Biztonsági öv ellenőrzés Európa-szerte
2017-09-12 15:02 | GI
Ezen a héten Európa mintegy 27 országában fokozott biztonsági öv ellenőrzéseket tartanak. Magyarország is részt vesz az európai kampányban.

Az idei hetedik európai szintű közúti ellenőrző akció vette kezdetét. A TISPOL (European Traffic Police Network) „Seatbelt” kampányát a tagállamok rendőri szervei az év harminchetedik hetében hajtják végre – a 2017. élvi ellenőrzési tervnek megfelelően.

Az ellenőrzések kifejezetten a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági ülés használatának ellenőrzésére irányulnak. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy más jogsértés észlelése esetén (pl. ittas vezető tetten érésekor) az európai rendőrök ne járnának el.

Európa-szerte hétfőtől vasárnapig (azaz szeptember 11-től 17-ig) tartanak az ellenőrzések.

Az egyes országok ugyanakkor önállóan választják meg azokat a napokat, amikor a saját ellenőrzéseiket végrehajtják.

Magyarországon szeptember 11. és 13. között tartanak a fokozott ellenőrzések.

Az akció országos szintű, ennek megfelelően a fővárosban, valamennyi megyében és a gyorsforgalmi útjainkon egyaránt számítani lehet ellenőrzésekre.

 

Háttér

A nemzetközi szintű ellenőrzések hátterében az áll, hogy Európában a gyorshajtás és az ittas vezetés mellett a biztonsági öv (és gyermekülés) használatának elmulasztása számít a közutak legfőbb gyilkosának.

Magyarországon az övhasználat aránya az elmúlt másfél évtized során jelentősen fejlődött, hiszen a 2001. évi mintegy 50%-os átlagos értékről évtizedünkben 80% fölé nőtt.  

A 2015. évi megfigyelések ugyanakkor azt mutatták, hogy a korábbi évek szinte folyamatos növekedése megtorpant. 2015-ben az első üléseken utazók 82,8 %-a, a hátsó ülésen utazók 56,23 %-a, míg valamennyi személygépkocsiban utazó 80,99%-a csatolta be szabályosan biztonsági övét, és ez alacsonyabb a 2013. évi értékekhez képest.

Hasonló változások tapasztalhatók a biztonsági gyermekülések használati arányának változásában is. A személygépkocsiban védtelenül utazó gyermekek részaránya 20% lett, vagyis a biztonsági gyermeküléssel, vagy felnőtt biztonsági övvel védett gyermekek aránya csökkent.

A hazai övhasználati hajlandóság – a korábbi fejlődés ellenére – még mindig nem éri el az európai uniós tagállamok átlagát. Egyes országokban (Svédország, Egyesült Királyság, Finnország stb.) az övhasználati arány eléri a 98%-ot.