Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Fókuszban a kerékpárosok
2017-05-17 07:57 | GI
Békés megyében a balesetek megelőzése érdekében a rendőrkapitányságok fokozottan ellenőrzik a kerékpárral közlekedőket.

Békés megyében az idei év eddig eltelt időszakában az összes személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset közel egynegyedét kerékpárosok okozták. Több esetben kerékpárúton, járdán, illetve gyalogos-átkelőhelyen való szabálytalan kerékpározás vezetett ütközéshez, balesethez.

A szabálytalankodók forgalomból való kiszűrése, a balesetek megelőzése érdekében Békés megyében 2017. május 15-étől a rendőrök fokozottan ellenőrzik a kerékpáros közlekedést. Minden hétköznap különböző napszakokban a forgalmas, közlekedésbiztonsági szempontból veszélyeztetett kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél jelennek meg. Figyelik és ellenőrzik a zebrákon, illetve az azokhoz vezető kerékpárutakon, járdákon közlekedő bicikliseket.

A rendőrkapitányságok folyamatosan elemzik az illetékességi területük közlekedésbiztonsági helyzetét és az ellenőrzések tapasztalatait. A rendőrök, ha szabálysértést észlelnek, a figyelmeztetés mellett helyszíni bírságot szabhatnak ki és feljelentést is tehetnek a szabálytalankodók ellen.

A rendőrség a balesetek megelőzése, a rendőri intézkedés elkerülése érdekében ismételten kéri a kerékpárosokat, hogy gyalogos-átkelőhelyeken kerékpáron fenn ülve ne keresztezzék az úttest forgalmát. Ezt csak akkor tehetik meg, ha a gyalogos-átkelőhely mellett kerékpáros átvezetés van. Ennek hiányában a kerékpárról le kell szállni és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen át kell tolni a kerékpárt. A rendőrség kéri a kerékpárosokat, hogy legyenek körültekintőek, vegyék figyelembe a megállásra és elsőbbségadásra kötelező táblákat!

Amennyiben az úttest alkalmas a kerékpározásra, vagy van kerékpárút, kerékpársáv, ne kerékpározzanak járdán. Kerékpárúton is tartsanak jobbra, az út jobb szélén közlekedjenek, így elkerülhetik az ütközést a szemből érkező kerékpárossal. A kerékpárjaikon legyenek meg a kötelező felszerelések, különös tekintettel a prizmákra és a működő világításokra. A kormány és a fékek biztonságosan működjenek, fordítsanak gondot a karbantartásukra.  


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>