Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat
2015-02-05 09:23 | GI
Az új országos forgalomfelügyeleti hálózat működése 160 db mobil KKEP rendszerbe állításával veszi kezdetét. A készülékek egyidejűleg számos jogsértés felderítésére lesznek alkalmasak. Az év végére várhatóan a fix kamerarendszer telepítése is megtörténik.

Mindennapi közlekedésünk és megélhetésünk elválaszthatatlanok egymástól. Minden közlekedőnek alapvető joga és érdeke, hogy biztonságban érezze magát, és épségben eljusson oda, ahová elindult. Ezeknek a gondolatoknak a jegyében nem lehet kérdéses, hogy közúti közlekedésünk biztonsága egyike azoknak a tényezőknek, melyek életünket, életvitelünket, testi épségünket és egészségünket leginkább befolyásolják.
A közúti közlekedés biztonsága nagyban múlik az ellenőrzések gyakoriságán, hatékonyságán, hiszen a balesetekhez vezető jogsértéseket, szabályszegéseket maguk a közlekedők követik el. Hazánkban az előttünk álló évek egyik legfontosabb közlekedésbiztonsági feladata a közúti ellenőrzések hatékonyságának és szintjének növelése, a hazai közlekedésbiztonsági érdekekre, a megfogalmazott célkitűzésekre és az emberi életek megmentésére tekintettel.
Ennek érdekében a hagyományos ellenőrzéseken túlmenően hazánkban is növelni szükséges a korszerű, automata eszközökkel végrehajtott ellenőrzések számát és részarányát. Már évek óta időszerűvé vált egy automata eszközökből álló, országos lefedettséget biztosító forgalomfelügyeleti kamerarendszer létrehozása, mely heteken belül megkezdi működését. Az Európában egyedülálló rendszer neve: VÉDA.
A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projektet konzorciumi formában a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) közösen valósítja meg. A projekt Támogatási Szerződéseit 2012. október 5-én írták alá, amelyek alapján a rendszer kiépítése hazai költségvetési és Európai Uniós forrásból valósul meg.
A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat gyakorlatilag két lépcsőből épül fel. Első lépcsőben 160 db változtatható helyű, azaz mobil komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok működésének megkezdésére kerül sor. Az új kamerák országos kiosztása januárban megkezdődött. Jelenleg a kamerák tesztelése folyik, szankció kiszabása nélkül. (Meg kell azonban jegyezni, hogy a korábbiakban beszerzett sebességmérő berendezések továbbra is működnek, joghatásos méréseket eszközölve.)
Az éles üzem várhatóan 2015. március elején veszi kezdetét. A kamerák eleinte sebességmérésre, rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, forgalomtorlódás észlelésére, valamint a járműről készített felvételek továbbítására lesznek alkalmasak.
Az év közepétől az említett alapfunkciók további kiegészítő funkciókkal egészülnek ki. Ezáltal a VÉDA rendszer alkalmas lesz többek között a záróvonal átlépésének észlelésére, a biztonsági öv használatára vonatkozó előírások, a forgalomirányító fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó előírások, a leállósáv igénybe vételével, valamint az autóbusz forgalmi sáv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére is.
A projekt második lépcsőjében, 2015. harmadik negyedévében kezdődhet meg a fix telepítésű KKEP-k működése, ezzel válik teljessé a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat kiépítése. A fix kamerák a mobil eszközökhöz hasonlóan multifunkcionálisak lesznek, s azokkal egységes rendszert képeznek. Azt, hogy az egyes eszközök mely szabályszegések felderítésére és rögzítésére legyenek alkalmasak, a felügyelet alá vont útszakasz jellegétől függően lehet megválasztani.
A VÉDA kamerahálózat működését, a különböző rendszerelemek összekapcsolását, a rögzített információk továbbítását, valamint feldolgozását a Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszer (KAFIR) végzi.

A VÉDA kamerahálózat működésétől a közúti közlekedésbiztonság javítása, a balesetek számának csökkenése, valamint további emberéletek megmentése várható. A projekt igazodik a hatályos EU, valamint hazai közlekedésbiztonsági programokhoz, s hozzá kíván járulni ahhoz a célkitűzéshez, mely évtizedünkben, azaz 2010 és 2020 között felére kívánja csökkenteni a közúti balesetben meghalt személyek számát. Ez számokban kifejezve Magyarország vonatkozásában évi 370 ember életének megmentését jelentené az évtized végére, tekintettel arra, hogy 2010-ben a közúti közlekedés 740 halálos áldozatot követelt.

A VÉDA projekt hivatalos közleményének letöltése pdf-ben 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...