Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
A nők, vagy a férfiak vezetnek biztonságosabban?
2009-08-31 15:04 | GI
A férfiak szerint a női sofőrök bizonytalanok, lassúak és kiszámíthatatlanok. A hölgyek ugyanakkor a férfi vezetőket tartják agresszívnak, türelmetlennek, és veszélyesnek. De mit mutatnak a közúti baleseti statisztikai adatok? Ennek néztünk utána.

A hazai közúti közlekedésnek mindig megvoltak a maga „párosai”. A 70-es években, amikor a gépjárművek kormányait még egyértelműen a férfiak uralták, a Ladások és a Trabantosok párosa híresült el. Akkoriban Trabanttal igen nehéz volt egy Ladát megelőzni, mert a 62 lőerővel bíró Lada vezetője egy enyhe gyorsítással is meg tudta akadályozni azt, hogy a 26 lóerős Trabi őt megelőzze. Ha pedig ez a művelet - általában a Ladás figyelmetlensége okán – mégis sikerült, úgy a Trabantos joggal számíthatott arra, hogy őt fél percen belül visszaelőzik. A nagyobb teljesítményű járművezetők közül sokan nem tudták elviselni, ha őket egy Trabant megelőzte – tisztelet persze a kivételnek. (Ez azért ma is így van, sokszor egy „prémium” márkát megelőzve átlagautóval számíthatunk revansra – a szerk)

A Trabantok és Ladák ideje már elmúlt. Manapság sokkal nagyobb divat más párosokról beszélni, így pl. a kerékpárosok és a gépjárművezetők, vagy a motorkerékpárosok és személygépkocsi vezetők viszonyáról. Van ugyanakkor egy olyan páros, mely a képzeletbeli öröklistán minden bizonnyal az első helyen áll, ez pedig a férfi és nő gépjárművezetők köre.

A társadalmi változások minden bizonnyal közrejátszottak abban, hogy a 80-as évektől kezdve a női vezetők aránya – különösen a személygépkocsik vonatkozásában – folyamatosan növekszik. Ma már természetes jelenség, ha a gépjármű volánja mögött egy hölgy ül.

Amiben viszont kevésbé tapasztalható változás, az a női sofőrök megítélése.

A női vezetők már a kezdetektől fogva megkapják azt a kritikát a férfiaktól, hogy nem értenek a vezetéshez, körülményesek, lassan vezetnek, s ezáltal gyakran idéznek elő veszélyhelyzet.  

A hölgyek ezzel szemben azt tartják a férfi gépjárművezetőkről, hogy általában gyorsan, s a szabályokat nem tisztelve közlekednek, nem tartják be a követési távolságot, jobbról előznek, sokan közülük türelmetlenek, sőt agresszívak és veszélyesek.

Jól látható, hogy a nemek képviselőinek egymásról és magukról alkotott véleménye gyökeresen eltér. De mit mutatnak a hivatalos baleseti statisztikai adatok? Milyen arányban részesednek a nemek képviselői a közúti balesetekben?

A férfiak és nők által okozott közlekedési balesetek alakulását a 2008. év adataival szemléltetjük. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos adatai alapján az elmúlt évben a 17 619 személysérüléses közúti baleset történt, melyet járművezetők okoztak. A nemek szerinti kimutatás szerint ebből 13 382 közlekedési baleset férfi, 3 556 pedig női járművezető hibája miatt következett be.

Az adatoknak alapján a férfiak aránya 76 %, a nőké pedig 20 % volt a közúti balesetet okozó járművezetők körében. (Az esetek 4 %-ában nem lehetett megállapítani az elkövető nemét – cserbenhagyás, vagy egyéb ok következtében).

A baleseti adatok hozzávetőleges összehasonlítására csak akkor nyílik lehetőség, amennyiben a vezetői engedéllyel rendelkező férfiak és nők számát is ismerjük.

A vezetői engedély nyilvántartás adatai szerint 2009. január 02-án összesen 4.613.353 magyar állampolgár rendelkezett „B” kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel, közülük 2.687.599 férfi, valamint 1.925.754 nő. Ennek megfelelően a férfiak a „B” kategóriás vezetői engedélyek 58,3 %-ával, a nők pedig 41,7 %-ával rendelkeztek.

A baleseti statisztikai, valamint a vezetői engedély nyilvántartási adatok összevetése alapján az valószínűsíthető, hogy a férfiak átlagosan gyakrabban okoznak közúti balesetet, mint a hölgyek. A férfiak a vezetői engedélyek csaknem 60 %-ával rendelkeznek, s a közúti balesetek 76 %-ában ők vonhatók felelősségre. Ugyanakkor megjegyzésre szorul, hogy a nemek szerint ténylegesen levezetett km-ek száma – ami ugyancsak szükséges lenne az arányok megfelelő számításához – sajnos nem ismert.

Végezetül egy táblázatot mutatunk be a férfiak és nők által okozott balesetek természetéről.

E területen a nemek között jelentős eltérés nem mutatható ki. A haladó járművek összeütközése, a gyalogos elütés, valamint a más természetű közúti balesetek vonatkozásában a férfiak és a nők között közel azonos értékek állapíthatók meg.

 

 

Haladó járművek ütközése

Álló járműnek, szilárd tárgynak ütközés

Farolás, felborulás, pályaelhagyás

Gyalogosok elütése

Egyéb

Férfi

58 %

16,3 %

12,7 %

10%

3 %

61 %

14,4 %

11,6 %

10%

3 % 


Vissza
  • Ajtónyitásos kampány...

    A gépjárművezetők 13%-a soha nem néz körül, mielőtt megállást követően kinyitja az ajtót....  

  • Tragédia...

    A robbanómotor meghajtású kerékpárok vezetése speciális kockázatokkal...  

  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...