TISPOL Alcohol&Drugs ellenőrzés
2018-12-10 16:39 | ORFK-OBB
Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak Európa-szerte.

Egy hét időtartamú európai közúti ellenőrző akció vette kezdetét december 10-én a reggeli órákban. A TISPOL (European Traffic Police Network) által szervezett „A&D”, azaz „Alcohol and Drugs” kampány vasárnap estig, december 16-án 24 óráig tart. Az akcióban az előzetes információk alapján mintegy 27 európai ország vesz részt. A döntő többségében uniós tagállamok mellett a Norvégia, Svájc, valamint Szerbia közlekedési rendőrei is csatlakoznak a kampányhoz.

Magyarországon az autósok december 10-tól 16-ig számíthatnak a fokozottabb közúti alkoholszondás ellenőrzésekre.

Az „A&D” kifejezetten a szeszesitaltól, illetve bódító hatású szertől befolyásolt állapotban lévő vezetők kiszűrésére irányul. Az ittas és a bódult állapotban történő vezetés valamennyi európai országban törvénysértő, az ilyen jogsértések pedig a legveszélyesebbek közé tartoznak. Az ittas vezetés Európában a közutak második fő gyilkosa (a gyorshajtás után), bár vannak olyan országok – pl. Franciaország-, ahol a hivatalos adatok szerint a halálos balesetek többségét már az ittas vezetők okozzák.

Az alkohol közismerten rendkívül károsan hat a vezetési képességre. Szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

A TISPOL az „Alcohol&Drugs” kampányát tradicionálisan a Karácsony előtti időszakban szervezi meg, tekintettel a zsúfolt utakra, a közlekedők védelmére, s arra, hogy a Karácsonyt mindenki szerettei között, békésen és épségben tölthesse.

Kérjük a járművezetőket, hogy az emberi élet védelme érdekében soha ne fogyasszanak szeszesitalt, illetve bódító hatású szert járművezetés előtt, vagy alatt (kábítószert pedig azt követően se).

Érdemes tudni, hogy bódító, a biztonságos vezetést kizáró hatása nem csak a szeszesitaloknak és a kábítószereknek van, hanem bizonyos gyógyszereknek és gyógykészítményeknek is (különösen az erősebb fájdalomcsillapítók és nyugtatók tartoznak ebbe a körbe). Ezért kérjük, hogy ilyen gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt se szedjen akkor, ha járművet kíván vezetni.

Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett készítmény károsan befolyásolja a vezetést,  kérjük olvassa el a betegtájékoztatót, vagy érdeklődjön az orvosánál, a legközelebbi patikában, vagy egyszerűen csak az Interneten!

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...