Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
A balesetmegelőzés Magyarországon
2013-02-01 11:28 | GI
Hazánkban a balesetmegelőzési tevékenység szervezett formában több, mint négy évtizedes múltra tekint vissza, s nemzetközileg elismert tradíciókkal, eredményekkel rendelkezik.

Magyarországon a balesetmegelőzés a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény előírásainak megfelelően állami feladat, mely több tárca, állami szerv, társadalmi szervezet, intézet, érdekképviselet, magánszemély stb. együttműködésével valósul meg, ugyanakkor a feladatok végrehajtása jelentős mértékben a rendőrséghez kötődik.

A közúti közlekedés biztonságáról szóló 2002/1992. (HT.2.) Korm. határozat 7/a pontjában foglaltak értelmében a balesetek megelőzésére szolgáló közlekedésbiztonsági tevékenységet -  mind területi, mind pedig országos szinten - a rendőrség közlekedési szolgálatának irányításával, a közlekedési felügyeletek közreműködésével kell folytatni.

 

A baleset-megelőzés „hőskora”

Hazánkban a baleset-megelőzés nem folyt mindig szervezett keretek között. A „hőskorszakban”, azaz az 50-es és a 60-as években a prevenciót az állami feladatok között nevesítették, a kapcsolódó feladatok a belügyi és az oktatási tárca munkájában jelentek meg. Akkoriban mindössze néhány fő foglalkozott baleset-megelőzéssel, a koordináció szintje alacsony volt, s a végrehajtás – a gyermekek közlekedésre nevelése, valamint a felvilágosító propaganda végzése – jellemzően a rendőrség feladatát képezte.  

A szervezett baleset-megelőzési munka kezdete az 1972-es évhez köthető, amikor a 2024/1972. számú MT határozattal létrehozták az Országos Közlekedésbiztonsági Tanácsot. 

Az OKBT életre hívását indokolta, hogy a hazai közúti közlekedés fejlődése rendkívül felgyorsult, a gépjárműpark rohamosan fejlődött, s a közúti balesetek, valamint a halálos áldozatok száma rendkívüli mértékben - 10 év alatt három-négyszeresére (!) - emelkedett. Az OKBT 1973. január 01-én kezdte meg a működését, s fennállásának 19 éve alatt jelentős sikereket ért el a hazai baleset-megelőzés területén.

A rendszerváltás időszakának jogszabályi változásai a baleset-megelőzési tevékenységre is hatást gyakoroltak. 1992-ben a Kormány - elismerve és megköszönve az OKBT addigi sikeres tevékenységét - visszahívta a belügyminisztert és a közlekedési minisztert az OKBT elnökségéből, ezáltal a szervezet működése gyakorlatilag befejeződött. A 2002/1992.  Korm. Határozat 7/a pontja meghatározta, hogy „a balesetek megelőzésére szolgáló közlekedésbiztonsági tevékenységet a rendőrség közlekedési szolgálatának irányításával kell folytatni”.

Erre figyelemmel az Országos Rendőr-főkapitányság még abban az évben, egészen pontosan 1992. november 24-én létrehozta az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságot.

 

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság

Az ORFK-OBB az OKBT által megkezdett baleset-megelőzési tevékenységet továbbfejlesztette, új alapokra helyezte, jól működő országos hálózatot hozott létre és kiszélesítette a társadalmi kapcsolatok körét. Napjainkban az ország valamennyi részén baleset-megelőzési bizottságok működnek, s a több mint 40 területi és helyi bizottság munkája mintegy 400-450 főt érint közvetlenül.

A baleset-megelőzés társadalmi bázisának szélesebbé válásában vitathatatlan szerepük volt a közlekedésbiztonsági tevékenységben érintett állami, valamint társadalmi szerveknek és szervezeteknek, a hatóságoknak, érdekképviseleteknek és a civil kezdeményezéseknek. Közismert, hogy az ORFK-OBB sokrétű, a baleset-megelőzés csaknem valamennyi területére kiterjedő tevékenységet folytat.

Munkájának központi eleme az a tájékoztató és felvilágosító jellegű közlekedésbiztonsági kommunikáció, melyet a közlekedők valamennyi rétegére kiterjesztve végez. A kommunikáció során az ORFK-OBB a hagyományos és a legújabb közlésmódokat egyaránt alkalmazza. A sajtótájékoztatók, a TV és rádió interjúk, a spotok és rövidfilmek, valamint a közterületi megjelenések (óriásplakátok, city-light poszterek stb.) mellett egyre nagyobb jelentősége van a világháló által nyújtott lehetőségeknek, hiszen az Internet az információk áramlásának leggyorsabban fejlődő területe.

