Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
Fényvisszaverő mellények biztonsága
2014-05-01 19:08 | GI
Két-háromszorosára növelhetjük láthatóságunkat, ha késő este, éjszaka, vagy rossz látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt viselünk!

A fényvisszaverő mellények a gyalogosok és kerékpárosok észlelhetőségét segítik elő. A mellény viselését meghatározott esetekben jogszabály kötelezővé teszi. A jelenleg hatályos KRESZ alapján a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak – ide nem értve a csoportban történő közlekedést -, továbbá a kerékpárt hajtó személynek éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie,
A fényvisszaverő mellénynek (ruházatnak) meg kell felelnie a MSZ EN 471:2003.számú szabványban meghatározott követelményeknek. A környezetéből kirívó, fényvisszaverő hatású elemekkel ellátott mellények előnye, hogy legalább 2-3 szorosára növelik az észlelhetőséget, hiszen egy 50 km/h sebességgel haladó jármű vezetője – megfelelő közvilágítás mellett – az ilyen védőöltözetet viselő személyt 160 méter helyett akár 390 méterről is észrevehet. 
Ez pedig azt jelenti, hogy a jármű vezetőjének több ideje marad az esetleges veszélyek észlelésére, s megfelelő manőver végrehajtására, a mellény viselője pedig egyértelműen féktávolságon kívülre kerül. Gyermekek esetében a fényvisszaverő hatású védőmellények viselése kifejezetten ajánlott, még az óvodába, iskolába történő nappali közlekedés során is, függetlenül a látási viszonyoktól (ennek a jobb észlelhetőség biztosításán túl kedvező tudati hatása is van). 
A hazai baleset-megelőzési munka egyik hasznos eleme, hogy évek óta az óvodásokat és az alsó tagozatos iskolásokat fényvisszaverő mellényekkel, s egyéb fényvisszaverő tárgyakkal (karpántokkal, matricákkal stb.) látják el. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a Nemzeti Közlekedési Hatóság, valamint a gyermekek közlekedésbiztonságát szívügyükként kezelő más szervek, szervezetek, érdekképviseletek (stb.) már eddig is százezres nagyságrendben osztottak ki láthatósági védőmellényeket a gyermekek körében, különböző programok keretében („Iskola rendőre”, „Látni és látszani” stb.).
Ezeknek a preventív intézkedéseknek a célja nem más, minthogy a gyermekek már óvodás korban megismerjék a passzív biztonsági eszközöket, használják is azokat, s tudatosuljon bennük, hogy viselésük által nagyobb biztonsággal vehetnek részt a közúti közlekedésben. A mellény mellett napjainkban egyéb fényvisszaverő eszközök is elterjedtek, mint például a karpánt, a táskára, vagy hátizsákra húzható fényvisszaverő huzat, ruházatra szerelhető apró tárgyak. 
Utóbbiak különösen az skandináv országokban terjedtek el – itt novembertől februárig a nappali órák száma jelentősen alacsonyabb, ahol a felnőtt és gyermek gyalogosok, valamint kerékpárosok ezeket a védőeszközöket kötelező jellegű előírások nélkül is rendszeresen viselik, önmaguk érdekében. Ezekhez az apró tárgyakhoz szinte valamennyi élelmiszerbolt pénztáránál és egyéb helyeken (benzinkutaknál stb.) kedvező áron lehet hozzájutni.


 


   
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság