Részvétel európai ellenőrzésekben
2019-01-24 18:27 | ORFK-OBB
A rendőrség idén kilenc európai-szintű közúti ellenőrzésben vesz részt, amelyeket a TISPOL szervez.

A TISPOL (European Traffic Police Network) idén is európai-szintű közúti ellenőrzések végrehajtását tervezi. A tagállamok rendőri képviselői által elfogadott ellenőrzési terv alapján 2019-ben az európai rendőrök egy alkalommal ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök (a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek) használatát, két alkalommal a sebességhatárok megtartását, hasonló időtartamban lépnek fel az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben, míg a tehergépkocsik és autóbuszok ellenőrzése az előzőeknél idén nagyobb szerep jut. A tavalyi bevezetést követően idén a második alkalommal lett meghirdetve az a közúti ellenőrző kampány, amely a járművezetők figyelmét elvonó tényezők visszaszorítására irányul.

A TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására, ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeiknek és sajátosságaiknak megfelelően milyen időtartamban szervezik meg saját ellenőrzéseiket.

 

Az év elején a magyar közlekedésrendészet realizálta a hazai végrehajtási időpontokat, amelyek az alábbiak:

Február 18-24: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

Március 11-17: „Seatbelt” biztonsági öv-ellenőrzés

Április 01-07: „Speed” sebességellenőrzés

Június 03-09: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Július 22-28: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

Augusztus 12-18: „Speed” sebességellenőrzés

Szeptember 20-21: „Focus on the Road” („Figyelem az útra”) ellenőrzés a figyelemelvonó tényezők visszaszorítására

Október 14-20: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

December 09-15: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére

 

A TISPOL ellenőrzések Európában ugyanazon a héten zajlanak, mint hazánkban, de az ellenőrzések konkrét napjait – hétfőtől vasárnapig – az egyes tagállamok önállóan határozzák meg. Az eddigi tapasztalatok szerint egyes országok akár a hét minden napján, míg mások néhány nap időtartamban vesznek részt a TISPOL kampányokban.

A „Focus on the Road” ellenőrzés elmúlt évi bevezetését indokolta, hogy egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely a járművezető figyelmetlenségére, a figyelmet elvonó valamilyen aktív cselekvésre vezethető vissza. Ezeket a jogsértéseket a közutak „csendes gyilkosainak” is nevezik. Ebbe a körbe nem csak a mobiltelefon járművezetés közbeni jogellenes használata tartozik, hanem a GPS, vagy a hifi készülék kezelése, a légkondicionáló beállítása, illetve más hasonló tevékenység. A rendőri ellenőrzési tapasztalatok alapján egyre többen vezetnek járművet úgy, hogy közben filmet, vagy zenei klipet néznek, de olyan is előfordult már, hogy egy kamionsofőr az ebédjét sütögette a vezetőtérben elhelyezett grillrácson, miközben vezetett.

A magyar rendőrség a nemzetközi akciókat jellemzően a közlekedési hatóság munkatársaival együttműködve hajtja végre, tekintettel arra, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti ellenőrzések végrehajtása terén. A TISPOL és a magyar rendőrség közös célja, hogy ezekkel az ellenőrzésekkel is hozzájáruljanak a hatályos európai és nemzeti közlekedésbiztonsági célkitűzés eléréséhez, mely szerint 2010. és 2020 között felére csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma. 

  


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...