Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
40 illegális bevándorlót értek tetten
2013-07-04 12:30 | GI
A határokon átívelő együttműködés jegyében hat uniós tagállam egyidejűleg autóbuszos célellenőrzéseket hajtott végre.

A TISPOL (The European Traffic Police Network), az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata az elmúlt hónapban nemzetközi autóbusz ellenőrzést szervezett hat tagállam részvételével. A határokon átívelő együttműködésben az Egyesült Királyság, Franciaország, Belgium, Hollandia, Magyarország és Románia rendőrségei és más ellenőrző hatóságai vettek részt, ide értve a vám, a határőrizeti, a bevándorlási és a munkaügyi szerveket stb.

Az ellenőrzés kifejezetten a nemzetközi viszonylatban, hosszú távon közlekedő autóbuszok forgalmára irányult. Az ellenőrzés a Europol által előzetesen megadott adatokra, valamint az egyes ellenőrzési helyszínek korábbi adataira épült, ezek alapján határozták meg a konkrét ellenőrzési helyeket, valamint a részt vevő hatóságok körét.

Az ellenőrzés során a közlekedésbiztonsági szempontok érvényesítése mellett cél volt az illegális migráció visszaszorítása, továbbá a kábítószerek, fegyverek, lopott tárgyak, valamint a tiltott, közbiztonságra veszélyt jelentő eszközök felderítése, elkobzása, s ezekkel kapcsolatban eljárás megindítása. Az eredmények a vizsgált bűncselekmények és egyéb jogsértések előfordulásának magas arányát jelzik.

A jelölt hat országban csaknem 4 000 autóbuszt vontak ellenőrzés alá, ezek közül 40 esetben illegális bevándorlókat értek tetten (minden tizedik autóbuszban voltak okmányok és engedélyek nélkül utazók). Mindezeken túl 9 esetben fegyver (ezek közül két lőfegyver) jogellenes birtoklása miatt indult eljárás, 5 személytől kábítószert foglaltak le, 6 esetben csempészésen értek elkövetőt, míg három körözött személy, és két lopott autóbusz is fennakadt a szűrön – a közlekedési jogsértéseket itt nem is említve.

A TISPOL elnöke, Koen Ricour dicsérte a tagállamok együttműködését, az információk gyors cseréjét, valamint az Europol hathatós szakmai támogatását. Az eredmények azt mutatják, hogy hasonló nemzetközi ellenőrzéseket a jövőben is tartani kell.

 

Forrás: TISPOL 


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>