Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
Európai Közúti Biztonsági Charta
2009-05-21 22:52 | ORFK-OBB
26 magyar közlekedési és közlekedésbiztonsági szervezet írta alá az Európai Unió egyik legfontosabb közlekedésbiztonsági dokumentumát.

2009. május 20. – ez a dátum minden bizonnyal bekerül a magyar közlekedésbiztonsági évkönyvekbe. A Hotel Duna Intercontinental nagytermében e napon 26 magyar közlekedési és közlekedésbiztonsági szervezet képviselője írta alá az „Európai Közúti Biztonsági Charta”-t. A csatlakozási rendezvény a sajtó képviselői jelenlétében zajlott le. Az ünnepélyes jellegű rendezvényen részt vett György Gábor, az EU Bizottság magyarországi képviseletének a vezetője, Kazatsay Zoltán, az EU DGTREN főigazgató helyettese, Hónig Péter, Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszter, és Dr. Turi András, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti szakállamtitkára.
Az újonnan csatlakozó szervezetek sorában – a Közlekedéstudományi Intézet, a GRSP Hungary, a Nit Hungary, az MKFE, a FUVOSZ stb mellett – szerepelt az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is, mely nevében Samu István r. vezérőrnagy, közbiztonsági főigazgató, az ORFK-OBB elnöke írta alá a neves dokumentumot.

Mit kell tudni a Charta-ról?

Az ezredfordulót követően a közlekedésbiztonság a legkiemeltebb beavatkozási területek közé került az Európai Unióban, mely okát az képezte, hogy az akkori 15 tagállam területén évente mintegy 40.000-en vesztették életüket közúti balesetben.
A közlekedésbiztonság privilegizált helyzete a közösségi dokumentumokban is nyomon követhető, mert 2001. szeptemberében az Európai Közössége kiadta az azóta híressé vált „Fehér Könyv”-ét, majd 2003-ban a „3. Európai Közlekedésbiztonsági Akcióprogram”-ot. Mindkét dokumentum azt a nemes célt fogalmazta meg, hogy 2001. és 2010. között 50 %-kal csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma.

 

„Európai Közúti Biztonsági Charta” a 3. Európai Közlekedésbiztonsági Akcióprogram mellékleteként került kiadásra.

A megfogalmazottaknak megfelelően a Charta-hoz csatlakozhat minden olyan szervezet és személy, amely a közúti közlekedésbiztonság kérdéskörét a „szívügyének” érzi, s tevékenységi területén belül minden tőle telhetőt megtesz a közúti környezet biztonságosabbá tétele érdekében. Mindezt azért, hogy emberi életek ezreit lehessen megmenteni az egyébként elkerülhető és megelőzhető közúti tragédiáktól.

A Charta-t 2003-ban nyitották meg aláírásra, s napjainkig csaknem 1.400 „arra méltó” szervezet élt az aláírás és a csatlakozás jogával. Magyarország, és a hazai szervezetek 2009-ig nem töltöttek be említésre méltó szerepet a Charta rendszerében és tevékenységében. Éppen ezért nagyon időszerűvé vált, hogy a hazai közlekedésbiztonsági munka egyre aktívabb és tudatosabb szereplői a nemzetközi porondon is igazolják törekvésüket és elszántságukat. A közúti közlekedés, és ezzel kapcsolatban a közúti közlekedés biztonsága a határok lebomlása óta már nem ismer határokat. A probléma közös, és a megoldást is együtt kell keresni.

A Charta aláírásának a folyamata

 

Minden pályázónak egy kérelmet kell benyújtani ahhoz, hogy a tagfelvételi eljárás a kezdetét vegye. A pályázatot a barcelonai székhelyű Értékelő Bizottság bírálja el, mely az alanyi feltételek mellett az egyéb tényezőket, pl. a pályázó szervezet közlekedésbiztonsági tevékenységét, s annak eredményeit is értékeli. Amennyiben az Értékelő Bizottság a pályázatot érdemben kedvezőnek bírálja el, abban az esetben nyílik lehetőség a Charta aláírására.

A Charta aláírása általában egy rendezvény keretében, a sajtó képviselőinek a jelenlétében zajlik. Minden új tagszervezet egy „csomagot” kap, melyben a tagszervezetté válás igazolása mellett a Charta tevékenysége, s egyéb információk is helyet kaptak.Milyen előnyök járnak a Charta tagsággal?

 


   
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság