Fókuszban a kerékpárosok
2017-05-17 07:57 | GI
Békés megyében a balesetek megelőzése érdekében a rendőrkapitányságok fokozottan ellenőrzik a kerékpárral közlekedőket.

Békés megyében az idei év eddig eltelt időszakában az összes személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset közel egynegyedét kerékpárosok okozták. Több esetben kerékpárúton, járdán, illetve gyalogos-átkelőhelyen való szabálytalan kerékpározás vezetett ütközéshez, balesethez.

A szabálytalankodók forgalomból való kiszűrése, a balesetek megelőzése érdekében Békés megyében 2017. május 15-étől a rendőrök fokozottan ellenőrzik a kerékpáros közlekedést. Minden hétköznap különböző napszakokban a forgalmas, közlekedésbiztonsági szempontból veszélyeztetett kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél jelennek meg. Figyelik és ellenőrzik a zebrákon, illetve az azokhoz vezető kerékpárutakon, járdákon közlekedő bicikliseket.

A rendőrkapitányságok folyamatosan elemzik az illetékességi területük közlekedésbiztonsági helyzetét és az ellenőrzések tapasztalatait. A rendőrök, ha szabálysértést észlelnek, a figyelmeztetés mellett helyszíni bírságot szabhatnak ki és feljelentést is tehetnek a szabálytalankodók ellen.

A rendőrség a balesetek megelőzése, a rendőri intézkedés elkerülése érdekében ismételten kéri a kerékpárosokat, hogy gyalogos-átkelőhelyeken kerékpáron fenn ülve ne keresztezzék az úttest forgalmát. Ezt csak akkor tehetik meg, ha a gyalogos-átkelőhely mellett kerékpáros átvezetés van. Ennek hiányában a kerékpárról le kell szállni és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen át kell tolni a kerékpárt. A rendőrség kéri a kerékpárosokat, hogy legyenek körültekintőek, vegyék figyelembe a megállásra és elsőbbségadásra kötelező táblákat!

Amennyiben az úttest alkalmas a kerékpározásra, vagy van kerékpárút, kerékpársáv, ne kerékpározzanak járdán. Kerékpárúton is tartsanak jobbra, az út jobb szélén közlekedjenek, így elkerülhetik az ütközést a szemből érkező kerékpárossal. A kerékpárjaikon legyenek meg a kötelező felszerelések, különös tekintettel a prizmákra és a működő világításokra. A kormány és a fékek biztonságosan működjenek, fordítsanak gondot a karbantartásukra.  


  • EDWARD Nap 2017-ben...

    Egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2017. szeptember 21-én! Ez a célja az Edward Nap ez évi...  >>

  • Speed akció Európában és...

    A héten európai szintű közúti ellenőrzésekre kerül sor. A TISPOL által szervezett akció a magyarországi úthálózatra is...  >>

  • Ajtónyitás? Csak...

    A parkoló gépkocsi ajtajának figyelmetlen kinyitása gyakran okoz súlyos sérülést a kerékpárosoknak – ezt támasztja alá egy német...  >>