Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Sok a gyorshajtás!
2017-05-03 08:22 | GI
Két nap alatt 2 750 gyorshajtó ellen indult eljárás a legutóbbi európai szintű ellenőrzés magyarországi végrehajtása során.

Amint arról előzetesen beszámoltunk, a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) 2017. évi ellenőrzési terve alapján a Rendőrség Magyarország teljes területén 2017. április 21-én és 22-én a közúti forgalomban résztvevő járművek sebességének fokozott ellenőrzését végezte. A TISPOL Speed európai ellenőrzés keretében elsősorban a gyorsforgalmi utakon, a főutak lakott területein kívüli szakaszain, illetve a lakott területek közútjain érvényben lévő megengedett legnagyobb sebesség megtartását vizsgálták.

Hazánkban a két napos sebességellenőrzés során összesen 2 750 gyorshajtó ellen indult eljárás. Átlagosan minden negyedik ellenőrzés a szabályszegő helyszíni leállításával járt. A leállításos ellenőrzések alkalmával 634 főt értek tetten a megengedett sebesség túllépése miatt. Közülük 416 fővel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak (esetükben a sebességtúllépés mértéke nem volt kimagasló, továbbá a járművezetők egyértelműen elismerték a felelősségüket), 18 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek. A többi esetben közigazgatási eljárás veszi kezdetét.

A leállítás nélküli ellenőrzések keretében rögzített gyorshajtások száma 2 116 volt. (A leállítás nélküli ellenőrzések zöme fix telepítésű, automata készülékek által történik, de előfordulnak olyan mobil sebességmérővel rögzített események is, amikor a jogsértő jármű vezetőjének leállítása biztonsági, vagy egyéb okból nem lehetséges.)

A két nap során gyorshajtás elkövetése miatt összesen 177 esetben került sor közigazgatási bírság kiszabására, míg közigazgatási eljárás indult 23 járművezetővel szemben. Az ellenőrzések során az intézkedő rendőrök hét más bűncselekményt is felderítettek, továbbá két korábban már körözött személyt fogtak el. A Rendőrség a sebességellenőrzés során a VÉDA rendszer mobil és fixen telepített (automata) eszközeit egyaránt igénybe vette.

Az ellenőrzés kiemelt célja a közutak legfőbb gyilkosának számító sebességtúllépések visszatartása, a jogkövető magatartásra ösztönzés, s mindezeken keresztül a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok számának visszaszorítása. A rendőrség ezzel és más hasonló kampányokkal igyekszik hozzájárulni az Európai Uniós és Magyarország jelenleg hatályos közlekedésbiztonsági célkitűzéséhez, mely alapján a 2010. évi közúti halálos áldozatok számát az évtized végére 50%-kal kell csökkenteni. 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>