Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Növeljük a biztonságot!
2018-01-05 08:50 | GI
A fényvisszaverő mellény jelentősen növeli a kerékpárosok észlelhetőségét, ezáltal a baleset elkerülhetősége többszörösére csökken.

Az idei tél eddig igen enyhének mutatkozott, fagypont alá csak ritkán esett a nappali hőmérséklet. Ennek megfelelően a szokásosnál többen használják a kerékpárjukat mindennapi közlekedésük során. Ugyanakkor a tél egyik sajátossága, hogy rövidebbek a nappalok és hosszabbak a sötét időszakok. Márpedig a sötét – és persze a korlátozott látási viszonyok egyéb jellegű romlása, mely télen rendszerint gyakrabban fordul elő – kedvezőtlenül hat a közlekedési környezet megfigyelhetőségére, valamint különösen a kerékpárosok (és a gyalogosok) észlelhetőségére.

A láthatóság, észlelhetőség fokozása az egyik legfontosabb megelőző intézkedés, amit egy kerékpáros saját élete, testi épsége, egészsége védelme érdekében megtehet. Ennek egyik területe a járművel, a másik pedig a kerékpárt vezető személlyel kapcsolatos.

Biztonsági szempontból elengedhetetlenül fontos, hogy a kerékpár fel legyen szerelve valamennyi előírt világítási és fényvisszaverő eszközzel (lámpákkal, prizmákkal), s azok működőképes, tiszta állapotban legyenek. A szennyezett eszközök nem tükrözik vissza a rá eső fényt, így nem töltik be szerepüket.

A kerékpáros a balesetek elkerülését élénk, világos színű, feltűnő ruházat, valamint fényvisszaverő mellény viselésével is elősegítheti (a sötét tónusú ruházat kerékpározáskor a biztonsági kockázatot jelentősen növeli). A fényvisszaverő mellények a kerékpárosok (és gyalogosok) észlelhetőségét segítik elő. A mellény viselését meghatározott esetekben jogszabály kötelezővé teszi.

 

A jelenleg hatályos KRESZ értelmében lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak – ide nem értve a csoportban történő közlekedést -, továbbá a kerékpárt hajtó személynek éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie. A fényvisszaverő mellénynek (ruházatnak) meg kell felelnie a MSZ EN 471:2003.számú szabványban meghatározott követelményeknek.

 

A környezetéből kirívó, fényvisszaverő hatású elemekkel ellátott mellények előnye, hogy legalább 2-3 szorosára növelik az észlelhetőséget. Ezt egy példával érzékeltetve: egy 50 km/h sebességgel haladó jármű vezetője – megfelelő közvilágítás mellett – az ilyen védőöltözetet viselő személyt 160 méter helyett akár 390 méterről is észrevehet. Ez pedig azt jelenti, hogy a jármű vezetőjének több ideje marad az esetleges veszélyek észlelésére, s megfelelő manőver végrehajtására, a mellény viselője pedig egyértelműen féktávolságon kívülre kerül.

 

A fényvisszaverő hatású védőmellények viselése kerékpárosoknak még akkor is kifejezetten ajánlott, amikor arra jogszabály nem kötelez. A mellény mellett napjainkban egyéb fényvisszaverő eszközök is elterjedtek, mint például a karpánt, a táskára, vagy hátizsákra húzható fényvisszaverő huzat, ruházatra, vagy táskára szerelhető apró tárgyak. Ezeknek a reflektív hatású eszközöknek a viselése jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy ne váljunk súlyos kimenetelű közlekedési baleset részesévé. Ügyeljünk a biztonságunkra!

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság!

  


  • Új mentőhajó a...

    A fürdőzők és a vizisportolók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a Dunán az új alapítványi mentőhajó...  >>

  • Balesetmegelőzési...

    A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi...  >>

  • Sebességcsökkentés...

    A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb...  >>