Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
 

Kerékpárral biztonságosan

Melyek a biztonságos kerékpározás fő szabályai, és hogyan közlekedjünk kerékpárral annak érdekében, hogy épségben érjünk úti célunkhoz?

 

Húsvéti tanácsok!

Hosszabb menetidővel számolás, nagyfokú türelem, az alkoholfogyasztás teljes mellőzése és a közlekedési szabályok megtartása – ezek a legfontosabb elemei a biztonságos húsvéti közlekedésnek.

 

Motorozzon biztonságosan!

Melyek a biztonságos motorkerékpározás fő szabályai és hogyan közlekedjünk motorral annak érdekében, hogy épségben érjünk úti célunkhoz?

 

Tavaszi kockázatok

Hogyan közlekedjünk tavasszal? Milyen specialitásai vannak a tavaszi közlekedésnek és milyen főbb veszélyekre kell felkészülnünk ilyenkor? Erről szól a cikkünk.

 

Fáradtság és közlekedés

Közúti közlekedésünk biztonságát számos ismert, vagy kevésbé ismert tényező befolyásolja.

 

Jégen tartózkodás szabályai és veszélyei

A szabad vizek felületén képződött jégrétegen tartózkodás életveszélyes lehet. Jeges vízbe esve 1-2 perc alatt megkezdődik a kihűlés és 10 percen belül az eszméletünket is elveszítjük. Összefoglaltunk ezért számos fontos tanácsot, mely megtartása a jégen tartózkodást valóban örömmé teheti.

 

Forralt bort se igyon vezetés előtt!

Vigyázat: a közkedvelt téli ital alkoholtartalma magasabb mint gondolnánk, ráadásul gyorsabban szívódik fel a vérben!

 

Akiknek a hideg nem számít

Mint látható a városban is, sok bringás kitart a közlekedési eszköze mellett a hideg időszakban. Nekik gyűjtöttünk hasznos tanácsokat.

 

Télen is biztonságosan!

Hasznos közlekedésbiztonsági ajánlások járművezetőknek és gyalogosoknak a téli időszakban.

 

Ha ősz, akkor szarvas veszély!

Az őszi hónapokban különösen nagy a legnagyobb testű hazai erdei vadak, a szarvasok elütésének veszélye.

 

Járművezetés ősszel

Rövidebb nappali időszak, csúszósabbá váló utak, vakító napfény, vadállatok fokozottabb megjelenése az utak mentén – mindezek csupán a töredékei az őszi közlekedés veszélyeinek.

 

Felkészülés motoros túrázásra

Egy hosszabb motoros túrára célszerű megfelelő módon felkészíteni a motorkerékpárt. Ebben segítünk cikkünkkel.

 

Vízi balesetek megelőzése

A kánikulai és a hűvösebb, szelesebb napokon egyaránt ügyelni kell arra, hol és hogyan fürdőzzünk! Íme néhány hasznos tanács és kiegészítő információ.

 

Hőségben is biztonságban!

A nagy meleg minden közlekedő szervezetét megviseli. Tompaság, bágyadtság, figyelmetlenség, reakcióidő hosszabbá válása, türelmetlenség, rosszullét – csak néhány példa arra, milyen speciális veszélyeket rejt a kánikulai időjárás. Összefoglaltunk néhány jó tanácsot, melyek megtartásával a nyári közúti balesetek könnyen megelőzhetők.

 

A biztonságos motorkerékpározás főbb szabályai

Tíz fontos írott és íratlan szabály, mely megtartásával gondtalanabb, élvezetesebb és biztonságosabb motorozásban lehet része

 

Védd ki a hibákat!

Baleset-megelőzési tanácsok a nyári vakáció időszakára!

 

Úszd meg a bajt!

Bűnmegelőzési tanácsok a nyári vakáció időszakára!

 

Motorkerékpárok tavaszi felkészítése

Az enyhe idő beköszöntével egyre többen veszik elő féltve őrzött motorkerékpárjukat, melynek eredményeképpen jelentősen megnő az utakon a motorral közlekedők száma.

 

Járművezetés ősszel

Rövidebb nappali időszak, csúszósabbá váló utak, vakító napfény, vadállatok fokozottabb megjelenése az utak mentén – mindezek csupán a töredékei az őszi közlekedés veszélyeinek.

 

Gyermekünkkel gyalogosan

Hogyan fokozható a gyermekkorúak védelme a közúti közlekedés során? Erre a kérdésre ad választ cikkünk.

 

A tavaszi közlekedési tanácsok

A tavasz a motoros, segédmotoros és a kerékpáros szezon kezdete, a gyalogosok is többet vannak a szabadban, azaz ilyenkor a közlekedési viszonyok átrendeződnek, másra kell figyelni, mint a téli időszakban.

 

Váltson téli gumiabroncsra!

Jobb tapadási viszonyok, rövidebb fékút – mindezek mellett megnő az esélye annak, hogy a hidegebb időszakban elkerüljük a közlekedési baleseteket.

 

Tanácsok őszre gyalogosoknak, motorosoknak

Az elmúlt napokban több olyan halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt közútjainkon, mely során motorkerékpáros, illetve gyalogos vesztette életét.

 

Soha ne igyon szeszes italt, ha vezet!

El kell oszlatni egy tévhitet! Már egyetlen pohár szeszesital elfogyasztása is számít!

 

Jó tanácsok vadelütések megelőzésére

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem és a fokozott óvatosság.

 

Befagyott vízen tartózkodás szabályai

Befagyott tó jege egy embert akkor bír, ha legalább 8 cm a jégréteg vastagsága, csoportosan 12 cm a minimum, ha pedig sportolunk rajta, akkor 18 cm az ajánlott. Éjszakai látási viszonyok esetén, kikötőkben, továbbá járművel soha ne tartózkodjunk a jégen!

 

112 – Az Egységes Segélyhívó Rendszer és használata

Magyarországon 2013. december 31-ig készül el a 112-es telefonszámon hívható Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR), mely működése megkezdését követően a vészjelzésekre történő hatósági reagálás gyorsabb és hatékonyabb lesz.

 

Még egyszer a házi kedvenceinkről!

Miért veszélyes, ha kutyánkat, macskánkat biztosítás nélkül szállítjuk a gépkocsiban? És mire ügyeljünk a speciális biztonsági eszközök kiválasztásánál?

 

Vezessünk az évszakoknak megfelelően!

Mire kell vigyázniuk a közlekedőknek az őszi időszakban? Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk az őszi közlekedés sajátosságait és veszélyeit.

 

Házi kedvencek az autóban

A vezető ölébe ugró kutya, a pedálok alá bújó cica, baleset esetén előrelendülő nagy testű házi kedvenc – jelentős a közlekedésbiztonsági kockázat.

 

Ne vezessünk fáradtan!

Figyelmetlenség, észlelési- és cselekvési késedelem, bóbiskolás, elalvás – ezek a fáradtan volán mögé ülő járművezetők jellemzői. És ezekből adódnak a baleseti kockázatok.

 

Hogyan közelítsük meg a zebrát?

Korábban a rendőrség javaslatot tett KRESZ-módosítására, hogy legfeljebb 3o km/h sebességgel lehessen megközelíteni a zebrát, ha ott gyalogos vár áthaladásra. A javaslat nem ment át a jogalkotói szűrőn. Akkor mi a helyes teendő?

 

Kánikulában óvatosabban!

Évszázados rekordokat megdöntő forró nyári napok köszöntöttek ránk. A forróság miatt gyengül a koncentráció képesség, tompává, figyelmetlenné tesz, sokak lobbanékonnyá, agresszívabbá vállnak. Tegyünk ellenük! Íme néhány jó tanács!

 

Pünkösdkor is óvatosan!

A pünkösdi ünnepek alatt ismét útra kel az ország. A forgalom növekedése a baleseti kockázat fokozódásával is jár, ezért az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság sajtóközleményt adott ki a balesetek elkerülése érdekében.

 

4 éves kor alatt menetiránynak háttal?

A nemzetközi tapasztalatok alapján a 4 év alatti gyermekek nagyobb biztonságban vannak a gépjárműben, ha olyan gyermekbiztonsági rendszerben ülnek, amelyet a menetiránynak háttal helyeztek el.

 

A hólánc használatról

Nem mindegy, hogy mikor és hogyan használjuk a hóláncot. Néhány jótanács

 

Ködlámpa? Csak ha indokolt!

Mikor használjunk tehát ködlámpát? Csak ha indokolt! Ködben, sűrű hóesésben, felhőszakadáskor, vagy porfelhő esetén.

 

A téli közlekedésről

A megváltozott útviszonyok miatt történő közúti közlekedési balesetek megelőzéséről, valamint a kapcsolódó rendőri ellenőrzésekről tartott sajtótájékoztatót az ORFK-OBB

 

Őszi közlekedés veszélyei

Az októbertől decemberig bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik a járműveiket.

 

Hőségben nagyobb figyelemmel!

Az elmúlt napokban bekövetkezett halálos és súlyos kimenetelű közúti közlekedési balesetek bekövetkezésében nagy valószínűséggel szerepet játszhatott a kánikula, mely rendkívül megterhelően hat az emberi szervezetre.

 

Tanácsok az őszi közlekedésre

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

 

Megúszni a vízbeesést

Mit lehet tenni akkor, ha a járművünk vízbe esik, s mennyi idő áll a rendelkezésünkre a jármű elhagyásáig? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ cikkünk.

 

Készüljünk a télre!

Idén várhatóan korábban beköszönt a tél. Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság a hideg időszak beállta előtt felhívja a közlekedők figyelmét: már most készüljenek a megváltozott út- és látási viszonyokhoz alkalmazkodó közlekedésre!

 

Őszi tanácsok

Ősszel megváltoznak a közlekedési viszonyok. Rövidebb nappalok, esőáztatta utak, ködös szakaszok – mindezek növelik a közúti balesetek kockázatát.

 

Jó tanácsok a téli közlekedésre

A meteorológiai jelentések kemény fagyok érkezéséről és erős havazásról számolnak be, melyek közúti közlekedésünkre is kihatnak.

 

Motorozás télen

Motorozni jó! De veszélyes is. Különösen a téli időszakban, amikor az időjárási, a látási és az útviszonyok még az átlagosnál is nagyobb veszélyeket jelentenek a kétkerekűek rajongóinak.

 

A téli gumi-abroncsok

Az ún. „téli” gumiabroncs használatát a közúti közlekedéssel kapcsolatos hatályos hazai szabályozás kötelező jelleggel nem írja elő.

 

Téli felkészítés

Az ORFK-OBB ajánlása a gépjárművek felkészítésére az őszi - téli átállás időszakában

 

 
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság