Biztonsági öv kamerák Spanyolországban
2017-12-07 18:16 | GI
Több mint kétszáz helyszínen speciális kamerákkal ellenőrzik majd az övhasználatot.

Spanyolországban a biztonsági öv használatának, illetve annak elmulasztásának rögzítésére alkalmas kamerahálózat kiépítését kezdték meg. A tervek szerint a mediterrán ország 18 tartományában, összesen 227 helyszínen kerül sor ilyen berendezés telepítésére, első sorban a nagy forgalmú utak és balesetveszélyes helyek mentén.

A kamerahálózat kiépítésének oka, hogy Spanyolországban a Közúti Főigazgatóság (DGT) adatai szerint a biztonsági öv használatának elmulasztása jelenti a közúti halálozások második legfőbb okát, az első helyen álló gyorshajtást követően, de megelőzve az ittas állapotban okozott közúti haláleseteket. Az első ilyen forgalomfelügyeleti berendezést az elmúlt hónapban adták át a déli Malaga tartományban, ahol még további 17 hasonló berendezés telepítésére kerül sor.

A közeljövőben biztonsági öv kamerákkal lakott területen belüli és kívüli útszakaszokon egyaránt találkozhatnak mindazok, akik Spanyolország útjain közlekednek. Lakott területen belül az iskolák környezetében is elhelyeznek ilyen készülékeket, mert azokkal a gyermekek gépjárműben való elhelyezését, és védettségét figyelhetik meg. A kamerák éles működésének megkezdését követően az első két hónapban az övhasználat szabályai ellen vétők mindössze írásos figyelmeztetést kapnak, majd a türelmi idő leteltét követően a spanyol hatóságok a hatályos szabályoknak megfelelő szankciót szabják ki

 

A passzív biztonsági eszközök használati arányának növelését célzó közlekedésbiztonsági kampányt a Guarda Civil végzi abban a reményben, hogy a kamerarendszer kiépítésével, és szükséges esetben a szabályok ellen vétők felelősségre vonásával hozzájárulhatnak a közúti balesetben meghalt, illetve súlyosan sérült személyek számának csökkentéséhez – ami egyébként a hatályos spanyol közúti közlekedésbiztonsági program fő célkitűzését képezi. A kamerarendszer működtetése mellett a Guarda Civil fokozott közúti ellenőrzéseket is tervez végrehajtani, növelve a kampány eredményességét. 


  • Helsinki eyes...

    70 db új, fix telepítésű sebességmérő készüléket telepítenek a finn...  >>

  • Vezetéstechnikai tréning volt...

    Kisfilm is készült arról a téli vezetéstechnikai tréningről, amelyen az érdeklődők számos program közül...  >>

  • Használjon téli...

    Ha még nem tette, itt az ideje az abroncsok cseréjének! A téli gumiabroncsok jobb tapadást biztosítanak és rövidebb fékutat eredményeznek, és ezek által a balesetek...  >>