Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
A Láthatóság éjszakája
2013-06-26 10:32 | GI
Speciális rendezvény helyszíne volt a Hungaroring Groupama Vezetéstechnikai Centrum, ahol 2013. június 20-án este 20.00 órakor egy szakmai bemutatóval egybekötött láthatósági konferencia vette kezdetét.

A „látni és látszani” rég ismert szlogen, mely gyakorlatilag a közlekedésbiztonság egyik alapkövének tekinthető. Kevesen tudják, de a tehergépjárműves személyi sérüléses közúti közlekedési balesetekben a halálos baleseteknek több, mint egyharmada éjszaka, korlátozott látási körülmények között történik.

A láthatóságban és észlelhetőségben fontos szerep jut a láthatóságot javító fényjelző, fényvisszavető anyagok hasz­nálatának. Ezek közé tartozik többek között a nagyobb méretű gépkocsik felépítményén alkalmazott úgy­nevezett kontúrfólia.

A konferencián elhangzottak szerint a fényvisszaverő kontúrfóliával ellátott kamion észlelési távolsága tiszta időben éjszaka közvilágítás nélküli útszakaszon kb. 600 méterrel nagyobb, mint fólia nélkül. A kontúrfólia alkalmazásának további előnye, hogy nemcsak az előttünk haladó jármű láthatóságát növeli meg, hanem azonnal információt kapunk arról is, hogy az érintett jármű tehergépkocsi.

A rendezvény jellegére tekintettel nem véletlen, hogy „A Láthatóság éjszakája” lebonyolításában a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság mellett a három hazai fuvarozói érdekképviselet, az MKFE, a NiT-Hungary és a FUVOSZ is részt vett.A további részletek, „A Láthatóság éjszakája” rendezvény hivatalos közleménye

 


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>