Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Elalvásos balesetek!
2013-03-15 16:37 | GI
Sokan nem is sejtik, de a fáradtság az egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázat. Hatása esetenként az ittas állapottal egyenértékű.

 

A fáradt vezető csak korlátozottan képes (vagy szélsőséges esetben képtelen) a jármű biztonságos vezetésére, hiszen mind az információk észlelésének, mind pedig a veszélyek elhárításának képessége súlyos csorbát szenved.

Az „Alvás Világnapja 2013” (World Sleep Day 2013) keretében egy szakmai konferencia zajlott le Budapesten, 2013. március 12-én, számos szakember részvételével. A résztvevők között voltak orvosok, alvásszakértők, kutatók és közlekedésbiztonsági szakemberek egyaránt.

Az ORFK részéről Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság alelnöke tartott előadást a fáradtan történő járművezetés veszélyeiről. A hallgatóság megtudhatta, hogy a fáradtság kiemelt közlekedésbiztonsági probléma, hiszen amennyiben fáradtan veszünk részt a közúti forgalomban, úgy 6,3-szeres a baleseti kockázatunk megnövekedése.

A fáradtság nem más, mint a test válasza a folyamatos fizikai és mentális igénybe vételre, vagy az alváshiányra. Meglepő adat, hogy az európai polgárok nem kevesebb mint 38%-a alvászavarokban szenved, ami hűen jelzi a probléma méreteit.

A fáradtságnak több oka is lehet, mint például:

a hosszan tartó munkavégzés

tartós járművezetés

nem elégséges alvás

rendszertelen munkabeosztás stb.

 

A fáradtan történő járművezetés valamennyi járműkategóriát érint (személygépkocsi, tehergépkocsi, autóbusz, kerékpár stb.), és jellemzője, hogy látenciája magas fokú. A sofőrök különösen az éjszakai és hajnali órákban hajlamosak arra, hogy fáradtságuk miatt figyelmetlenek, elbóbiskolnak, vagy elalszanak. Ugyanakkor a balesetek során igen kevesen hivatkoznak arra, hogy elaludtak, mert ez nem enyhítő körülmény, hanem egy újabb „rossz pont”, egy újabb jogsértés a járművezető részéről.

Vizsgálatok támasztják alá, hogy a fáradtság, illetve a fáradtan történő járművezetés általános jelenség. Az Egyesült Királyságban a balesetek több mint 20%-ának a hátterében kimutathatóan a fáradtság áll, míg Németországban egy felmérés során a tehergépkocsi vezetők csaknem fele vallotta be, hogy szokott fáradtan vezetni.

A fáradtan történő járművezetésnek számos veszélye van: az észlelési és a cselekvési késedelem egyaránt nő, a vezetőn a tompultság tünetei jelentkeznek, az információk kisebb hányadát észleli, azokat is csak lassabban dolgozza fel, s képes hirtelen, eltúlzott reagálásokra is. Sok járművezetőt az alváshiány ingerlékennyé, agresszívvá tesz, ami életveszélyes lehet a közúti közlekedésben.

Egy ausztrál egyetem tanulmánya a fáradtan történő járművezetés és az ittasság között párhuzamosságokat állapított meg. Eszerint 17 óra alvás nélkül eltöltött idő után úgy vezetünk, mintha 0,5 ezrelékes ittas állapotban lennénk, 24 óra alvás nélkül pedig már 1,0 ezrelékes állapotnak felel meg. Két nap alvás nélküli ébrenlét után már hallucinációk is jelentkezhetnek, mely összeegyeztethetetlen a biztonságos közlekedéssel.

De mit is tehetünk, hogy megelőzzük a bajt? Íme néhány hasznos tanács!

Az első és legfontosabb, hogy soha ne üljünk fáradtan a volán mögé, ne kockáztassuk se a saját, sem pedig mások életét, vagy testi épségét!

Amennyiben hosszabb útra indulunk, rendszeresen tartsunk pihenőt!

Soha ne felejtsük el, hogy már néhány perces pihenő is életeket menthet!

Kifejezetten ajánlott frissítők fogyasztása, valamint mozgás a pihenések során!

Legyen hűvös a gépjármű utasterében, hiszen a meleg bódultságot, aluszékonyságot, a reflexek jelentős csökkenését eredményezheti!

Beszélgessen az utasaival! A folyamatos beszéd ébren tart.

S végezetül: kerülje a lágy, lassú, melankolikus zenét, helyette intenzív ritmusú, gyors és „pörgős” zenét hallgasson!

 

Balesetmentes közlekedést kívánunk!  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...