Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
A motorosok nehezebben észlelhetők!
2017-02-28 08:09 | GI
A motorkerékpáros közlekedés egyik legnagyobb kockázati tényezőjére, a nehezebb észlelhetőségre hívják fel a figyelmet az Egyesült Királyságban.

A motorkerékpárosokat érintő személysérüléses közúti balesetek hátterében számos ok áll. A balesetek egy része a motorkerékpárosok hibájára vezethető vissza, amikor a járművezető valamilyen közlekedési szabályt gondatlanul, vagy szándékosan megsért (az előzetes adatok szerint tavaly 1 316 balesetből 636-ot okozott motorkerékpáros). A legjellemzőbb ok a gyorshajtás, mely a motoros balesetek mintegy 60%-ában játszik szerepet.

A motorkerékpárost érintő balesetek másik részéért azonban más közlekedő (pl. gépjárművezető, gyalogos stb.) okolható. A gépjárművezetők sajnálatos módon sokszor nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a motorosok sérülési/halálozási kockázata kiemelkedően magas, ezen túlmenően a motorkerékpáros észlelhetősége a jármű kisebb mérete miatt korlátozottabb, valamint a kétkerekű jármű közlekedése is instabilabb.

A motorkerékpárosok nehezebb észlelhetősége azt követeli meg a gépjárművezetőktől, hogy a közúti kereszteződéshez érve – ahol elsőbbségadási kötelezettségük van – alaposabban, hosszabban és figyelmesebben nézzenek körül, valóban győződjenek meg arról, hogy egyik irányból sincs olyan veszély, mely elindulásuknak az akadályát jelentheti, és szemükkel ilyenkor ne csak a nagyobb méretű gépjárműveket „keressék”, hanem a kisebb méretű, keskenyebb, és ezáltal nehezebben észlelhető kétkerekűeket is!

Erre a komoly közlekedésbiztonsági kockázatra hívja fel a figyelmet az angol „Take Longer To Look A Bike” közlekedésbiztonsági kampány, mely keretében fél perces sokkoló spot is készült.

A kampányt Stephen Hammond közúti biztonsági miniszter hirdette meg, és 1,3 millió font összeget használtak fel erre a célra. A kampány megindítását néhány éve szándékosan a tavaszi motoros szezonkezdet időszakára időzítették, amikor hirtelen megnő a közúti forgalomban részt vevő motorosok száma, és az autósok jellemzően még nincsenek hozzászokva a motorosok tömeges megjelenéséhez, és az ezzel járó közlekedésbiztonsági többlet-kockázatokhoz.

A „Take Longer To Look A Bike” kampány fő üzenete az, hogy az autósok a különböző manőverek során (útkereszteződésbe behajtás, kanyarodáskor elsőbbségadás stb.) legyenek különösen figyelmesek, hosszabb ideig és alaposabban figyeljék meg a közlekedési környezetet, annak biztonságos voltát, továbbá ha motort észlelnek, akkor gondoljanak arra is, hogy annak nyergében egy hús-vér ember, azaz sérülékeny motoros is ül.

Az Egyesült Királyság baleseti adatai szerint a motorkerékpárosok a közúti forgalomban részt vevők mindössze az 1%-át teszik ki, ugyanakkor a közúti halálozások 19%-ában motorkerékpáros az áldozat. A szigetországban naponta átlagosan 30 motoros szenved sérülést, vagy veszíti életét balesetben, és ez a „Think!” közlekedésbiztonsági kampány-sorozatot meghirdető kormányzat szerint elfogadhatatlan és sürgős beavatkozásra kötelezi az érintett szaktárcákat.

A „Take Longer To Look A Bike” kampány sokkoló hatású rövidfilmje 


   
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság