Aktuális Magazin Események Háttér Videók Galéria Megelőzés Tanácsok Partnereink Magunkról  
 
Rekord alacsony az ittasan okozott balesetek száma
2017-02-22 22:38 | GI
Az év első hónapjában a személysérüléses közúti balesetek száma csökkent, ugyanakkor négy fővel többen haltak meg közútjainkon, mint tavaly januárban.

A 2017. év első havában – a rendőrség által gyűjtött előzetes, a balesetet követő 24 órás helyzetet tükröző adatok alapján - összesen 898 személysérüléses közúti balesetet okoztak a közlekedők a hazai közutakon, 17,3%-kal kevesebbet, mint 2016. januárjában (akkor 1 086 balesetet regisztráltak).

A balesetek súlyosságát alapul véve azt láthatjuk, hogy a súlyos sérüléses és a könnyű sérüléssel járó balesetek száma jelentős mértékben csökkent, míg a halálos kimenetelű közlekedési baleseteknél növekedés tapasztalható.

A súlyos sérüléses balesetek számát 24,1%-os (316-ról 240-re), a könnyű sérüléses balesetek számát pedig 16,6%-os (733-ról 611-re) csökkenés jellemzi. Ezzel szemben a halálos baleseteknél a növekedés mértéke 27,0%-os (37-ről 47-re).

A halálos esetek alakulásának megfelelően a közúti balesetben meghalt személyek száma is növekedést mutat, a 4 fővel több áldozat (a tavaly januári 44 fővel szemben 48 fő) 9,1%-os többletnek felel meg. A súlyosan sérültek számában ugyanakkor 23,2%-os (367 fő helyett 282 fő), a könnyen sérültek számában pedig 19,8%-os (1 066 fővel szemben 855 fő) a csökkenés.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma igen jelentősen, csaknem a felére esett vissza. A tavalyi 100-al szemben idén január 31-ig 58 személy okozott balesetet ittas állapotban, ezáltal a csökkenés mértéke 42,0 %. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya ennek megfelelően ugyancsak kedvezően alakult, 9,2%-ról 6,5%-ra csökkent. Érdemes megjegyezni, hogy az ittas baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya a hazai statisztikák történetében soha nem volt ilyen alacsony!

A közúti balesetek legfőbb okaiban, azok sorrendjében változás nem történt, legfeljebb az arányok mutatnak csekély mértékű eltéréseket. A személyi sérüléssel járó balesetek mintegy 41 %-ának hátterében a gyorshajtás áll (373 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 203 baleset (részaránya 23%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 115 baleset (részaránya 13%) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 75 %-át a személygépkocsi-vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb, továbbá a kétkerekű járművek (kerékpár, segédmotoros kerékpár, motorkerékpár) forgalmi részvétele január hónapban – különösen, ha olyan hideg téli időjárás van, mint idén tapasztalhattuk - átlag alatti. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9 %-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya a tavalyinál jóval hidegebb és csapadékosabb januárban mindössze 5% volt (41 balesetet okoztak kerékpárral). A „motoros” kétkerekűek vezetői (a segédmotor kerékpárosok és a motorkerékpárosok) ennek mindössze az egyharmadát, összesen 14 balesetet okoztak.

Az ORFK Főügyeletének napi jelentései alapján 2017. január 01 és január 31. között a személygépkocsi vezetőjeként életüket vesztettek száma a tavalyi 12 főről 16 főre, míg a tehergépkocsi vezető áldozatok száma 1 főről 4 főre nőtt. A kerékpáros halálos áldozatok számát egy fős növekedés jellemzi (2 fő helyett 3 fő).

Valamivel kevesebb gyalogos (11 fő a tavalyi 13 fővel szemben) halt meg közútjainkon, míg motorkerékpárosként és segédmotoros kerékpárosként januárban senki nem szenvedett halálos kimenetelű balesetet. Kedvező továbbá, hogy az év első havában a közúti közlekedés egyetlen gyermekkorú személy életét sem követelte a magyarországi utakon (a veronai buszbaleset áldozatai statisztikai értelemben nem a magyarországi, hanem az olaszországi baleseti statisztikai rendszerben kerülnek nyilvántartásba).

Végezetül: 2017. január 01. és 30. között összesen 11 olyan naptári napot jegyezhettünk, amikor nem következett be halálos kimenetelű közlekedési baleset hazánkban.

A 2017 januári előzetes közúti baleseti adatokhoz kapcsolódó ábrák letöltéte ppt formátumba 


   
KERESÉS
Keresés a cikkekben
  
VEZETÉSI ÚTMUTATÓK / ORSZÁG
Mi ez? >>  Információ >>  
TISPOL

Tovább a szervezet honlapjára  >>
HÓNAP KÉPE

HÍRFIGYELŐ
Magyar hírek
Érdekes kisbalesetes statisztika
A vezetéstámogató rendszerek sem mindenhatóak
Drónok és felelősség
Fix sebességmérők telepítése
Lefoglalták a szabálytalan autókat
Egy 1990-es cikk, benne mai probléma is
Új amerikai rendőrautó
Hol kötelező a téligumi?
Módosultak a gázautó használati szabályok
Baleset veszélyes hamis autóalkatrészek
Rossz ablaktörlővel balesetveszély helyett
Látni és látszani - ablaktörlőteszt, számít a minőség
Ittas állapot stimulálása spéci szemüveggel
Mikortől öreg a gumiabroncs?
Legálisan is lehet xenon lámpát utólag beszerelni
ABT tuningautó töréstesztje
Nemzetközi hírek
ADAC nyárigumiteszt 2015
Téligumi teszt ADAC 2014/2015 szezon
Nyárigumiteszt 2014 szezon
5 csillagot kapott a Nissan Qashqai
SZAVAZÁS

Ön szerint mi lenne a célravezető a közlekedési morál javítása érdekében?

Fokozott rendőri jelenlét az utakon

Magasabb összegű büntetések

Szabály szigorítások

Alaposabb vezetőképzés


Facebook
 
Kulcsszavak: baleset-megelőzés, ittas vezetés, gyorshajtás, halálosbaleset, orfk-obb, közlekedésbiztonság, traffipax, zero tolerancia, legbiztonságosabb autók, helyszínibírság