ORFK-OBB jubileumi emlékülés
| GI
A 20. éves évfordulóját ünneplő ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság emlékülésére 2013. február 01-én 11 órai kezdettel került sor a Rendőrség Teve utcai székházának auditóriumában.

Az emlékülést hosszas előkészítő munka előzte meg. Ez nem is csoda, hiszen a 90-es évek kezdete óta sokan vették ki aktívan részüket abból a munkából, amely a személysérüléses közúti balesetek és halálos áldozatok számának visszaszorítására irányult.

A rendezvényre a szervezők mindazokat meghívták, akik az elmúlt 20 év során sokat tettek azért, hogy sikerre vigyék a hazai baleset-megelőzés ügyét. A résztvevők között voltak olyanok, akik a kezdetekben, a „hőskorszakban” fáradoztak annak érdekében, hogy az ORFK-OBB megkezdhesse működését. Sokan vettek részt, akiknek a 90-es években kifejtett tevékenysége a mai napig példaértékűnek tekinthető, míg mások – főleg a fiatalabb korosztály tagjai – az ezredfordulót követően lettek a preventív munka részesei.

Az emlékülés moderátora Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke volt. Az elnökségi asztalnál foglalt helyet, és beszédet tartott Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Schváb Zoltán, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára, az ORFK-OBB társelnöke, Dr. Hatala József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány, az ORFK-OBB elnöke, Dr. Gyurkovics Sándor, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium nyugalmazott államtitkára, Dr. Túrós András ny. r. altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, valamint Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok, az ORFK Közbiztonsági főigazgatója, az ORFK-OBB alelnöke.

Az előadásokból megtudhattuk, hogy az ORFK-OBB létrehozásában kezdeményező szerepet játszott Dr. Túrós András ny. r. altábornagy, aki 1992-ben a közterületi rendőri munkát irányító országos rendőrfőkapitány-helyettes volt, valamint dr. Kercs László r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály akkori vezetője, aki sajnos már nem lehet közöttünk. Az ORFK-OBB létrehozásában a végleges döntést Dr. Pintér Sándor belügyminiszter (akkori országos rendőrfőkapitány) hozta meg.

A preventív munka sikeréhez a kezdetektől fogva elengedhetetlen volt a társminisztériumokkal (kiemelten a közlekedési tárcával), valamint a közlekedésbiztonsági munkában érintett szervekkel, intézményekkel, hatóságokkal, érdekképviseletekkel, illetve a civil szervezetekkel való együttműködés.

Az ORFK-OBB sikerét jelentős részben annak köszönheti, hogy szilárd társadalmi kapcsolatrendszert és jól működő országos hálózatot épített ki, folyamatosan keresi az új megjelenési lehetőségeket, napi szinten tartja a kapcsolatot a média képviselőivel, és működését olyan tevékenységi formák is jellemzik, amelyek egész Európában egyedülállóak.

A jubileumi emlékülésen a közúti közlekedésbiztonság javítása érdekében végzett kiváló munkája, valamint az ORFK-OBB baleset-megelőzési tevékenységének támogatása elismeréseként mintegy 200 fő kapott oklevelet és részesült tárgyjutalomban.

Akik jelen voltak a rendezvényen – így a sajtó képviselői is – tapasztalhatták, hogy „igazi” emlékülésen vehettek részt: a hazai közlekedésbiztonság meghatározó, legjelesebb képviselőivel, visszatekintésekkel, érdekes szakmai csemegékkel, és olykor bizony még az érzelmek is megjelentek.

A jubileumi emlékülésen utoljára jelent meg hivatalosan az ORFK-OBB elnökeként Dr. Hatala József r. altábornagy országos rendőrfőkapitány, mert 62. életévének betöltése miatt február 05-én nyugállományba vonult.

Dr. Hatala József r. altábornagy úr tevékenysége egyedülálló abban, hogy két alkalommal is az ORFK-OBB elnöke volt, s tíz évet töltött a legismertebb hazai preventív szervezet élén.

Nyugállományba vonulása alkalmából tábornok urat az ORFK-OBB elnöksége tárgyjutalomban részesítette. A jubileumi ülés résztvevői felállva, taps kíséretében köszönték meg az ORFK-OBB leköszönő elnökének munkáját.

 

Tovább a képgalériához 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...