Az ORFK-OBB 2007 óta rendelkezik internetes elérhetőséggel (jelenleg két honlapot is működtet) 2012 januárjában pedig önálló facebook felületettel is színre lépett. Utóbbi oka, hogy a közösségi portált legnagyobb arányban a közlekedés szempontjából leginkább veszélyeztetett korosztály, a fiatalok használják, így részükre ezen a csatornán nagyobb hatékonysággal lehet preventív üzeneteket továbbítani.

Az ORFK-OBB munkájának talán legismertebb formája, hogy országos szintű közlekedésbiztonsági kampányokat folytat. Ezek a kampányok alapvetően a legveszélyesebb közlekedési magatartások ellen irányulnak, de a védtelen közlekedők biztonsága is kiemelt figyelmet élvez.

Az ORFK-OBB országos kampányait valamennyi közlekedő jól ismerheti, hiszen az elmúlt két évtizedben gyakorlatilag úton-útfélen lehetett velük találkozni. Egyes kampányelemek nemzetközi sikereket értek el. Például a „Zebra a gyalogosoké!” kampány plakátja 2010 márciusában a Tunéziában megrendezett közlekedési kampányok nemzetközi fesztiválján első helyezést ért el.

Az ORFK-OBB a megalakulása óta részt vesz a közlekedésre nevelésben (kiadványok készítése, tanévkezdeti kampányok stb), továbbá a baleset-megelőzési munkatársak, valamint 2008 szeptembere óta az iskolarendőrök révén rendszeres kapcsolatot tart fenn a tanintézetekkel, s az elsők között csatlakozott az „Élet Úton” programhoz.

A tradicionálissá vált felmenő rendszerű országos gyermek- és ifjúsági vetélkedők mellett az ORFK-OBB más rendezvényeket is szervez. 2012-ben újraindult a 90-es években nagy sikert aratott „Közlekedik a család” vetélkedő, míg a rendőr-szakmai versenyek (balesethelyszínelők, járőrök, karos forgalomirányítók, valamint vízirendészeti járőrök versenye) a közlekedésrendészeti munkatársak felkészültségének javítására, az elméleti és gyakorlati ismeretszint fokozására hivatottak.

A felsorolás nem lenne teljes, ha kihagynánk a sorból azt az emlékművet, melynek fő alakja - a szárnyas angyal - az ORFK-OBB jelképévé, logójának meghatározó elemévé vált, csaknem 17 évvel ezelőtt.

Másfél évtizeddel ezelőtt – valószínűleg elsőként a világon – Budapesten felállításra került egy emlékmű, mely a közúti balesetek áldozatainak állít emléket. A Mihály Gábor szobrászművész által megalkotott emlékmű közadakozásból az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság, valamint az érintett állami és társadalmi szervek együttműködése révén valósult meg. 1996 ősze óta hagyománnyá vált, hogy az emlékműnél Mindenszentek időszakában koszorúzási ünnepségre kerül sor, amikor a közúti áldozatok emléke előtt rójuk le a kegyeletünket.

Az ORFK-OBB bő két évtizedes tevékenységének sokszínűségét, az elvégzett feladatokat lehetetlen egy rövid cikk keretében bemutatni. Ugyanakkor szükséges megemlíteni, hogy az ORFK-OBB az elmúlt időszakban számos nagy sikerű konferenciát és egyéb rendezvényt szervezett, részt vett közlekedésbiztonsági projektekben, felméréseket, kutatásokat és egyéb tudományos munkákat támogatott, jogszabály-módosítási javaslatokat fogalmazott meg, és olyan programokat indított útjára, mint a „Charta a józan közlekedésért”, vagy a „Charta a motorkerékpáros közlekedés biztonságáért”. Az ORFK-OBB a közúti közlekedési szabályok újragondolásában, azok módosításában is részt kíván vállalni, ezért a vezetőségi ülések napirendi pontjai között időnként KRESZ-szel kapcsolatos kérdések is szerepelnek. 


  • Nyári motorozás...

    Az igazi motoros főszezon a nyár, ugyanakkor ekkor történik a legtöbb motoros baleset is. Néhány fontos szabály annak érdekében, hogy a nyári kétkerekűzés valóban...  >>

  • Figyelem! Őzek az...

    Megkezdődött az őzek násza. Ilyenkor fokozott figyelemmel közlekedjünk az...  >>

  • Szolgálati motorkerékpárok...

    A rendőrség motorkerékpár állománya újabb 10 db nagy teljesítményű szolgálati motorkerékpárral...  >>