Téli kabátban ne!
2018-12-09 07:54 | ORFK-OBB
Télikabátban nem biztonságos gyermekülésben utaztatni a gyermeket! – ezt az üzenetet közvetítik a német közlekedésbiztonsági kampányok. Cikkünkben négy német kampányt mutatunk be, melyek mindegyike a gyermek utasok védelmét segíti elő.

„Kinder nicht mit Winterjacke anschnallen!”

Az elmúlt évben a Német Autóklub, azaz ADAC, valamint (és erre érdemes odafigyelni) a közúti közlekedésbiztonság iránt felelősséget érző gyermek üzlethálózatok olyan közlekedésbiztonsági kommunikációt folytattak, melyben nem javasolták a szülőknek, hogy a gyermekeket a biztonsági gyermekülésben vastag téli ruházatban rögzítsék. Erre az intenzív kommunikációs kampányra 2017. decemberében , azaz a téma szempontjából a legaktuálisabb időpontban került sor.

Az ADAC és a gyermek üzlethálózatok üzenete azt fogalmazta meg, hogy télikabátban nem elég biztonságos a rögzítés, hiszen a vastag ruházat túl nagy szabad teret hagy az övek és a gyermek teste között, így ütközés, vészfékezés, illetve hirtelen történő manőver alkalmával a gyermek teste kellő stabilitás hiánya miatt veszélyesen előre, illetve oldalirányba lendülhet.

Kockázatot jelent továbbá az is, hogy az öv könnyen elcsúszhat a kabáton, illetve lecsúszhat a vállról, így védelmi funkcióját egyáltalán nem, vagy csak részben tudja ellátni (főleg ha a ruházat csúszós, orkánszerű anyagból készül, és levegős a tömítése, mint a „pufidzseki”). Ezeken túlmenően előfordulhat, hogy a gyermek teste a vastag kabát alatt megcsúszik, ezáltal az öv a test más része elé kerül, és nem hogy védené a gyermeket, hanem súlyos következmények előidézője lehet.

A „Kinder nicht mit Winterjacke anschnallen!” kampány üzenete megkérdőjelezhetetlen mindazok számára, akik a gyermekek gépkocsiban való védelmét igazán komolyan veszik. A téli időszakban tehát ne ültessük a gyermeket vastag télikabátban, illetve anorákban az autó gyermekülésébe. Mi lehet akkor a megoldás? Fontos tudni, hogy a meleg ruházat nem feltétlenül vastag. Öltöztessük fel a gyermeket rétegesen, és melegítsük fel a gépkocsi utasterét olyan hőmérsékletűre, amelyben a gyermek már nem fázik meg.

Bár az említett kampányt Németországban hirdették meg, úgy gondoljuk, érdemes ezeket az intelmeket hazánkban is megfontolni!

 

További német  kampányok a gyermek utasok védelméért

 

„Geschnallt?” kampány

Egy igazán nagy „klasszikus” a német, és az európai közúti közlekedésbiztonsági kampányok sorában (magyar jelentése: „Becsatolta?”). A Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) hirdette meg ezt a kampányt, első ízben 1998-ban. Az ötlet (a bekötetlen plüssmackó ütközéskor kirepül a biztonsági gyermekülésben rögzített gyermek kezéből) olyan hatásosnak bizonyult, hogy azt számos ország átvette és alkalmazza a mai napig. Az eredeti német plüssmacis posztereket évekig lehetett látni Németországban az autópályák mentén.

 

100% Geschnallt?!

Az előző kampány másfél évtizeddel későbbi változata (2014-ben indította útjára a DVR) már nem elégedett meg önmagában a passzív biztonsági eszközök használatára vonatkozó figyelemfelhívással, hanem a gépkocsiban utazó gyermekek teljes körű, azaz 100%-os védettségére szólította fel a közlekedőket. A németek nem állnak túlságosan messze a kitűzött cél teljesítésétől, hiszen jelenleg 98% körüli a 0-14 évesek védettsége a gépkocsikban.

A képanyagok többségét ezúttal nem a gyorsforgalmi utak, hanem a lakott területen kívüli főútvonalak mentén helyezték el, tekintettel arra, hogy itt valamivel alacsonyabb szintű a gyermekek védettsége a gépkocsiban, mint az autópályákon, és a balesetek átlagos súlyossági foka, a sérülési és halálozási kockázat jóval magasabb, mint a lakott területen belüli baleseteknél.

 

„Anschnallen für Sie!”

Ugyancsak a Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) kampánya volt, melyet 2015-ben folytattak. Egy meglehetősen letisztult kampány, egyszerű üzenettel („Érte csatoljon!”). A rózsaszín háttérben lévő apró, masnis kislánycipők látványa azt érzékelteti, mit veszíthetünk el akkor - akár véglegesen is - , amennyiben nem csatoljuk be magunkat az autóban, nem használjuk a passzív biztonsági eszközöket a jármű menete közben.

Ez a rendkívül egyszerű és tiszta, a közlekedési környezetet teljes egészében mellőző képi megjelenítés, valamint a rövid, tömör üzenet nagyon jellemző az utóbbi évek németországi közlekedésbiztonsági kampányaira (mint például a Das Leben ist schön!”, azaz „Az Élet szép!” kampány esetében, mellyel honlapunkon ugyancsak foglalkoztunk).

 

Háttér

Németországban a közlekedésbiztonsági kommunikációs kampányokat alapvetően az egyes szövetségi államok rendőri irányító szervei, a Belügyminisztériumok, a Közlekedési Minisztériumok, a DVR (Német Közlekedésbiztonsági Tanács), a Landesverkehrswacht valamint a prevencióban érintett együttműködők szervezik és hajtják végre.

Ezek a figyelemfelkeltő kampányok alapvetően a veszélyes, illetve leggyakrabban előforduló közúti szabályszegések ellen irányulnak, melyek közül kiemelhető a ”három közúti gyilkos”, valamint a védtelen közlekedők köre). Az, hogy a végrehajtás során milyen céleszközöket alkalmaznak, alapvetően a kampányok jellegétől, költségvetésétől és területi kiterjedésétől függ. 


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...