Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
50 éves a biztonsági öv
2009-10-17 16:43 | ORFK-OBB
Az autó legfontosabb passzív biztonsági felszerelése, a hárompontos biztonsági öv a becslések szerint több, mint egymillió ember életét mentette meg.

A Volvo PV 544 volt az első sorozatgyártású autó, amelyben megjelent a hárompontos biztonsági öv1959. augusztus 13. – a svéd Kristianstad városának egyik autókereskedésébe begördül egy új személygépkocsi. Ez a Volvo PV 544-es típus volt az első gépjármű a Földön, melyet három pontos biztonsági övvel szereltek fel. Új korszak vette kezdetét!

A történet azonban a XX. század első felében kezdődik. A mobilizációs fejlődés, az automobilok rohamos elterjedése következtében folyamatosan nőtt a közúti balesetek, s vele együtt a személyi sérülések és tragédiák száma. Nyilvánvalóvá vált, hogy a probléma kezelésére valamilyen megoldást kell találni. A 30-as években amerikai orvosok írásban követelték, hogy a gépjárművekben olyan biztonsági megoldást kell kifejleszteni, mely baleset esetén megakadályozza a járműből való kiesést, valamint a súlyos és halálos sérülések kialakulását.Ezt követően fejlesztették ki a „kétpontos” biztonsági övet, de történtek kísérletek „három és négypontos” biztonsági eszközök kifejlesztésére is, utóbbi esetben nem sok sikerrel. Az 1950-es években a biztonsági fejlesztés új lendületet kapott, melyben a Volvo mutatta fel a legnagyobb eredményeket. Számos kísérletet követően a Volvo 1958-ban szabadalmazta azt a három rögzítési ponttal rendelkező biztonsági övet, mely gyakorlatilag változatlan formában található meg napjaink gépjárműveiben.

 

A fejlesztőmérnök

 

A Volvo PV 544 volt az első sorozatgyártású autó, amelyben megjelent a hárompontos biztonsági övA három pontos biztonsági öv kifejlesztése svéd Nils Bohlin (1920-2002) nevéhez fűződik.

Bohlin úr eleinte a Saab gyárnál dolgozott, s vett részt a repülőgépek katapultüléseinek kifejlesztésében, később azonban a Volvo-hoz „igazolt át”.

Az általa kifejlesztett „V” alakú öv jellegzetessége a medencénél keresztirányban, valamint a a felső testrész előtt harántirányban áthaladó öv, mely gyorsan és praktikusan rögzíthető, s a kezdetektől fogva a testméretnek megfelelően állítható volt.

 

Kevesen tudják, hogy ez a „V” típus bizonyult a legalkalmasabbnak arra, hogy az ütközés során fellépő energiát az emberi test legnagyobb teherbírású részeihez, a medencéhez és a bordázathoz vezesse el. A találmány zsenialitása mellett az is szerepet játszott a biztonsági öv elterjesztésében, hogy a svédek az övet ún. „nyílt szabadalom”-mal védték, mely lehetővé tette bárki részére a találmány szabad hasznosítását és gépjárművekbe történő beépítését.

 

Hosszú volt az út a mai 90 %-os övhasználati arányig

 

A Volvo PV 544 volt az első sorozatgyártású autó, amelyben megjelent a hárompontos biztonsági övA biztonsági öv gépjárművekbe való beépítése, valamint használata lassan terjedt el. Különösen a tengerentúlon volt nehéz elfogadtatni az új találmányt, míg a konzervatívnak tartott britek már a kezdetektől fogva felismerték az öv hasznosságát. Ennek megfelelően Nagy-Britanniában az övhasználat átlagosnál magasabb aránya már a kezdetekben is megmutatkozott.

Az 1960-as évek elején még csak néhány autógyár ajánlotta opcióként a három pontos biztonsági övet, voltak közöttük luxusmárkák (Jaguar „E” type) és tömegautók (Renault 4) egyaránt.

 

1967 volt a nagy áttörés éve! Az USA-ban szervezett közlekedésbiztonsági konferencia keretében a Volvo nem kevesebb, mint 28.000 közúti baleset tapasztalatát elemezve bizonyította be, hogy a biztonsági öv 50-60 %-kal csökkenti baleset esetén a sérülés, valamint a halálozás kockázatát.

A tanulmány meggyőzte a Világot!

Egy évvel később, az 1968. évi Bécsi Egyezmény már arról rendelkezett, hogy az új személygépkocsikba biztonsági övet kell szerelni, majd annak használatát az autókban ülők részére kötelezővé kell tenni. Ez Európában néhány évi átfutás után, a 70-es évek közepén valósult meg (Magyarországon az 1976. január 01-én hatályba lépett új KRESZ vezette be a biztonsági öv kötelező használatát az első üléseken).

A három pontos biztonsági övet a szakértők a Föld valaha kifejlesztett legfontosabb biztonsági eszközének tartják. A Nils Bohlin által kifejlesztett „V” alakú övnek eddig szerény becslések szerint is legalább egymillióan köszönhetik az életüket. Egyedül az Európai Unióban, a 2008. évben legalább 13.000 életet mentett meg a biztonsági öv, s további 4.300 tragédia lett volna elkerülhető az övhasználat által.

Az EU-27-ekben jelenleg 90 % körüli az övhasználat aránya. Az „északi” országokban (pl. Svédország) ez az arány a 95 %-ot is meghaladhatja, míg a 2004-ben csatlakozott tagállamok vonatkozásában jóval alacsonyabb ez az érték.

 

 

2007.

2008.

2009.

Átlagosan

68,7 %

69,1 %

77,0 %

Első üléseken

71,3 %

70,7 %

79,2 %

Hátsó üléseken

39,6 %

42,3 %

49,3 %

A biztonsági öv használatának változása Magyarországon (Forrás: KTI)

 

Magyarországon egyre többen használják a biztonsági övet, de a jelenlegi 77 % körüli átlagos arány – különösen a hátsó üléseken mért 49 %-os arány – messze elmarad az uniós átlagtól.

 

 

Tisztelt közlekedők!

A fél évszázados múlttal rendelkező biztonsági öv egyértelműen életet menthet.

Nemcsak svéd, német, holland és angol életeket, hanem magyarokat is!

Csak egy egyszerű és gyors „KLIKK”!

Higgyék el, megéri! 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...