Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
Prevenció Ontario tartományban
2017-05-08 11:08 | GI
A befolyásoltság alatti járművezetés visszaszorítása nem csak Európában, hanem a tengerentúlon is kiemelt prioritást élvez.

Honlapunkon a közúti közlekedéssel, közlekedésbiztonsággal kapcsolatos témakörök sorában gyakran ismertetünk különböző baleset-megelőzési kampányokat. Ezek a kampányok főleg a hazai baleset-megelőzési munka aktuális területeit mutatják be és az aktuális problémákra hívják fel a figyelmet, időnként azonban más – alapvetően európai – ország preventív munkájába is betekintünk. A közúti balesetek, a halálozások és sérülések megelőzése ugyanakkor más földrészeken fontos feladatnak számít – ide értve például különösen Észak-Amerikát, vagy Ausztráliát -, az itt folyó aktuális gondokról és problémákról ugyanakkor csekély információval rendelkezünk. Ezt felismerve tűztük ki célul egy olyan sikeres program rövid bemutatását, melyet Kanada egyik tartományában, Ontario-ban indítottak útjára, és a befolyásoltság alatti járművezetés kockázatait érinti.

Az ittasan befolyásolt állapotban történő járművezetés súlyos közbiztonsági kérdés Ontario tartományban. Az aktuális baleseti és intézkedési statisztikai adatok elemzése, valamint a közösségi partnerség nyújtott segítséget az Ontario Tartományi Rendőrség (Ontario Provincial Police, röviden: OPP) részére ahhoz, hogy a befolyásoltság alatti járművezetés problémáját hatékonyan tudja kezelni.

Bár a kiemelt közúti gyilkosok közé sorolt közlekedési szabályszegések elleni fellépés már régóta szerepelt az OPP prioritásai között, ennek ellenére 2014-ben 52 halálos és 276 személysérüléses balesetet okoztak szeszes italtól befolyásolt állapotban Ontario útjain. Ezek az elfogadhatatlan számok motiválták az OPP-t célirányos preventív, azaz baleset-megelőző tevékenység fokozására a 2015. évben. Az OPP akciótervet, ezen belül három pillérből álló rendészeti stratégiát dolgozott ki, mely részei az alábbiak voltak: felelősségvállalás, oktatás és hatékony rendészeti fellépés.

A cél elérése érdekében Ontario rendőrsége tartományi szintű közlekedésbiztonsági kampányok sorozatát tervezte meg és indította útjára, különösen azokon a földrajzi területeken, ahol az ittas vezetés gyakorisága kimagasló. Alison Jevons, az OPP Autópálya-biztonsági Részlegének műveleti támogató igazgatója hangsúlyozta, hogy kampányuk középpontjában a lakosság oktatása és felvilágosítása, a kockázatok és veszélyek ismertetése, a célzott és hatékony közlekedésbiztonsági kommunikáció, valamint az egyéni felelősségvállalás kihangsúlyozása áll. „Valamennyi rendőri részleg nyilatkozatokat adott ki közlekedési kampányra, valamint a befolyásoltság alatti járművezetés veszélyeire való figyelemfelhívása érdekében” – jelentette ki, majd folytatta: „az OPP a hatékonyság növelése érdekében a médiát is bevonta és közösségimédia-operátorokat toborzott, akik feladatul kapták, hogy információt juttassanak el a lakossághoz közlekedésbiztonsági témákban.” Az OPP által választott közlési felületek közé a közösségi médiák is beletartoztak, úgymint a facebook, a Twitter, a YouTube és a Flickr.

Az OPP különböző táblákat helyezett el az utak mentén, melyeket angol és francia nyelvű feliratokkal láttak el. Ezen túlmenően olyan közösségi szervezetekkel létrehozott partnerség révén is népszerűsítették a „tiszta” vezetést, mint az Ontario-i Diákok a Befolyásoltság Alatti Vezetés Ellen (OSAID), amely nyilvántartott jótékonysági intézményként iskolai csatornák, kampányok, felszólalások és közösségi programok révén évente mintegy 300 000 diákot szólít meg.

„Az OPP összefogott az Anyák az Ittas Vezetés Ellen, az Érkezz meg Élve, az Ontario-i Közlekedési Minisztérium, a Transport Canada, a Forenzikus Tudományok Központja és a helyi közösségek szervezeteivel, hogy a közvélemény figyelmét felhívják a befolyásoltság alatti vezetéshez kapcsolódó ügyekre.” – tette hozzá Alison Jevons.

A program egyike lett a 2016 évi Kanadai Nemzeti Rendvédelmi Verseny díjazottjainak. Az Ontario Tartományi rendőrség a befolyásoltság alatti járművezetés mellet további három kiemelt közlekedésbiztonsági kockázat, a figyelmetlen járművezetés, az övhasználat elmulasztása és az agresszív vezetési stílus ellen is fellép.  


   
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság