Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
EU Közlekedésbiztonság – mi áll az adatok mögött?
2017-04-19 09:44 | GI
Az Európai Bizottság legújabb közleménye alapján az elmúlt évben ugyan javult a közúti közlekedésbiztonság helyzete az EU-ban, elégedettségre azonban még sincs ok.

Az Európai Unióban a közúti közlekedési balesetben életét vesztett személyek száma tavaly mintegy 2%-kal csökkent az előző évhez képest. Ezáltal az uniós szinten összesített közúti halálozási adatok két évi stagnálást, illetve némi emelkedést követően ismét csökkentek. A Bizottság közleménye szerint 2016-ban mintegy 25 500 fő vesztette életét a közösség úthálózatán, mely 600 fővel kevesebb a 2015. évinél, és 6 000 fővel kevesebb, mint azt az évtizedforduló évében tapasztalhattuk. A halálos áldozatokon túlmenően tavaly további 135 000 ember szerzett súlyos sérüléseket közúti balesettel ok-okozati összefüggésben.

A közúti baleseteknek a személyi sérüléseken, haláleseteken és a keletkezett anyagi károkon túlmenően jelentős gazdasági kihatásai is vannak. Az Európai Bizottság becslése szerint a 2016-ban okozott, halállal, vagy sérüléssel végződött közúti balesetek szociális költségei elérték a 100 milliárd eurót. (Ide tartoznak mindazok a költségek, melyek többek között a balesetekkel, a helyszíni, valamint az eljárási munkálatokkal, az egészségügyi ellátással, a rehabilitációval, a károk elhárításával és rendezésével kapcsolatosak.)

Annak ellenére, hogy az EU közlekedésbiztonsági adatgyűjtésének kezdete óta a legkedvezőbbnek a 2016-os év adata számít (éves szinten még soha nem regisztráltak 25 500 fő, vagy ennél kevesebb áldozatszámot), az uniós szakértők és politikai döntéshozók mégsem lehetnek teljesen elégedettek. Ennek oka, hogy az éves teljesítmények már a kezdetektől, azaz 2011. óta rendre elmaradtak az uniós program teljesítéséhez szükséges időarányos mértéktől. 

Az új uniós program első három évében a közúti közlekedésbiztonsági helyzet közel az elvárásoknak megfelelően alakult. A 2014. évben azonban kedvezőtlen irányváltás, törés következett be. 2014-ben és 2015-ben az elvárt fejlődés ütemétől jelentős mértékű távolodás történt, és ezen még a 2016. évi kedvező adatok sem tudtak érdemben változtatni.

A következő táblázat az elmúlt hat évben regisztrált közúti halálos áldozatok számát, valamint azok alakulását szemlélteti az előző évhez, valamint a hatályos uniós program bázisévéhez képest.

 

 

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Közúti áldozatszám (EU 28)

31 595

30 804

28 280

26 025

25 970

26 313

~25 500

Előző évhez mért fejlődés

bázisév

-3%

-8%

-8%

-0,2%

+1,3%

~ -2%

2010-hez mért fejlődés

bázisév

-3%

-11%

-17%

-18%

-17%

 ~ -19%

                                                                                                                     

Az Európai Unióban a közúti balesetben meghalt személyek száma 2010 és 2016 között éves átlagban 3,2%-kal csökkent, mely jelentősen alacsonyabb, mint a közösségi célkitűzéshez szükséges évi 6,7%-os csökkenés (kevesebb, mint a fele). Ez az elmaradás egyben azt is jelenti, hogy a hátralévő években, azaz 2017. és 2020. között olyan jelentős halálos áldozatszám csökkentés lenne szükséges az EU céljának teljesítése érdekében, melyre a közösség életében még soha nem volt példa (9%-ot meghaladó éves áldozatszám csökkenés esetén valósulhatna meg a közösségi célkitűzés)! Ez a példátlan kihívás azt indokolja, hogy a közúti közlekedésbiztonság területén sürgős lépésekre, hatékony beavatkozásokra van szükség - uniós, nemzeti és önkormányzati szinteken egyaránt!

Az elmúlt évi adatok alapján a személysérüléses közúti balesetek túlnyomó része, csaknem kétharmada lakott területen kívül történt, míg lakott területen belül a baleseteknek alig többegyharmadát okozták. Átlagosan számolva 2016-ban a sérüléssel, halálozással járó balesetek 8%-a autópályán, 37%-a lakott területen kívüli utakon, míg 55%-a lakott területen belül történt. Az elmúlt évben a közúti halálos áldozatok többsége, csaknem fele (egészen pontosan 46%-a) a gépjárművek vezetői és utasai közül került ki.

Átlagosan minden ötödik közúti áldozat gyalogosan közlekedett a baleset bekövetkezésekor (21%). Figyelemre méltó továbbá, hogy 2010 és 2016 között az általános, azaz valamennyi úthasználóra vonatkozó 19%-os halálos áldozatszám csökkenés a gyalogosok vonatkozásában mindössze 11% volt, azaz a gyalogosok közlekedésbiztonsági helyzetében mérhető javulás mértéke elmarad az átlagos tendenciától.

Az előzőeken túl a halálos áldozatok 8%-a a kerékpárosok, 11%-a a motorkerékpárosok, 3%-a pedig a segédmotoros kerékpárosok közül került ki. Érdemes megfigyelni a balesetben meghalt védtelen közlekedők magas arányát. Az érintett úthasználói csoportok százalékos arányainak összeadásával azt láthatjuk, hogy a védtelen közlekedők körébe tartozó közúti halálos áldozatok aránya megegyezik a gépjárműben életüket vesztett személyek arányával (egyaránt 46-46%).

Az egymillió lakosra vetített közúti áldozatok számának uniós átlaga tavaly mintegy 50 fő volt, és ez azt jelenti, hogy a kontinensek között továbbra is Európa rendelkezik a világ legbiztonságosabb úthálózatával, vagy másként fogalmazva: Európa világelső a közúti közlekedésbiztonság viszonylatában (a Föld átlagában az egymillió lakosra jutó halálos áldozatok száma 174 fő!)

Ez a fontos közlekedésbiztonsági mutató azonban tagállamonként jelentős eltérést mutat. A legalacsonyabb arány Svédországban (27 fő), az Egyesült Királyságban (28 fő), Hollandiában (33 fő), Spanyolországban, valamint Dániában (37-37 fő), továbbá Németországban (39 fő) és Írországban (40 fő) mérhető. Ezzel szemben magasan az európai átlag felett van Bulgária (99 fő) és Románia (97 fő) teljesítménye, de Lettország (80 fő) és Lengyelország (79 fő) útjain is magasan átlag feletti az áldozattá válás esélye. (Magyarországon az egymillió lakosra jutó áldozatszám tavaly 62 fő volt, 4 fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt).

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy 2016 volt a második olyan esztendő, amikor az egymillió lakosra jutó halálos áldozatszám egyetlen tagállam területén sem lépte túl a 100 főt. 


   
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság