Az Utolsó Nap!
2018-11-19 16:59 | ORFK-OBB
Döbbenetes hatású videofilm készült a telefonhasználattal összefüggő balesetek és tragédiák megelőzésére.

A preventív célú közlekedésbiztonsági rövidfilmeknek és spotoknak számos típusa van. A balesetek megelőzésére irányuló filmek hatékonyságával kapcsolatban alapvetően három fontos követelmény van: a témaválasztás, a közlésmód, és az üzenetek eljutatásának az eszköze. A lényeg, hogy a megfogalmazott üzenetek a célközönség lehető legszélesebb köréhez eljussanak, méghozzá olyan közlésmód által (stílusban, nyelvezettel, képi eszközökkel stb.) amelyre az érintett csoport, vagy korosztály a leginkább „vevő”. És persze az igényesség, a minőség és a profizmus is nagyon fontos tényezők.

Az elmúlt héten egy újszerű és megdöbbentő hatású video került ki a legnagyobb nyilvános videomegosztó webhelyre, a YouTube-ra „Az Utolsó Nap!” címmel, amely a fent leírt követelmények mindegyikének eleget tesz. A címben alkalmazott nagy kezdőbetűk nem a véletlen művei, hiszen a mintegy hat perces rövidfilm egy „telefonfüggő” ember életének utolsó óráit, perceit mutatja be.

A film hátterében az áll, hogy manapság egyre többen szenvednek közúti balesetet a mobiltelefonok (különösen az okos telefonok) használata miatt. A további hasonló balesetek a megelőzése érdekében készítette el a videót - az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakmai támogatása mellett - a Penta Media Group megbízásából a Broadtest, más közreműködő videósokkal együtt.

A videó legfőbb üzenete a film végén olvasható, egy lírai aláfestő zene kíséretében:

„Évről évre egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely a járművezető figyelmét elvonó valamilyen aktív cselekvésre vezethető vissza. Ezeket a jogsértéseket manapság gyűjtőnéven a közutak csendes gyilkosainak nevezik. Ha egy jármű 50 km/h sebességgel halad, egyetlen másodperc figyelemelvonás alatt a gépkocsi 14 métert halad előre, teljesen vakon. Ha a figyelemelvonás 3-5 másodpercig tart, akkor a jármű akár 70 métert is megtehet mindenféle kontroll nélkül. Egy-egy üzenet írása alatt a gépkocsi akár többszáz métert is megtehet, és ezáltal a járművezető nem csak a saját életét, hanem a többi úthasználó életét is veszélyezteti. Vezetés közben SMS-t írva, vagy csetelve 6-szor nagyobb az esély a balesetre, mint ittasan autózva.”

Az Utolsó Nap c. video két változatban készült, honlapunkon az úgynevezett „clear” változatot tekinthetik meg, mely időtartama 6 perc 8 másodperc.

 

 

  


Vissza
  • Csaknem tízezer...

    Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult...  

  • Baleseti helyzetértékelés július...

    2019. első hét havában gyakorlatilag valamennyi baleseti mutató kedvező értéket mutat az előző év azonos időszakával...  

  • Ismét nemzetközi ellenőrzés...

    A jövő héten a gyorshajtók kiszűrésére irányul a TISPOL „Speed” megnevezésű fokozott közúti ellenőrző akciója, mely kontinensünk túlnyomó részére kiterjed. ...