Nyáron is bukósisakban
2018-06-13 10:03 | ORFK-OBB
Nagy melegben, rövid távolságon, mellékútvonalakon közlekedve gyakrabban előfordul, hogy a motorosok, illetve segédmotoros kerékpárosok nem viselnek bukósisakot. Ezzel azonban az életüket kockáztatják!

Magyarországon a motorkerékpárosok bukósisak viselése aránya 95% körül van. Ez az érték megegyezik a Dániában és Olaszországban mért értékekkel. A 95% úgy is értékelhető, hogy ezzel nagy gond igazán nincs, hiszen csaknem minden motorkerékpáros használja ezt az életmentő védőfelszerelést. Ugyanakkor létezik egy másik megközelítés is, amelyik kevésbé optimista: minden huszadik motoros sisak nélkül, teljesen védtelenül közlekedik a járművével! Márpedig a baleseti tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a motorosok túlnyomó többsége azért veszíti életét az utakon, mert súlyos fejsérüléseket szenvednek, és ezek a nagy erejű, az emberi fejet érő ütések az élettel sajnos már nem összeegyeztethetők.

Különösen nyári időszakban, a meleg, ill. forró napokon, lakott területen belüli, vagy más, rövid távú közlekedés során  - és jellemzően mellékútvonalakon - fordul elő, hogy a kétkerekű motoros járművel közlekedők nem veszik fel a sisakot, gondolván, hogy rövid távolságon, illetve alacsony sebességgel haladva úgy sem lehet gond. De sajnos tévednek! Az életüket kockáztatják!

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel utazók baleseti kockázata átlag feletti. Az elfogadott uniós álláspont szerint egy motorkerékpáros, ill. segédmotoros kerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor(!) nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek. (A halálozási kockázat mértéke természetesen országonként eltérhet.)

Bár a vérbeli motorosok körében a védőkesztyű és motoros csizma viselése nem lehet kérdés, és ezek mellett a protektorokkal (és esetenként légzsákkal) ellátott speciális motorkerékpáros védőruházat egyre inkább elterjedté válik, ugyanakkor a motorkerékpáros legfontosabb passzív védőfelszerelése mindig is a bukósisak marad. A bukósisak feladata nem más, mint a fej és az agy védelme, közúti baleset (borulás, ütközés stb.) esetén az emberi fejet érő fizikai behatás energiájának csökkentése, elnyelése.

A bukósisak rendkívüli fontosságát jelzi az a tény, hogy leggyakrabban a fejsérülések bizonyulnak halálosnak. A sisak természetesen más fontos szerveink, a szemek, az arc és a fülek védelmére is szolgál, emellett bizonyos kényelmi funkcióknak is eleget tesznek (beépített fejhallgató stb.).

Nem csak az a fontos, hogy a motorkerékpáron ülők minden esetben – még rövid útszakaszon, illetve nyári kánikulában is - viseljék a bukósisakot, hanem az is, hogy azt megfelelően csatolják be, továbbá a sisak állapota megfelelő legyen.

Az a motorkerékpáros, aki nem visel bukósisakot, 40 %-kal nagyobb a valószínűséggel veszíti életét, amennyiben baleset részesévé válik. A szabályosan rögzített, kiváló állapotú bukósisak pedig akár 70%-kal is képes csökkenteni a súlyos agykárosodás lehetőségét (Forrás: U.S. Department of Transportation National Highway Traffic Safety Administration).

Magyarországon a motorkerékpárral közlekedők részére a bukósisak viselése kötelező, a KRESZ szabályának megszegői pénzbírság kiszabására számíthatnak. A pénzbírságnál jóval súlyosabb a büntetés akkor, ha a motoros balesetet szenved, mert ilyenkor a személyi sérülés bekövetkezése egyértelmű, a kérdés csak az, hogy annak mi a súlyossági foka!

És végezetül egy érdekesség!

A ma használatos bukósisak története 65 évre nyúlik vissza. 1953-ban nyújtotta be C. F. “Red” Lombard, a University of Southern California professzora a ma ismert legfontosabb motoros védőeszköz, a speciális energiaelnyelő bukósisak szabadalmát az illetékes hatósághoz. 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...