Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
KRESZ-faktor kampány elindítva!
2017-03-30 16:42 | GI
A friss vezetői engedéllyel rendelkezők részére új preventív kampány indult. A két online fordulóból és ügyességi versenyből álló vetélkedő fő díja egy személygépkocsi.

A Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2016. Évi Intézkedési Terv keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Hungaroring Sport Zrt. országos KRESZ-teszt baleset-megelőzési kampányt indít fiataloknak és friss jogosítványosoknak. A kampány a KRESZ-Faktor – Up the game! elnevezést kapta.

A program részleteit a fővárosi Akvárium Klubban 2017. március 30-án megtartott sajtótájékoztatón ismertették, ahol az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságot Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke képviselte. A kampány elsődleges célcsoportját a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok (17–25 év), és rajtuk keresztül szüleik, családtagjaik alkotják.

Ugyan néhányan a középiskola végére már megszerzik a vezetői engedélyt, a legjellemzőbb jogosítványszerzési időszak mégis a főiskolás, és az egyetemi évek. Az érintett fiataloknak tisztában kell lenniük a közúti közlekedésben előforduló, valamennyi résztvevőre vonatkozó szabályokkal, pontosan ismerniük kell a gépjármű-technikai adatokat, az extrém időjárási viszonyok, az útviszonyok miatti, valamint a humántényezők (személyiségbeli, hangulati különbözőségek, alkohol-, drog-, gyógyszer-befolyásoltság) okozta baleseti kockázatokat. Be kell látniuk saját felelősségüket, türelmesnek és empatikusnak kell mutatkozniuk a többi közlekedővel szemben.

A közúti közlekedésben fontos a felelősségteljes viselkedés, a többi közlekedőre és együtt közlekedőkre való figyelem, a türelem és empátia. A célzott korcsoport sokszor mozog együtt, viszonylag gyakori az alkohol- és/vagy kábítószer hatása alatti vezetés, tehát ezeket kell korlátozni,visszaszorítani. Az előző korcsoporthoz képest növekszik a függetlenség és önállóság, a karrierpálya, illetve a családi élet elején a „mindenek felett állóság” és sérthetetlenség érzése, éppen ezért fontos hangsúlyozni a szabályok figyelmen kívül hagyásának rendkívüli kockázatát, a jogsértések következményeit. Gyakori közlekedésbiztonsági probléma a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának mellőzése, alkoholos befolyásoltság, illetve a friss jogosítvánnyal rendelkező sofőröknél a túlzott önbizalom és a megfelelő rutin hiánya.

A 2016. Évi Intézkedési Terv keretében több korcsoport-specifikus országos programot, pályázatot indított el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a háttérintézmények és a szakmai szervezetek közreműködésével. Az egyik ilyen, kiemelt program a Hungaroring Sport Zrt. koordinációjában megvalósuló KRESZ-Faktor országos kampány.

A vetélkedő híre a közvetlen hangneme és az országos népszerűsítő roadshow segítségével sok fiatalhoz eljuthat, s ezáltal minél több fiatal figyelmét fel tudjuk hívni a biztonságos közlekedés fontosságára. A vetélkedő két online fordulóból áll és egy ügyességi vetélkedővel zárul. Az első fordulóban a fiatalok széles rétegei játékos formában, a célcsoportokhoz igazodó online-teszt kitöltésével tehetik próbára KRESZ- és vezetéstechnikai elméleti tudásukat a kampány weboldalán (www.kreszfaktor.hu).

A második forduló már a közösségi média felületein zajlik, leginkább a kreativitásra helyezve a hangsúlyt. Ez a forduló már a facebook-on zajlik 2017. május 3-tól, amely során a kreativitás (KRESZ-FAKTORSÁG) kerül fókuszba! A forduló résztvevőinek a lakóhelyükön megtalálható jól működő közlekedési helyszínt, példamutató magatartást kell bemutatniuk (pl. egy frissen felújított zebra, vagy egy újonnan kihelyezett közlekedési tábla pozitív következményét, vagy csupán egy udvarias gesztust) és felhívni a figyelmet a közlekedés napos oldalára egy jópofa videó-blog (maximum 1 percben) feltöltésével a Facebook-ra #kreszfaktor megjelöléssel.

Az értékelést az együttműködő partnerek által kijelölt szakmai zsűri bírálja el, a kampány „arcával” Michelisz Norberttel kiegészülve. A végeredménybe az egyes videók kapott „lájkjai” is beleszámítanak, ösztönözve ezzel a résztvevőket is a kampány népszerűsítésére a barátaik, ismerőseik körében. A KRESZ-tesztet helyesen kitöltők és a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt videó-blogok készítőinek pontjai összeadódnak, és az ötven legtöbb pontot elérő versenyző jut a döntőbe. A döntő helyszíne a Hungaroring versenypálya, tervezett időpontja 2017. június 13. A cél az elméleti és ügyességi feladatok kombinálásával egy élményekben gazdag esemény megrendezése – mindkét kategóriában ügyességi feladatok megoldásával. Az élményprogramok által nem csupán a döntősök, hanem az őket kísérő többi látogató is maradandó élményekkel gazdagodhat. A döntő végén ünnepélyes keretek között adják át a főnyereményt: egy Volkswagen Up személygépkocsit, és egy prémium vezetéstechnikai tréninget. 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>