Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Veszélyes a szelfizés
2014-09-26 09:19 | GI
Egy tanulmány szerint minden harmadik fiatal elismerte, hogy már szelfizett gépjármű vezetése közben.

Korunk egyik jellemzője lett a szelfi, mely az angol „selfie” hazai megfelelője. A szelfi gyakorlatilag azt jelenti, hogy valaki képet készít önmagáról (jellemzően okos telefonnal, vagy táblagéppel), s azt valamelyik közösségi portálra feltölti, ismerőseivel megosztja. A szelfizés annyira elterjedtté vált, hogy legutóbb az Oxford University az Egyesült Királyságban az „év szavá”-nak választotta.

A szelfizés az élet minden területén megjelent, így sajnálatos módon a jármű vezetése közben is egyre terjed, a nyilvánvaló veszélyek ellenére. Nemrégiben vált ismertté egy nemzetközi tanulmány, mely hét EU tagállamban vizsgálta meg, milyen arányban szelfiznek a fiatalok vezetés közben. A Ford által szponzorált kutatásban összesen 7 000 fő, okos telefont rendszeresen használó, 18-24 év közötti fiatal vett részt. A felmérés eredményei megdöbbentőek!
A válaszok alapján a szelfizés leginkább a brit fiatal gépkocsivezetők körében terjedt el, akiknek 33%-a ismerte el, hogy már fényképezte magát menet közben. Őket a német és francia fiatal sofőrök követik (28-28%), majd Románia (27%), Olaszország (26%), Spanyolország (18%), és Belgium (17%) volt a sorrend. A kutatás arra is kitér, hogy minden negyedik fiatal látogatta már a szociális média oldalakat, közösségi felületeket (jellemzően a facebook-ot) gépkocsivezetés közben. A fiatalok közül szinte mindenki egyetértett azzal, hogy ez veszélyes magatartás, mégis 25%-uk figyelmen hagyta ezeket a veszélyeket (leginkább a férfi vezetők vállalták a kockázatokat).
A vezetés közben történő „önfotózás” rendkívül veszélyes, hiszen előfordulhat, hogy a vezetés közben készített kép lesz az utolsó a fotó készítőjéről. A közlekedésbiztonsági kockázat alapvetően abban rejlik, hogy a kép készítése a gépkocsi vezetőjének figyelmét tartósan (általában több, mint 10 másodpercre) elvonja, miközben legalább az egyik kéz nem fogja a kormányt. Amennyiben a kép nem sikerül – ami a gépjármű rázkódása és a részleges koncentráció lehetősége miatt gyakran előfordul – a folyamat újra kezdetét veszi, s akár több alkalommal is megismétlődhet! Az elkészült kép pedig igen gyorsan a közösségi felületre kerül, vagy azt mms-ként küldik tovább – ugyancsak a vezetés alatt.
Egy átlagos szelfizés körülbelül 14 másodpercig tart, ezalatt a 100 km/h sebességgel haladó gépkocsi mintegy 400 métert tesz meg. Csak összehasonlításképpen: a haj „megigazítása” a belső visszapillantó tükörben: 4 sec (~120 méter), tárcsázás kézben tartott telefon készülékkel: 7 sec (~200 méter), sms és facebook gyors ellenőrzése: 20 sec (~560 méter) (forrás: NHTSA, US Department of Transportation).
Szükséges megjegyezni, hogy Európában a 15-29 évesek körében a közlekedési balesetek jelentik az első számú halálozási okot, s a gépjárművezetők körében a 17-24 évesek vannak leginkább a közlekedési kockázatoknak kitéve.
Egy másik hasonló tanulmány is napvilágra került, méghozzá Finnországból. A Finn Biztonsági Tanács aggodalommal tekint arra, hogy a jármű vezetése közben történő szelfizés, üzenetküldés, valamint a közösségi portálok látogatása a finn fiatalok körében is egyre nagyobb mértékben terjed. Az észak-európai országban a fiatalok mintegy egyharmada ismerte be, hogy már használta ezekre a célokra mobiltelefonját vezetés közben. 


Többek között ez áll a hátterében annak, hogy a Liikenneturva (ami az ETSC partnerszervezete is) 2014. október 07-én közlekedésbiztonsági szemináriumot tart Helsinkiben a figyelmetlen járművezetés veszélyei témakörében. A szelfizés és üzenetküldés mellett természetesen a mobiltelefon „hagyományos” használata is veszélyes. Tény, hogy amint a telefon megcsörren, a jobb kéz azonnal elengedi a kormányt, a járművezető tekintete az út helyett a mobiltelefon keresésére irányul, amely azonban több másodpercig is eltarthat (főleg, ha a mobil a táskában van). Ezalatt a gépkocsi gyakorlatilag változatlan sebességgel, mindenféle kontroll nélkül halad tovább. Az pedig kísérletekkel bizonyított, hogy a telefonálás elvonja a vezető figyelmét a vezetéstől, aki nem veszi észre a veszélyeket, vagy már csak későn reagálja le azokat
A mobiltelefon vezetés közbeni használatának számtalan veszélye van, s az élet kegyetlen példák sorával bizonyítja, hogy ezek a sajnos mindennapossá vált szabályszegések beláthatatlan következményekkel, tragédiákkal végződhetnek. Soha ne használjunk tehát telefont jármű vezetése közben, lehetőleg még kihangosító mellett sem (utóbbi esetben a vezető keze szabad ugyan, de a figyelemelvonás ugyanúgy megvalósul)!
Az egyik legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás, ha a készüléket „néma” üzemmódra állítjuk, s vezetés közben nem reagálunk a beérkező hívásokra, üzenetekre. Sürgős esetben álljunk meg a gépjárművel ott, ahol azt a KRESZ lehetővé teszi, s úgy vegyük fel a kapcsolatot! 


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>