A motorosok nehezebben észlelhetők!
2017-02-28 08:09 | GI
A motorkerékpáros közlekedés egyik legnagyobb kockázati tényezőjére, a nehezebb észlelhetőségre hívják fel a figyelmet az Egyesült Királyságban.

A motorkerékpárosokat érintő személysérüléses közúti balesetek hátterében számos ok áll. A balesetek egy része a motorkerékpárosok hibájára vezethető vissza, amikor a járművezető valamilyen közlekedési szabályt gondatlanul, vagy szándékosan megsért (az előzetes adatok szerint tavaly 1 316 balesetből 636-ot okozott motorkerékpáros). A legjellemzőbb ok a gyorshajtás, mely a motoros balesetek mintegy 60%-ában játszik szerepet.

A motorkerékpárost érintő balesetek másik részéért azonban más közlekedő (pl. gépjárművezető, gyalogos stb.) okolható. A gépjárművezetők sajnálatos módon sokszor nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a motorosok sérülési/halálozási kockázata kiemelkedően magas, ezen túlmenően a motorkerékpáros észlelhetősége a jármű kisebb mérete miatt korlátozottabb, valamint a kétkerekű jármű közlekedése is instabilabb.

A motorkerékpárosok nehezebb észlelhetősége azt követeli meg a gépjárművezetőktől, hogy a közúti kereszteződéshez érve – ahol elsőbbségadási kötelezettségük van – alaposabban, hosszabban és figyelmesebben nézzenek körül, valóban győződjenek meg arról, hogy egyik irányból sincs olyan veszély, mely elindulásuknak az akadályát jelentheti, és szemükkel ilyenkor ne csak a nagyobb méretű gépjárműveket „keressék”, hanem a kisebb méretű, keskenyebb, és ezáltal nehezebben észlelhető kétkerekűeket is!

Erre a komoly közlekedésbiztonsági kockázatra hívja fel a figyelmet az angol „Take Longer To Look A Bike” közlekedésbiztonsági kampány, mely keretében fél perces sokkoló spot is készült.

A kampányt Stephen Hammond közúti biztonsági miniszter hirdette meg, és 1,3 millió font összeget használtak fel erre a célra. A kampány megindítását néhány éve szándékosan a tavaszi motoros szezonkezdet időszakára időzítették, amikor hirtelen megnő a közúti forgalomban részt vevő motorosok száma, és az autósok jellemzően még nincsenek hozzászokva a motorosok tömeges megjelenéséhez, és az ezzel járó közlekedésbiztonsági többlet-kockázatokhoz.

A „Take Longer To Look A Bike” kampány fő üzenete az, hogy az autósok a különböző manőverek során (útkereszteződésbe behajtás, kanyarodáskor elsőbbségadás stb.) legyenek különösen figyelmesek, hosszabb ideig és alaposabban figyeljék meg a közlekedési környezetet, annak biztonságos voltát, továbbá ha motort észlelnek, akkor gondoljanak arra is, hogy annak nyergében egy hús-vér ember, azaz sérülékeny motoros is ül.

Az Egyesült Királyság baleseti adatai szerint a motorkerékpárosok a közúti forgalomban részt vevők mindössze az 1%-át teszik ki, ugyanakkor a közúti halálozások 19%-ában motorkerékpáros az áldozat. A szigetországban naponta átlagosan 30 motoros szenved sérülést, vagy veszíti életét balesetben, és ez a „Think!” közlekedésbiztonsági kampány-sorozatot meghirdető kormányzat szerint elfogadhatatlan és sürgős beavatkozásra kötelezi az érintett szaktárcákat.

A „Take Longer To Look A Bike” kampány sokkoló hatású rövidfilmje 


  • EDWARD Nap 2017-ben...

    Egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2017. szeptember 21-én! Ez a célja az Edward Nap ez évi...  >>

  • Speed akció Európában és...

    A héten európai szintű közúti ellenőrzésekre kerül sor. A TISPOL által szervezett akció a magyarországi úthálózatra is...  >>

  • Ajtónyitás? Csak...

    A parkoló gépkocsi ajtajának figyelmetlen kinyitása gyakran okoz súlyos sérülést a kerékpárosoknak – ezt támasztja alá egy német...  >>