Ajtónyitás biztonságosan!
2019-07-01 10:18 | ORFK-OBB
A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját.

Ugye, mennyire ismerős a helyzet? Városban közlekedve tipikus balesetnek számít, amikor a kerékpáros egy parkoló gépkocsi kinyíló ajtajának ütközik. Ez többnyire az álló jármű balról történő kikerülésekor fordul elő, amikor a járművezető figyelmetlensége áll a baleset hátterében, de történhet valamely jobboldali ajtó kinyitásakor is (ha például a kerékpársávot a parkolóhely jobb oldalán építették ki), ha az utas a nyitást megelőzően a kellő körültekintést elmulasztotta. Ezekben a balesetekben a kerékpárosnak általában a lába és a feje sérül meg (a láb az ajtóval való érintkezés, a fej pedig az úttestre esés miatt) és a következmények gyakran súlyosak.

A biztonságos ajtónyitásra létezik ugyanakkor egy jó megoldás, az úgynevezett „holland módszer”, melyet a Föld számos pontján átvettek és alkalmaznak. Ennek lényege, hogy a parkoló gépkocsi ajtaját mindig az ajtótól távolabbi kézzel kell kinyitni. A fogantyú megérintése során ugyanis a járművezető, illetve az utas teste automatikusan enyhén hátrafordul, mely következménye kettős: egyrészt az érintett jobban látja a külső visszapillantó tükörben a mögöttes forgalmat (fordulás közben a tükör elkerülhetetlenül a látómezejébe kerül), továbbá a váll mögött visszapillantva az érkező kerékpárost is könnyen felismerheti.

 

 

 

 

Mindezeken túl az is fontos, hogy az ajtó nyitását lassan, óvatosan, folyamatos figyelemmel kell elvégezni. Hollandiában ezt a gyakorlatot nem mostanában találták ki, hiszen alkalmazása csaknem fél évszázados múltra tekint vissza. Ezt a szabályt tanítják a gyermekeknek otthon és az iskolában, továbbá a biztonságos ajtónyitás témaköre szerves részét képezi a holland gépjárművezető képző tanfolyamoknak. A „recept” logikus, egyszerű és alátámasztja azt a mondást, mely szerint: „néha a legegyszerűbb ötleteknek van a legnagyobb értelmük!”

A kerékpáros gyakran semmit sem tehet az ajtónyitásos balesetek elkerülése érdekében. Egy 20 km/h sebességgel haladó kerékpárosnak csak akkor van esélye, hogy a parkoló jármű éppen kinyíló ajtaját észrevegye, időben fékezzen és megálljon, ha a gépkocsitól legalább 11 méter távolságra van. Vészhelyzetben az elkerülési manőver gyakran végre sem hajtható, hiszen annak a szemből jövő – vagy az esetleg hátulról érkező – járművek mellett akár az útburkolat nem megfelelő állapota is akadálya lehet. Emellett az is előfordulhat, hogy az ajtó nyílását látva a kerékpárosnak már nem maradt elegendő ideje a biztonságos körültekintésre, és ő inkább az ajtónak való ütközés kockázatát vállalja, mintsem „vakon” kezdjen neki a kikerülésnek, egy másik, gyorsabban haladó járművel való ütközést (gázolást) kockáztatva.

  


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...