Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
Sebességcsökkentés Belgiumban
2017-04-03 16:25 | GI
Flandriában csökkentették a megengedett sebesség felső határát a lakott területen kívüli fő és mellékútvonalakon.

Az elmúlt év végén Belgium északi tartományában, Flandriában döntés született arról, hogy a korábbi 90 km/h-ról 70 km/h-ra csökkentik a megengedett legnagyobb sebesség felső határát a lakott területen kívüli fő- és mellékutakon. A szabályozás mintegy 6 000 km hosszú úthálózatot érint. A 2017. január 01-én hatályba lépett új szabályok ugyanakkor az autópályákra és az osztott pályás főútvonalakra nem terjednek ki.

A szigorítással a flamand jogalkotók célja egyrészt a közúti közlekedésbiztonság javítása, a közlekedési balesetek, a halálozások és súlyos sérülések számának csökkentése, másrészt a lakott területen kívüli sebességértékek egységesítése, és hosszú távon költségmegtakarítás elérése. Flandriában ugyanis az olyan lakott területen kívüli fő- és mellékútvonalakon, ahol a kerékpárok közlekedésére elkülönített kerékpárút nincs, eddig is legfeljebb 70 km/h sebességgel lehetett haladni. Márpedig számos út ilyen, és ezeken a szakaszokon a sebességkorlátozást eddig közúti jelzőtáblákkal jelölték.

Az új szabályozás következtében egységesen 70 km/h sebességben határozzák meg a felső sebességhatárt, és az érintett utakon a sebességet korlátozó jelzőtáblákat leszerelik. Azokon a lakott területen kívüli útszakaszokon, ahol a kerékpárosok a gépjárművek forgalmára szolgáló úttesttől elkülönített kerékpárúton közlekedhetnek, és a nagyobb sebességgel történő haladásnak egyéb biztonsági akadálya nincs, ott a jövőben is lehetőség lesz legfeljebb 90 km/h sebességgel közlekedni. Ezeket az útszakaszokat „Sebességkorlátozás, 90 km/h” közúti jelzőtáblával jelölik meg.

Az intézkedést első körben kizárólag Flandria tartományban vezetik be, Belgium másik két tartománya – Vallónia és Brüsszel – egyelőre nem változtat, de figyelemmel kíséri a módosítás eredményeit. Az új szabályozás bevezetését megelőzően a közelmúltban közvélemény kutatásra is sor került, mely azt az eredményt mutatta, hogy Flandria lakosságának többsége támogatja a döntést.

Belgiumban más jellegű sebességkorlátozásról is érkeztek hírek. A fővárostól délre eső Vallónia tartományban intelligens 30 km/h feliratú közúti fényjelző készülékeket alkalmaznak az iskolák környezetében és a program folyamatosan bővül: egyre több iskolánál szolgálja a tanulók biztonságát hasonló jelzőberendezés Ezek a készülékek csak a nappali időszakban működnek – általában a tanítási időszak kezdete előtt egy órával kapcsolják be -, de az esti és éjszakai órákban üzemen kívül helyezik a jelzéseket.

A brüsszeli központú Belga Közúti Biztonsági Intézet (BRSI) arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgiumban a sebességtúllépés - sajnálatos módon - még mindig egyike a társadalmilag leginkább elfogadott közlekedési szabályszegéseknek, noha annak kiemelt balesetei és halálozási kockázatai közismertek. Ennek a kedvezőtlen jelenségnek, továbbá az óvatosság hiányának a hátterében részben az áll, hogy a sebességtúllépések mindennaposak, a járművezetők napi közlekedésük során rendszerint többször is túllépik a megengedett sebességhatárt, ugyanakkor csak rendkívül ritkán szembesülnek a kapcsolódó veszélyekkel. Ennek megfelelően a járművezetők többsége inkább a gyorshajtások előnyét, azok pozitív hozadékát, a korábban történő úti célhoz érést látják, semmint a veszélyeket (gyorshajtáskor a veszélyes szituációk aránya elenyésző).

Ugyanakkor, ha a gyorshajtás balesethez vezet, akkor a következmények rendszerint súlyosak, nem ritkán tragikusak.  Ezért a BRSI szerint a minél közelebbi jövőben olyan szemléletváltásra lenne szükség a közlekedők körében, mint amilyen az ittas járművezetés vonatkozásában tapasztalható. A szeszesital fogyasztását követő járművezetést ugyanis a belga lakosság túlnyomó többsége elítélendőnek, bűnnek, sőt, szégyennek tartja. 


   
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság