvd a gyalogost

Mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok - mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői – nagyobb kockázatnak vannak kitéve az őszi-téli szürkületi és sötét időszakokban.

 

Feleannyian haltak meg az utakon, mint 2001-ben

Az év első tíz hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, a balesetekben meghalt személyek és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt csökkent.

 

Álomút rajzpályázat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. „Álomút” címmel hirdetett rajzpályázatot hirdet 3-14 éves korú gyerekek számára.

 

Ünnepi fokozott ellenőrzés

Mindenszentek és Halottak Napja hosszú hétvégére esik, amely november elsejével kezdődik. Sokan kelnek útra, a temetők körül torlódások várhatók, a rendőrség felkészült, de az autósok figyelme is szükséges

 

Újratöltve: „Látni és Látszani” kampány

Az ORFK-OBB október 15-től november 15-ig tartja „Látni és Látszani” nevű kampányát. Térítésmentes gépjármű átvizsgálás, látásellenőrzés optikusokkal, azt követően egy hónapig tartó intenzív rendőri ellenőrzés.

 

Háromnegyedévi statisztika

Január 1. és szeptember 30. között több mint 3%-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma, ugyanakkor 10 fővel többen haltak meg a közútjainkon.

 

Ütközési bemutató

Országos ellenőrzés bevezetőjeként a MÁV és az ORFK közös sajtótájékoztatóján egy mozdonyt ütköztetnek autóval

 

Kevesebb baleset, kevesebb halálos áldozat

Az első 8 hónapban a személysérüléses közúti balesetek száma és a balesetben meghalt személyek száma egyaránt csökkent.

 

Ismét az övhasználatot ellenőrzik Európában

Ezen a héten Európa mintegy 27 országában biztonsági öv ellenőrzésekkel találkozhatnak az autósok. Magyarországon keddtől csütörtökig számíthatnak fokozott ellenőrzésekre.

 

Kezdődik a tanév!

Mától jobban kell figyelnünk az utakon az iskolába, óvodába igyekvő gyerekekre, türelmesebbnek kell lenni a többi autóvezetővel szemben a gyermek-intézmények közelében. Elkezdődött a tanév!

 

Lézerblokkolók betiltva

Módosulnak a KRESZ egyes előírásai. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az új szabályok szeptemberben – illetve a várakozási szabályok enyhítésével kapcsolatos szabályozás már augusztusban – lépnek hatályba.

 

Júliusi baleseti értékelés

Az év eddig eltelt hét hónapjában a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma csökkent, a balesetekben meghalt személyek száma enyhén megemelkedett.

 

BalatonRide II.– 2012. augusztus 18.

2011. után immár másodszor indul a BalatonRide! Változatos programokkal telített, családokra méretezett motorkerékpáros rendezvény az ORFK-OBB rendezésében. A helyszín a Rider Beach, a Balaton déli partján. Nem csak motorosoknak!

 

Az EU közlekedésbiztonsági helyzete 2011-ben

Az elmúlt évben 31 665 fő vesztette életét az Európai Unió közútjain, s ez 3 %-os csökkenésnek felel meg2010-hez képest. A korábbi éveket jellemző kedvező trend kissé megtorpant. Kérdés, hogy csak egyetlen kedvezőtlen esztendőről, vagy ennél többről van szó?

 

Kevesebb balesetben haltak meg többen

Az év első hat hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, valamint az ittasan okozott balesetek száma csökkent, ugyanakkor a balesetben meghalt személyek száma nőtt. A kerékpárosok baleseti trendje tovább romlott.

 

Gyorshír: PIN Award 2012 díj Magyarországnak!

Példátlan siker a hazai közlekedésbiztonság történetében! Magyarország – idén egyetlen tagállamként – nemzetközi elismerésben részesült! Az ETSC „PIN Award 2012” díjat 2012. június 20-án 14 órakor adták át Brüsszelben.

 

Májusi mérleg: több haláleset az utakon!

Az év első öt hónapjában a személysérüléses közúti balesetek száma csökkent, az ittasan okozott balesetek száma „stagnál”, míg 12 fővel többen vesztették életüket közútjainkon, mint 2011. hasonló időszakában.

 

Motorkerékpárosok Tízparancsolata - 2012

Először 2012. június 08-án, Alsóörsön, a 12. Harley Davidson fesztiválon hangzott el a motorosok tízparancsolata.

 

Alkohol és drog ellenőrzés Európában!

A jövő héten Európa-szerte fokozott közúti ellenőrzésekre lehet számítani. A TISPOL (European Traffic Police Network) által szervezett akció ezúttal az ittas és drog hatása alatt vezetők kiszűrésére irányul.

 

Többen csatolnak!

A KTI legfrissebb felmérése szerint hazánkban a biztonsági öv átlagos használati aránya 78,5 %-ra módosult, míg a gyermekbiztonsági rendszert az arra kötelezettek 75,4 %-a használja.

 

A közlekedésbiztonság tervezhető: Interjú Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkárral

A biztonságos infrastruktúra megteremtése hozzájárul a balesetek számának csökkenéséhez, több kormányzati intézkedés is született a közlekedésbiztonság javítása érdekében. Ezek hátteréről kérdeztük Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkárt, az ORFK-OBB társelnökét.

 

Tovább csökkent a balesetek száma

2012. január 01. és április 30. között több mint 5 %-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma, viszont 2 fővel többen haltak meg közútjainkon, mint a elmúlt év hasonló időszakában.

 

Vezessünk óvatosabban a hőségben!

A nagy meleg megterhelően hat az emberi szervezetre. Sokan nem tudják, de hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni.

 

Rémhírek az eü-dobozok körül

A napokban ijesztő tévinformációk láttak napvilágot arról, hogy a rendőr-járőrök az egészségügyi doboz okán büntetik majd sorozatosan nagy összegre az autósokat! Erről nincs szó

 

A sebességellenőrzés hete Európában!

Ezen a héten Európa mintegy 27 országában fokozott sebességellenőrzésekkel találkozhatnak az autósok. A kampányt a TISPOL (European Traffic Police Network) szervezi. Magyarországon keddtől csütörtökig számíthatnak az átlagosnál aktívabb rendőri ellenőrzésekre.

 

Közlekedésbiztonság 2012. első negyedévében

Idén március 31-ig a személysérüléses közúti balesetek száma csaknem 5 %-kal, míg a balesetben meghalt személyek száma 1,7 %-kal csökkent.

 

A magyar eredmények dicsérete Brüsszelből!

Az elmúlt évben Magyarországon 14%-kal csökkent a közúti balesetben meghalt személyek száma, és ez követendő példa az EU-tagállamok számára – ezt tartalmazza az EU közlekedéspolitikáért felelős biztosának 2012. március 29-én megjelent nyilatkozata.

 

1087-en nem csatoltak!

A két napos országos biztonsági öv ellenőrzés során 1087-en nem csatolták be a biztonsági öveiket, 40-en pedig gyermekeiket hagyták védtelenül a gépjárműben. Íme az eredmények.

 

Lebukott a renitens sofőr

Egy gyorshajtó járművezető pestiesen szólva előbb „megszegte a fél KRESZ könyvet”, majd mindent megtett azért, hogy a felelősségre vonást elkerülje. Még attól sem riadt vissza, hogy a „balhét” másra kenje.

 

2011. évi gyors mérleg

Interjú Óberling József r. ezredes úrral, az ORFK-Közlekedésrendészeti Főosztály vezetőjével, az ORFK-OBB ügyvezető elnökével

 

Közlekedésbiztonsági helyzetkép – 2012. február

Az év első két hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt csökkent.

 

Biztonsági öv ellenőrzés Európában

Ezen a héten Európa mintegy 25 országában biztonsági öv ellenőrzésekkel találkozhatnak az autósok. Magyarországon kedden és szerdán számíthatnak fokozott ellenőrzésekre.

 

Közlekedésbiztonság 2011 – végleges adatokkal!

Tavaly 102 fővel kevesebben vesztették életüket közúti balesetben 2010-hez képest. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek, és az ittasan okozott balesetek száma is csökkent. Kedvezőtlen jelenség, hogy a kerékpárosok által okozott balesetek aránya nőtt.

 

A halottkém döbbenete

Egy súlyosan ittas állapotban vezető anya okozott négyes tragédiát az Egyesült Királyságban. A vizsgálatban részt vevő halottkém megdöbbent a látottakon, hiszen hosszú prakszisa alatt ilyet még ő sem látott.

 

Mindenki gyalogosnak születik

2012. február 20-án a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtótájékoztatójával veszi kezdetét a „Mindenki gyalogosnak születik” kampány. Az eseménysorozatban többek között az ORFK és az ORFK-OBB is részt vesz.

 

Nemzetközi tehergépjármű ellenőrzés

Ezen a héten Európa-szerte fokozott tehergépkocsi ellenőrzésekre kerül sor. A TISPOL idei első kampányában mintegy 25 ország ellenőrző hatóságai (rendőri szervei, közlekedési hatóságai stb.) vesznek részt.

 

Januári baleseti statisztika

Az év első hónapjában a személysérüléses közúti balesetek száma kis mértékben növekedett, a balesetben meghalt személyek és az ittasan okozott balesetek számában ugyanakkor csökkenés tapasztalható.

 

Megjött a havazás

A tél utolsó hónapjára beköszöntött az évszakhoz illő időjárás sok hóval és faggyal. Figyelmesebb vezetést és felkészültebb autót kíván!

 

Fiatal férfiak veszélyben

Négyszer nagyobb esélye van annak, hogy egy fiatal férfi közúti balesetben veszíti életét, mint egy azonos korcsoportú nő.

 

Újabb 94 megmentett élet!

Tíz év alatt közel a felére csökkent a halálos közúti balesetek száma! - derül ki a 2011. évi előzetes baleseti statisztikából. Európai szinten is komoly siker ez!

 

Közlekedésbiztonság - 2011. november

2011. január 01. és november 30. között több, mint 4,4 %-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma, s mintegy 13 %-kal kevesebben haltak meg közútjainkon, mint a elmúlt év hasonló időszakában.

 

Románia: kötelező a téligumi!

November 01-től súlyos szankciókra számíthat az, aki Romániában havas, vagy jeges úttesten téli gumiabroncsok nélkül vezeti járművét.

 

Magyar pályázat az esélyesek között

Az Európai Bizottság által kiírt közlekedésbiztonsági plakátpályázaton a zsűri döntése alapján Bogó Krisztina által tervezett plakát bekerült a tíz legjobb pályamű közé.

 

100 megmentett emberi élet

Az év első tíz hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, a balesetekben meghalt személyek és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt csökkent.

 

Közlekedj ÖKOsan! Európai Mobilitási Hét – szeptember 16-22. között

Idén is szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét (EMH) programjait. Magyarország - akárcsak tavaly - a legjobbak között szerepel a programsorozatban, hiszen nemzetközi összehasonlításban kimagasló a hazai települések részvételi aránya.

 

Európai autóbusz ellenőrzés júliusban

A TISPOL éves ellenőrzési tervében az „European Operation Bus” közlekedésbiztonsági ellenőrzés végrehajtása 2011. harmincadik hetében szerepel.

 

 
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság