Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kisgyermek balesetek
2017-06-21 08:38 | GI
A kisgyermekeknél még egyáltalán nem fejlődik ki a veszélyérzet. Ezért az udvaron, a parkolókban és a strandok közelében is fokozottan kell figyelni rájuk.

Különösen a nyári időszakban jellemzőek azok a gyermek balesetek, amelyekről cikkünkben írunk. Az említett esetekben a sértettek mindegyike még kisgyermek, egyikük sem kezdte meg az általános iskolai tanulmányait.

A nyári hónapokban a szabad időt sokan töltik a szabadban. Van, aki családi háza, vagy sorházi lakása udvarán, van aki városokat nézni, vagy a hegyeket járni indul, míg mások a vízpartok közelében pihenik ki a fáradalmaikat. Az viszont gyakran fordul elő, hogy a szülők foglalatossága, vagy pihenése idején a kisgyermekek – még ha rövid időre is - felügyelet nélkül maradnak.

Előfordul például olyan szituáció, amíg a szülő azzal van elfoglalva, hogy a parkolóban a gépkocsiból a gumimatracot és az egyéb holmikat kiszedi, az őrizetlenül maradt kisgyermek az autó mögül az útestre kisétál, vagy kiszalad – a veszélyérzet teljes hiányában. Az is megtörténhet, hogy amíg az apa az autóját az udvaron még az indulás előtt áttörli, a már kinyitott kapun keresztül a kisgyermek az úttestre kilép.

 

Ugyancsak fokozott figyelmet – és a kisgyermek állandó felügyeletét – igényli az udvaron, illetve a parkolókban végzett tolatás, mert a veszélytelennek tűnő manőver könnyen tragédiával végződhet.

Íme néhány megrázó eset a közelmúltból, mely mutatja a fentiek rendkívüli kockázatát.

2012. augusztusában egy fiatal férfi az általa vezetett személygépkocsival lakóingatlana udvaráról szándékozott az úttestre hátramenetet végezni, amikor elütötte a gépkocsi mögött lévő másfél éves gyermekét. A baleset után a gépkocsivezető a helyi orvosi ügyeletre szállította a gyermeket, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.

 

Néhány nappal később egy hipermarket parkolójában egy férfi a parkolóhelyről balra történő kiállása során, hátramenet végzése közben elütött egy 6 éves kislányt, aki a helyszínen életét vesztette.

 

Tavaly júliusban történt, hogy egy faluban egy 2 éves fiúgyermek felnőtt felügyelete nélkül haladt ki az úttestre, akit egy elinduló tehergépkocsi vezetője a járművével elütött. A baleset során a kisgyermek a helyszínen életét vesztette.

 

És az utolsó példa sajnos már az idén történt: egy fiatal férfi családi házuk udvarán az általa vezetett tehergépkocsival hátramenet végzése közben elütötte az udvaron felügyelet nélkül tartózkodó 22 hónapos kislányt (saját lányát), aki a helyszínen életét vesztette.

Az esetek megdöbbentőek, és ilyenkor első kérdésként általában az fogalmazódik meg, hogyan fordulhattak elő ezek a balesetek. Sajnos az ilyen tragédiák hátterében alapvetően az emberi figyelmetlenség, valamint a kisgyermek felügyeletének elmulasztása áll.

Fontos tudni, hogy a gyermekek nem apró felnőttek, egészen másként látják a világot, másként gondolkodnak, más dolgokat tartanak fontosnak és érdekesnek, mint a felnőttek, s nincs ez másként a közúti közlekedésben sem.

 

A gyermekek nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez szükségesek, a rájuk leselkedő veszélyekkel sincsenek tisztában, figyelmük nem eléggé koncentrált, és veszély láttán gyakran megdermednek, állva maradnak, ahelyett, hogy elhagynák a veszélyes helyet.  


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>