Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
FIA a biztonságos közlekedésért
2017-09-07 09:09 | GI
A Nemzetközi Automobil Szövetség közúti közlekedésbiztonsági tevékenységéről is ismert. Ezeket a kampányokat a FIA alapvetően négy rendező elv mentén folytatja.

A becslések szerint Földünkön évente 1,3 millió ember veszíti életét közúti balesetben, és 50 millióan szenvednek valamilyen szintű (könnyű, súlyos, vagy maradandó) sérüléseket. Ez egyben azt is jelenti, hogy az év minden egyes napján átlagosan 3000 ember indul útnak úgy, hogy – erről mit sem sejtve -, soha nem éri el úti célját. Különösen megdöbbentő, hogy az áldozatok közül átlagosan naponta 500 fő gyermekkorú.

Ezek a beszédes, és egyben elfogadhatatlan adatok is a hátterében állnak annak, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (Fédération Internationale de l’Automobile – röviden: FIA) közúti közlekedésbiztonsági kampányokat folytat a közúti balesetek megelőzése, a személyi sérülések és halálozások számának visszaszorítása érdekében.

A FIA csatlakozott az ENSZ világméretű közlekedésbiztonsági programjához is. A „Decade of Action” (azaz: „Cselekvések évtizede”) program 2011. május 11-én vette kezdetét, és az évtized végéig tart. A FIA a programhoz való csatlakozás jegyében rendszeresen rendezvényekkel és kampányokkal jelentkezik.

 A FIA közlekedés biztonságának javítására irányuló munkássága négy kulcsfontosságú prioritáson alapul:

1.     Érdekképviselet és kapcsolattartás a legmagasabb szinten. - Ennek szellemében a FIA kulcsfontosságú munkakapcsolatokat épített ki az ENSZ-szel, neves nemzetközi intézményekkel, az Egészségügyi Világszervezettel, az Európai Unióval, a Világbankkal és a kormányokkal szerte a világon.

2.     Fellépés és programszervezés klubok által az adott helyszíneken. - A FIA a klubhálózatát az úgynevezett FIA Grant Programon keresztül támogatja. A 2012-ben létrehozott FIA Grant Program célja, hogy helyi szinten járuljon hozzá a közúti biztonság javításához.

3.     Motorsport és közúti biztonság - A FIA mozgósította a motorsport közösséget a célzott közúti közlekedésbiztonsági intézkedéseinek előmozdítása érdekében.

4.     Kampányok és partnerség - A FIA elindította saját kezdeményezéseit, és a megvalósítás érdekében az intézményi és vállalati kapcsolatokat, partnerséget épített ki a vezető szereplőkkel.

 

A FIA kampányai az olyan aktuális, gyakran előforduló és kiemelt kockázatú közlekedési magatartásokra, szabályszegésekre hívják fel a figyelmet, mint például:

Viselj bukósisakot!

Csatold be a biztonsági övedet!

Soha ne vezess ittasan!

Nézz körül, mielőbb lelépsz az úttestre!

Tartsd meg a sebességhatárokat!

Ne hagyd a barátodat se ittasan vezetni!

Közlekedj figyelmesen!

Ellenőrizd a gépkocsid gumiabroncsait!

Légy látható!

Állj meg, ha fáradt vagy!

stb.

 

A kampány képanyagai (poszterei, plakátjai stb.) közvetlen stílusúak, és az üzenetek híres sportolók tolmácsolásában olvashatók. A „Viselj bukósisakot!” üzenetet például Marc Márquez, háromszoros MotoGP világbajnok, a biztonsági öv használatára ösztönző üzenetet pedig Fernando Alonso, kétszeres Forma1 világbajnok közli.

Jean Todt, aki 2009 óta tölti be a FIA elnöki tisztségét, a közúti közlekedésbiztonság szerepével kapcsolatban az alábbiakat jelentette ki: „A biztonság jog, s nem pedig privilégium! 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...