Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
A Láthatóság éjszakája
2013-06-26 10:32 | GI
Speciális rendezvény helyszíne volt a Hungaroring Groupama Vezetéstechnikai Centrum, ahol 2013. június 20-án este 20.00 órakor egy szakmai bemutatóval egybekötött láthatósági konferencia vette kezdetét.

A „látni és látszani” rég ismert szlogen, mely gyakorlatilag a közlekedésbiztonság egyik alapkövének tekinthető. Kevesen tudják, de a tehergépjárműves személyi sérüléses közúti közlekedési balesetekben a halálos baleseteknek több, mint egyharmada éjszaka, korlátozott látási körülmények között történik.

A láthatóságban és észlelhetőségben fontos szerep jut a láthatóságot javító fényjelző, fényvisszavető anyagok hasz­nálatának. Ezek közé tartozik többek között a nagyobb méretű gépkocsik felépítményén alkalmazott úgy­nevezett kontúrfólia.

A konferencián elhangzottak szerint a fényvisszaverő kontúrfóliával ellátott kamion észlelési távolsága tiszta időben éjszaka közvilágítás nélküli útszakaszon kb. 600 méterrel nagyobb, mint fólia nélkül. A kontúrfólia alkalmazásának további előnye, hogy nemcsak az előttünk haladó jármű láthatóságát növeli meg, hanem azonnal információt kapunk arról is, hogy az érintett jármű tehergépkocsi.

A rendezvény jellegére tekintettel nem véletlen, hogy „A Láthatóság éjszakája” lebonyolításában a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság mellett a három hazai fuvarozói érdekképviselet, az MKFE, a NiT-Hungary és a FUVOSZ is részt vett.A további részletek, „A Láthatóság éjszakája” rendezvény hivatalos közleménye

 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...