Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
Baleseti helyzet 2017. első négy havában
2017-05-10 16:49 | GI
2017. január 01. és április 30. között 8,6%-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma, ugyanakkor 13 fővel többen haltak meg közútjainkon, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A rendőrség által gyűjtött előzetes - azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő - adatok alapján 2017. január 01. és április 30. között összesen 4 085 személysérüléses közúti baleset történt, 8,6%-kal kevesebb, mint 2016. azonos időszakában (akkor 4 468 balesetet regisztráltak).

A baleseteket súlyosságuk szerint csoportosítva azt láthatjuk, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma növekedést mutat, ezzel szemben a súlyos sérüléses, valamint a balesetek többségét kitevő könnyű sérüléses balesetek száma kedvezően alakult. Az előzőeket számszerűsítve: a halálos balesetek száma 8,7%-kal nőtt (150-ről 163-ra), míg a súlyos sérüléses balesetek száma 9,8%-kal (1 308-ról 1 180-ra), a könnyű sérüléses balesetek száma pedig 8,9%-kal csökkent (3 010-ről 2 742-re).

Idén április végéig 13 fővel többen váltak közúti baleset áldozatává, mint tavaly ilyenkor. A balesetben meghalt személyek számának 162-ről 175 főre történő emelkedése 8,0%-os növekedésnek felel meg. A súlyosan sérült közlekedők számában ugyanakkor 7,7%-os (1 479 főről 1 365 főre), a könnyen sérülteknél pedig 8,3%-os (4 226 főről 3 877 főre) csökkenés tapasztalható.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek alakulásában kifejezetten kedvező a trend, hiszen a tavalyi 443-al szemben idén április 30-ig 307 ittas baleset történt (a csökkenés mértéke 30,7%, azaz csaknem egyharmaddal kevesebben okoztak balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban). Ennek megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya a tavaly áprilisi 9,9%-ról 7,5%-ra módosult (átlagosan számítva minden tizenharmadik személysérüléses közúti balesetet ittas személy – többségében járművezető, esetenként gyalogos - okozott).

A közúti balesetek legfőbb okai az elmúlt hónapokhoz képest nem változott. A személyi sérüléssel járó balesetek 33%-ának a hátterében a gyorshajtás áll (1 354 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 1 020 baleset (részaránya 25 %), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 616 baleset (részaránya 15%) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, mintegy 69%-át a személygépkocsi vezetők okozták, bár köztudott, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 8%-ának, az autóbusz vezetők pedig az összes baleset 2%-ának az okozásáért voltak felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya az első négy hónapban 8%-os (332 balesetet okoztak kerékpárral), mely csökkenést jelez az elmúlt év áprilisi adatához képest. A „motoros” kétkerekűek vezetői - a segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok - összesen 230 balesetet okoztak, azaz kevesebbet, mint a kerékpárosok.

Az ORFK Főügyelet napi jelentései alapján 2017. január 01 és április 30. között a személygépkocsi vezetőjeként életüket vesztettek száma a tavalyi 46 főről 56 főre, míg a tehergépkocsi vezető áldozatok száma 2 főről 5 főre nőtt. A kerékpáros halálos áldozatok számában nem történt változás, tavaly és idén április végén egyaránt 14 fő volt, és hasonló a helyzet a gyalogosok vonatkozásában is (40-40 fő vesztette életét gyalogosként közúti balesetben).

Motorkerékpárosként 7 fő (tavaly 3 fő), segédmotoros kerékpárosként pedig 2 fő (tavaly 1 fő) szenvedett halálos kimenetelű balesetet az év első négy havában. Sajnálatos módon eddig három gyermekkorú személy életét követelte a közúti közlekedés a magyarországi utakon (tavaly ilyenkor még nem volt gyermekkorú áldozat).

Végezetül: 2017. január 01. és április 30. között összesen 45 olyan naptári napot jegyezhettünk, amikor nem következett be halálos kimenetelű közlekedési baleset hazánkban, tavaly az ilyen balesetek száma kettővel több, azaz 47 volt.

 

A főbb adatokat bemutató ppt melléklet letöltése 


   
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság